Eiwitshakes: waarom zijn ze goed voor je?

Eiwitshakes kunnen je helpen een gezond dieet te volgen. Je moet echter het advies van een specialist opvolgen om complicaties te voorkomen. Bovendien kun je er zo voor zorgen dat je de juiste hoeveelheid consumeert.
Eiwitshakes: waarom zijn ze goed voor je?
Sofía Quintana Alonso

Beoordeeld en goedgekeurd door de fysiotherapeut Sofía Quintana Alonso.

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Gelukkig vinden steeds meer mensen hun gezondheid en fysieke activiteit belangrijk. Veel mensen zijn daarom ook geïnteresseerd om te weten hoe goed eiwitshakes voor je zijn. In dit artikel zullen we je laten zien hoe eiwitshakes je lichaamsgewicht kunnen beïnvloeden en je atletische prestaties kunnen verbeteren.

Laten we het hebben over eiwitten

Een eiwitshake drinken voor het sporten

Eiwitten zijn macronutriënten die voor je lichaam worden gevormd door aminozuren. Ze smelten samen door ketens die we peptidebindingen noemen. Eiwitten zijn verantwoordelijk voor het vormen en regenereren van weefsels. Ze doen dit onder andere in je:

 • botten
 • spieren
 • organen
 • huid

Je krijgt deze biomoleculen voornamelijk door voedsel. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol bij het zorgen dat je lichaam normaal functioneert. Ze zijn gemaakt van:

 • Waterstof
 • Koolstof
 • Stikstof
 • Zuurstof
 • Veel van deze moleculen bevatten zwavel

Eiwitten vormen bijna de helft van het gewicht van de weefsels van je lichaam. Zo kun je ze ook vinden in elke cel waaruit het lichaam bestaat. Daarnaast nemen ze deel aan alle biologische processen die zich in je lichaam voltrekken.

Eiwitshakes

Vrouw maakt eiwitshake

Meestal hebben eiwitshakes geen goede reputatie. Veel mensen geloven dat ze uitsluitend bedoeld zijn voor extreem gespierde mensen. Ze zijn echter nuttiger dan alleen het bereiken van je voedingsdoelen. Daarnaast doen ze meer dan alleen het beste te halen uit de uren die je in de sportschool besteed.

Deze shakes worden gemaakt met een hoge hoeveelheid eiwitten. Hun belangrijkste functie is om je lichaam genoeg moleculen te geven die nodig zijn om het makkelijker te maken om spieren op te bouwen.

Vandaag de dag doen veel mensen regelmatig en consistent aan lichaamsbeweging. Ze zijn zich er zeer van bewust dat ze een goede trainingsroutine nodig hebben om in vorm te blijven. Bovendien moet je dit altijd combineren met een dieet dat rijk is aan koolhydraten, mineralen en eiwitten.

Deze vereisten zijn echter niet altijd genoeg om de doelen die je voor jezelf hebt gesteld te bereiken. Hoewel de voedingsmiddelen die je eet waarschijnlijk vol met voedingsstoffen zitten, heb je soms eiwitsupplementen nodig.

Daarom kunnen eiwitshakes een zeer belangrijke rol spelen. Ze kunnen je namelijk helpen je een extra hoeveelheid van deze moleculen te geven. Deze supplementen zijn er in verschillende vormen en in verschillende smaken.

Waarom zijn ze goed voor je?

Waarom zijn eiwitshakes goed voor je

De voornaamste consumenten van eiwitshakes zijn atleten. Dit komt omdat ze intensief trainen en constant lichamelijk fit moeten blijven. Daarom hebben ze na het sporten eiwitsupplementen nodig. Op deze manier krijgen ze de energie terug die ze gebruikt hebben.

In dit opzicht garanderen eiwitshakes dat je elke dag genoeg eiwitten binnenkrijgt. Dit is natuurlijk waar, zolang je uitgebalanceerd dieet volgt. Dit helpt je om het gewicht te bereiken waarnaar je streeft. Je moet echter altijd precies weten hoeveel eiwitten er in elke shake die je drinkt zitten. Overtollige eiwitten zijn namelijk niet goed.

Onthoud ook dat eiwitshakes geen vervanging zijn voor voedsel. Het zijn supplementen die je helpen extra voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt om je lichaam goed te laten functioneren. Overschrijd daarom de aanbevolen dosering niet.

Ze kunnen je gezondheid bevorderen

 • Volgens onderzoek van experts, kunnen eiwitshakes mensen helpen die lijden aan osteoporose. Dit geldt met name voor shakes op basis van wei-eiwitten. Te veel eiwit kan echter ook botzwakte veroorzaken. Daarom is het belangrijk om altijd de juiste hoeveelheid te gebruiken.
 • Ze helpen ook wonden goed te genezen als je gewond bent.
 • In het algemeen zijn eiwitten en eiwitsupplementen goed voor het immuunsysteem.
 • Naast dit alles kunnen eiwitshakes ook de cardiovasculaire prestaties helpen te verbeteren.
 • Ook kunnen ze helpen om het cholesterolgehalte te verlagen.

We willen nu niet dat je denkt dat het drinken van deze shakes al je gezondheidsproblemen op zal lossen. Ook moet je eventuele medicatie die voorgeschreven is door je arts niet vervangen met eiwitshakes. Een goede combinatie van alles daarentegen kan grote voordelen voor je gezondheid hebben.

Je kunt echter alleen profiteren van deze voordelen als je de juiste hoeveelheden gebruikt. Overmatig eiwit kan anders zelfs resulteren in cardiovasculaire problemen of problemen met je cholesterol.

Zijn er ook nadelen van eiwitshakes?

We weten nu al enkele voordelen waar je van kunt profiteren door het drinken van eiwitshakes. Het is echter ook belangrijk om je enkele nadelen te tonen die deze supplementen kunnen hebben.

Op de lange termijn, als je niet de aanbevolen hoeveelheid voor je lichaam inneemt, of als je deze supplementen misbruikt, dan kunnen door de calciumgehalten in je lichaam de eiwitten zich niet opbouwen. Dit proces kan als gevolg nierstenen veroorzaken. Bovendien kun je je lichaam met te veel elementen overbelasten.

Van alle elementen in je lichaam kan vooral stikstof toenemen. Dit zal ze dwingen om harder te werken dan nodig is om alle gifstoffen die de eiwitten bevatten via de urine te verwijderen.

Daarnaast, door het verhogen van de stikstofniveaus van je bloed, heeft je aanbevolen waterinname de neiging af te nemen. Dit kan vervolgens leiden tot uitdroging.

Raadpleeg daarom altijd een specialist als je van plan bent om eiwitshakes een vast onderdeel van je dieet te maken. Hij/zij zal je op de beste manier kunnen begeleiden. Vergeet niet dat goede voeding een goed gepland proces moet zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • McGlory C., Devries MC., Phillips SM., Skeletal muscle and resistance exercise training; the role of protein synthesis in recovery and remodeling. J Appl Physiol, 2017. 22 (3): 541-548.
 • Davies RW., Carson BP., Jakeman PM., The effect of whey protein supplementaion on the temporal recovery of muscle function following resistance training: a systematic review and meta analysis. Nutrients, 2018.
 • Naseeb MA., Volpe SL., Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res, 2017. 40: 1-20.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.