De voedingswaarde van sesamzaden

Sesamzaad is een van de meest voedzame voedingsmiddelen, omdat de zaden rijk zijn aan calcium, vezels en antioxidanten.
De voedingswaarde van sesamzaden
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Sesamzaden (Sesamum indicum) komen van een plant die groeit in Afrika en India. Ze begonnen zich over de hele wereld te verspreiden door de slavenhandel. Slaven namen namelijk graag hun eigen voorraad mee om ervoor te zorgen dat ze ze overal waar ze naartoe moesten bij zich hadden. Wat weet jij over de voedingswaarde van sesamzaden?

Deze eiwitrijke zaden bevatten een aanzienlijke hoeveelheid onverzadigde vetzuren en belangrijke mineralen zoals ijzer, zink en calcium. In dit artikel zullen we je over de verschillende soorten sesamzaden die er zijn vertellen, en over hun voedingswaarde. Lees verder voor meer informatie!

Soorten sesamzaden

Zwarte sesamzaden

Zwarte sesamzaden

Deze zaden worden veel gebruikt vanwege het aroma dat ze afgeven nadat ze zijn gebakken. Hoewel zwarte sesamzaadjes dezelfde voedingseigenschappen hebben als de hele zaden, zijn ze ook rijk aan antioxidanten.

Ze worden gebruikt voor gebakken producten, omdat wanneer de zaden worden geroosterd en gemalen, ze een zeer geurig aroma afgeven en een intense smaak hebben. Deze zaden worden ook gebruikt om hoogwaardige sesamolie van te maken.

Ongepelde of hele zaden

Ongepelde sesamzaadjes hebben een hogere voedingswaarde dan witte sesamzaadjes. Ze bevatten acht keer meer calcium dan witte gepelde sesamzaden. Producten gemaakt van ongepelde zaden, zoals boter en tahini, zijn meestal donkerder en bitterder.

Witte sesamzaden

Witte zaden worden gebruikt om cakes, brood en andere gebakken goederen te maken. Ze zorgen voor een knapperige textuur. Ongeveer 50% van hun gewicht is olie.

Het is een essentiële smaakmaker in China en Japan. Het voegt namelijk een heerlijke smaak en aroma aan gerechten toe. Deze zaden stimuleren ook de spijsvertering en hebben veel voedzame eigenschappen.

De voedingswaarde van sesamzaden

De voedingswaarde van sesamzaden

Eiwitten

Hoewel het waar is dat ze niet alle essentiële aminozuren bevatten, zijn sesamzaden rijk aan eiwitten. Als je ze combineert met granen, krijg je zeer waardevolle, gezonde eiwitten. Een goede manier om dit te doen is door tijdens het ontbijt een paar zaden aan aan je muesli-granen toe te voegen.

Vetten

Essentiële vetzuren (omega 3 en omega 6) zijn een van de belangrijkste ingrediënten van deze zaden. Deze zuren zijn erg belangrijk en goed voor je gezondheid. Ze worden essentiële vetzuren genoemd omdat ons lichaam ze niet kan produceren, wat betekent dat we ze via voedsel binnen moeten krijgen.

Deze vetzuren zijn zeer weldadig voor het cardiovasculaire systeem omdat ze de bloeddruk verlagen en het risico op aandoeningen met betrekking tot een slechte gezondheid van de slagaderen verminderen.

Koolhydraten

Een andere opvallende eigenschap van sesamzaad is dat deze rijk is aan vezels, een vorm van koolhydraten. Vezels zijn essentieel voor een goede darmgezondheid omdat het afval van darmwanden verwijdert.

Vitaminen

Deze zaden zijn rijk aan de volgende B-vitamines:

 • B1
 • B3
 • B6
 • Foliumzuur

Deze vitamines zijn essentieel voor een gezonde huid en weefsels en bevorderen een goede werking van hart en spieren. Ze bevatten ook een aanzienlijke hoeveelheid vitamine E, een van de meest antioxiderende vitamines, die de effecten van vrije radicalen kan tegengaan.

Mineralen

Sesamzaad bevat verschillende mineralen zoals:

 • Fosfor
 • Kalium
 • Magnesium
 • Zink
 • Enzovoort

Sesamzaad is ook een van de rijkste bronnen van calcium. Alleen al om die reden zouden kinderen, postmenopauzale vrouwen en zwangere vrouwen het moeten consumeren.

De voordelen van sesamzaden

De voordelen van sesamzaden

Het regelmatig consumeren van sesamzaadjes is op veel manieren gunstig:

 • Ze helpen je cardiovasculaire systeem te beschermen. Dit komt omdat de meervoudig onverzadigde vetzuren die ze bevatten de conditie van de slagaders verbeteren, waardoor onder andere het risico op hypertensie, hartaanval en angina pectoris kan worden verminderd.
 • Sesamzaden helpen mensen met diabetes. Volgens studies verlaagt regelmatige consumptie van sesamolie namelijk de bloeddruk en glucosewaarden bij diabetische hypertensie.
 • Ze zouden kunnen helpen bij het behandelen van depressie. Dit komt omdat ze een aanzienlijke hoeveelheid van het aminozuur tryptofaan bevatten, de voorloper van serotine. Dit zuur regelt stress, angst, slapeloosheid, depressie en gebrek aan energie.
 • Deze zaden verminderen je risico op osteoporose, omdat ze een aanzienlijke hoeveelheid calcium bevatten.
 • Ze houden ons gezond. Hun antioxiderende vitaminen en mineralen helpen het immuunsysteem in topvorm te houden en bestrijden vrije radicalen.
 • Ze kunnen je spijsverteringssysteem beschermen dankzij de vezels die ze bevatten. Deze vezels beschermen de slijmvliezen en verminderen het risico op irritatie (gastritis, brandend maagzuur, enz.).
 • Deze zaden zouden ook je mondgezondheid helpen verbeteren. Volgens Ayurveda (traditionele Indiase geneeskunde) vermindert het enkele minuten in je mond houden van sesamolie het risico op gaatjes, gingivitis, plaque en slechte adem.

Sesamzaden zijn daarom een voedzaam voedingsmiddel dat je aan je dieet moet toevoegen. Vergeet ook niet om een gebalanceerd dieet te volgen en regelmatig te sporten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Vannucci L., Fossi C., Quattrini S., Guasti L., et al., Calcium intake ini bone health: a focus on calcium rich mineral waters. Nutrients, 2018.
 • Shahidi F., Ambigaipalan P., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018. 9: 345-381.
 • Aslam F., Iqbal S., Nasir M., Anjum AA., et al., Evaluation of white sesame seed oil on glucose control and biomarkers of hepatic, cardiac, and renal functions in male sprague dawley rats with chemically induced diabetes. Journal of Medicinal Food, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.