De functie van de thymus: moderator van het immuunsysteem

Als je de functie van de thymusklier wilt verbeteren, moet je zorg dragen voor je dieet, bewegen en stress weten te reguleren om de werking van je immuunsysteem te verbeteren.
De functie van de thymus: moderator van het immuunsysteem
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Geschreven en geverifieerd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Historisch gezien heeft de thymus spirituele aspecten.

Voor veel mensen is het een biologisch centrum van kracht, waar de ‘vierde chakra’ gelokaliseerd is. Volgens deze tradities, representeert de thymus het hart en de capaciteit om lief te hebben.

De term ‘thymus’ komt van het Griekse woord ‘thýmos’. Dit betekent ‘hart, ziel, verlangen…’

Dit orgaan zit op een hele prominente plek. Het zit precies in het midden van de borst en achter het borstbeen.

Daarom is het misschien waarom het bijna magische connotaties heeft gehad in talloze culturen en beroepen. Natuurlijk zijn deze connotaties heel anders dan die in de wetenschappelijke benadering.

Maar schuilt er een waarheid in al deze tradities? Is deze kleine klier echt zo belangrijk voor je gezondheid en je fysieke en emotionele welzijn?

Als je je bedenkt dat het een klier is, kun je nagaan dat het een specifiek en essentieel doel dient voor je gezondheid. Dit maakt de thymus eigenlijk niet anders dan alle andere klieren.

Dus in dit geval is het interessant om op te merken dat de thymus van binnen een heel belangrijk type cellen bevat: de T-lymfocyten.

Waar het op neerkomt is dat deze cellen essentieel zijn voor je immuunsysteem. Daarom is het interessant om meer te weten over deze prominente klier waarover soms nog zo weinig bekend is.

Modereert de thymus je positieve emoties?

Modereert de thymusklier je positieve emoties?

Als je literatuur over de thymus bekijkt, zul je ontdekken dat veel van de informatie een onwetenschappelijke benadering van onderzoek heeft.

Sommige stukken houden zich bezig met het spirituele rijk, waarbij wordt beargumenteerd dat dit de ware functie is van deze klier. Dit maakt de klier interessant en tegelijkertijd belangrijk voor je gezondheid.

Om te beginnen is de functie van de thymus niet het controleren van je emoties of het verhogen van je geluk. Het controleert echter wel een goede immuunrespons.

De functie van de thymus

 • De thymus is niet een enkele fysieke structuur, maar eerder een orgaan dat gevormd wordt door twee knopen in het mediastinum, recht voor je hart.
 • Wat het eigenlijk doet is het ontvangen van onvolgroeide T-cellen uit je beenmerg.
 • In die gunstige omgeving creëert het de volwassen variant van deze essentiële bestanddelen. Hierdoor kan je immuunsysteem reageren op vreemde cellen en pathogenen wanneer deze toeslaan.
 • Dit proces wordt uitgedragen door positieve selectie. Hiermee wordt bedoeld dat T-cellen die niet geschikt zijn worden verwijderd door een soort macrofaag.
 • Als eenmaal de meest geschikte T-cellen volledig ontwikkeld en functioneel zijn, dan kunnen ze worden vrijgegeven in de bloedstroom om pathogenen te elimineren.
 • Een ander belangrijk aspect is dat het de B-cellen activeert die weer meer antilichaampjes produceren. Daarnaast slaat de thymus “herinneringen” op over hoe ze in het verleden met infecties zijn omgegaan.

De thymus verandert in loop van tijd

Verandering van de thymusklier

Een andere populaire opvatting over de functie van de thymus is dat hij soms groter wordt of samentrekt afhankelijk van je emoties. Dit is echter niet waar. De thymus is groter wanneer je een kind bent en krimpt bij het bereiken van de pubertijd. Het weefsel wordt geleidelijk aan vervangen door vetweefsel.

Is dit een negatief of slecht iets? Nee, het is gewoon een simpel en natuurlijk proces dat verder geen risico’s vormt voor je gezondheid.

Waarom niet? Nou, de T-cellen die volgroeid zijn worden te allen tijde afgevoerd. Daarnaast is het een essentieel proces voor je immuunsysteemrespons.

Welke ziektes worden geassocieerd met deze klier?

De thymus kan, net zoals elke andere klier, ontstoken raken, zijn functionaliteit verliezen, kanker ontwikkelen of cystes vormen.

Laten we dit wat meer gedetailleerd bekijken.

 • Thymus aplasie, ofwel het DiGeorge syndroom, is een zeldzame ziekte waarbij de respons van je immuunsysteem onvoldoende is en er kleine cystes ontstaan.
 • Anderzijds ervaren patiënten bij thymus hyperplasie aanwezigheid van lymfoïde follikels in de thymus. Dit is een variant van lupus.
 • Daarnaast is een thymoom een soort tumor die voornamelijk voorkomt bij vrouwen. De tumor kan zowel goed- als kwaadaardig zijn.

Hoe zorg je beter voor de thymus?

Hoe zorg je beter voor de thymus?

Zoals je hebt gezien, is deze klier vrij onbekend en wordt de functie van de thymus vaak verkeerd begrepen. De functie van de thymus is echter wel essentieel voor een sterk, responsief immuunsysteem. Onderstaand laten we je enkele simpele dingen zien die je kunt doen om de werking van je thymus te verhogen:

 • Eet verse groenten en fruit, bij voorkeur biologisch.
 • Zorg ervoor dat je dieet zo natuurlijk mogelijk is, waarbij je maaltijden vermijdt die veel verzadigde vetten, conserveringsmiddelen en geraffineerde suikers en dergelijke bevatten.
 • Consumeer voeding die rijk is aan vitamine E, zoals avocado’s en tarwekiemen.
 • Neem ook fruit dat rijk is aan vitamine C.
 • Broccoli, knoflook en uien zijn ook goede keuzes.
 • Gebruik daarnaast kurkuma.
 • Groene thee is eveneens een aanrader.
 • Kies voor vis die rijk is aan omega 3-vetzuren.
 • Het is belangrijk dat je je vitamine D gehalte niet vergeet.
 • Doe elke dag lichte oefeningen die de zuurstofvoorziening van je cellen verbeteren en een goede circulatie bewerkstelligen.

Kortom, een gezonde levensstijl die tevens adequaat stress reguleert, zal zonder twijfel het welzijn van de thymus verbeteren en uiteindelijk dat van ons hele lichaam. Laten we het in de praktijk brengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Rhodes RT. (2015). Understanding DiGeorge syndrome.
  igliving.com/magazine/articles/IGL_2015-06_AR_Understanding-DiGeorge-Syndrome.pdf
 • Liu, D., & Ellis, H. (2016, April 2). The mystery of the thymus gland
  ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27037529
 • Sargis, R. (2014, June 10). An overview of the thymus
  endocrineweb.com/endocrinology/overview-thymus

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.