Sacro-iliacale gewrichtspijn: als zitten ondraaglijk is

Omdat sacro-iliacale gewrichtspijn veel verschillende oorzaken kan hebben, is het belangrijk om een ​​arts te raadplegen voordat je medicijnen of een ander geneesmiddel gebruikt.
Sacro-iliacale gewrichtspijn: als zitten ondraaglijk is
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 21 januari, 2018

Er is een lastige plek in je rug op de plek waar je wervelkolom en bekken samenkomen. Ongemak in dit gebied kan te wijten zijn aan sacro-iliacale gewrichtspijn.

Wanneer het gebied ontstoken raakt, kan er een intense pijn in het sacro-iliacale gewricht optreden. De pijn voelt als een steek en het is een aandoening die veel vaker voorkomt dan dat je zou denken. Het is bekend als sacroiliitis of sacro-iliacale gewrichtspijn, en je merkt het vooral wanneer je zit en je opstaat, maar ook wanneer je ‘s nachts in bed je omdraait. Daarnaast kan het geleidelijk erger worden tot zelfs gewoon zitten bijna ondraaglijk is.

Sommigen beschouwen het als een direct gevolg van de sedentaire levensstijl die zo wijdverspreid is in de hedendaagse cultuur. Deze ideeën zijn echter niet helemaal waar. Sacro-iliacale gewrichtspijn wordt ook geassocieerd met:

 • Artritis
 • Zwangerschap
 • Traumatische val
 • Infectie

Vandaag willen we het hebben over deze aandoening.  Misschien heb je het ooit in je leven zelf meegemaakt en wellicht heb je er zelfs nu last van.

Sacro-iliacale gewrichtspijn: wanneer je denkt dat je een hernia hebt

De plaats waar sacro-iliacale gewrichtspijn optreedt

Koorts, een stekende pijn in je onderrug die zich uitstrekt tot je billen en dijen … heb je een hernia? Misschien is dit de eerste gedachte die door je hoofd gaat als je sacroiliitis of sacro-iliacale gewrichtspijn hebt. Zeker als je last hebt van een verergering van  de pijn wanneer je ‘s ochtends uit bed komt of een paar uur zit.

Het is goed om in gedachten te houden voordat we ons erin verdiepen, dat dit soort ontsteking in een of beide sacro-iliacale gewrichten niet gemakkelijk te diagnosticeren is. Het wordt vaak toegeschreven aan andere problemen zoals een hernia of zelfs klassieke lage rugpijn.

Dus het is een goed idee om onderscheid te maken tussen de twee soorten sacro-iliacale pijn:

 • De eerste soort is een eenvoudige ontsteking van de gewrichten waaruit je sacro-iliacale gewricht bestaat.
 • De andere wordt echter geassocieerd met onjuiste bewegingen die gedurende een lange periode zijn gemaakt.

Misschien heb je bijvoorbeeld een probleem met je enkel als gevolg van een verwonding of verstuiking. En je loopt al heel lang op de verkeerde manier. Als gevolg hiervan kan je sacro-iliacale gebied verslijten. Dan kan de pijn verschijnen zonder enige ontsteking.

Symptomen van sacro-iliacale gewrichtspijn

Symptomen van sacro-iliacale gewrichtspijn

Sacro-iliacale gewrichtspijn komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit komt omdat het soms het gevolg is van artritis, lupus, artrose of andere aandoeningen.

 • Ten eerste kun je de pijn in de billen en de onderrug voelen.
 • Vervolgens straalt het door het been, de lies en zelfs naar je voeten.
 • De pijn is echter erger wanneer je de trap op loopt, wanneer je zit of wanneer je in bed ronddraait, maar ook wanneer je grote stappen maakt of lunges doet.
 • Soms heb je koorts.
 • Bovendien is stijfheid in de rug gebruikelijk.

Wat veroorzaakt sacro-iliacale gewrichtspijn?

Zoals we hierboven vermeldden, is deze pijn niet exclusief geassocieerd met een zittende levensstijl. Het is duidelijk dat actief zijn en bewegen de kans op een dergelijk gewrichtsprobleem vermindert, maar je hebt het niet altijd in eigen handen. Het is niet 100% te voorkomen.

Laten we nu eens kijken naar enkele van de gerelateerde oorzaken:

 • Ziekten zoals artritis of artrose zijn al genoemd.
 • Lupus en psoriasis.
 • De ziekte van Crohn kan zich door de ontstekingen die het veroorzaakt ook manifesteren in sacro-iliacale pijn.
 • Trauma of letsel in het gebied. Een vervelende val is bijvoorbeeld een van de meest voorkomende oorzaken.
 • Zwangerschap, voornamelijk vanwege het gewicht van de baby die hevige pijn veroorzaken kan in het gebied.
 • Infecties zoals osteomyelitis.
 • Urineweginfecties.
Sacro-iliacale gewrichtspijn in het bekkengebied

Welke soorten behandelingen zijn er voor sacro-iliacale gewrichtspijn?

Voor het gebruik van elke vorm van behandeling, zelfs zelfgemaakte of natuurlijke remedies, is het nodig om eerst een ​​goede medische diagnose te krijgen. Zoals we in het begin al zeiden: het is niet gemakkelijk om de oorzaak van deze lage rugpijn te vinden.

Daarom zijn röntgenfoto’s, een MRI, analyse en een lichamelijk onderzoek nodig om sacroiliitis te diagnosticeren.

Evenzo is het, eenmaal gediagnosticeerd, belangrijk om erachter te komen wat de aandoening veroorzaakt. De behandeling van sacro-iliacale gewrichtspijn door artritis zal niet hetzelfde zijn als wanneer de pijn bijvoorbeeld afkomstig is van de ziekte van Crohn.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende en algemene behandelingen voor pijn en ontsteking:

 • Ontstekingsremmers, spierontspanners of cortison injecties
 • Massages uitgevoerd door een fysiotherapeut
 • Zwemmen
 • Rustige oefeningen en stretching
 • Radiofrequente denervatie is een andere optie om te overwegen. Een specialist zal bepalen of het een optie is. Bij deze behandeling wordt het zenuwweefsel dat de gewrichtspijn veroorzaakt, vernietigd.
 • Elektrische zenuwstimulatie in het getroffen gebied is nu een andere veel toegepaste behandeling.

 

Behandelingen tegen sacro-iliacale gewrichtspijn

Concluderend kunnen we stellen dat sacro-iliacale gewrichtspijn heel veel verschillende oorzaken kan hebben.

Soms gaat het na een paar dagen weg en in andere gevallen kan het een aanhoudende pijn worden. Zeker als je eenmaal een bepaalde leeftijd hebt bereikt en andere veel voorkomende aandoeningen optreden, zoals artritis.

Het beste wat je kunt doen, is verschillende medische benaderingen proberen om degene te vinden die je de beste kwaliteit van leven geeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.