Terugkerende heuppijn en de 6 mogelijk oorzaken

Heb je last van terugkerende heuppijn? Ondanks dat terugkerende heuppijn gerelateerd kan zijn aan serieuzere aandoeningen die medische hulpverlening vereisen, kan het ook veroorzaakt worden door een slechte houding of overbelasting. Lees hier over 6 mogelijke oorzaken.
Terugkerende heuppijn en de 6 mogelijk oorzaken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Geloof het of niet, heuppijn is een van de meest voorkomende redenen om de dokter te bezoeken, voornamelijk in de afgelopen 60 jaar. Ondanks dat mensen van alle leeftijden kampen met heuppijn, komt het het meeste voor bij volwassenen.

Dit ongemak voelt als een hevige pijn in de gewrichten rondom de heup. Daarnaast gaat het bijna altijd gepaard met een zwaar gevoel dat de beweeglijkheid beperkt. Soms is er sprake van uitstraling tot in de onderrug en onderbuik. Dit geeft belemmering tijdens alledaagse taken.

Ontstekingsziekten, trauma’s en defecten in de gewrichten vallen onder de hoofdoorzaken gerelateerd aan het ontstaan van heuppijn. Omdat het voor weinig mensen niet bekend is wat de oorzaken zijn, willen we hier de meest voorkomende onder de loep nemen.

1. Heuppijn door een slechte houding

Een slechte houding kan resulteren in heuppijn

Een slechte houding, zowel zittend als lopend, is een van de meest voorkomende oorzaken van zowel milde als hevige heuppijn. Deze pijn is het gevolg van het aannemen van een eentonige houding gedurende een langere periode. Zoals je je kunt voorstellen, beïnvloedt dit de spieren en gewrichten.

De vormgeving van sommige stoelen, het dragen van hoge hakken of het uitvoeren van bepaalde fysieke inspanning kan hier ook in meespelen.

Lees: Hoe je houding te corrigeren

2. Bursitis in de heup

Bursitis is een ontsteking die zwellingen veroorzaakt in de kleine met vloeistof gevulde zakjes die de botten, spieren en pezen omgeven. Slijmbeurzen zijn kleine zakjes die zich rondom de grotere gewrichten bevinden, zoals de knie, schouder en heup.

Slijmbeurzen zijn verantwoordelijk voor het reduceren van wrijving in de gewrichten tijdens het bewegen. Omdat ze regelmatig worden blootgesteld aan trauma, spelen ze meestal een rol in terugkerende heuppijn.

3. Artrose

Artrose is een aandoening die betrekking heeft op ontstekingen in de botten en gewrichten. Het is het gevolg van geleidelijke verslechtering van het kraakbeen dat de botten tegen wrijving beschermt.

Deze aandoening kan zich in elk gewricht van het lichaam ontwikkelen. Het komt echter het meeste voor in de handen, knieën en heupen. De symptomen treden geleidelijk op. Ondanks dat ze onder controle kunnen worden gehouden met behulp van medicatie, is er geen daadwerkelijk geneesmiddel.

Wanneer artrose in de heup optreedt, vindt het plaats in de voorste gewrichten en in de lies. Dit veroorzaakt ontstekingen en pijn welke varieert in hevigheid.

4. Gebroken heup

Een gebroken heup is een medisch noodgeval dat directe medische behandeling vereist. Dit is omdat het complicaties met zich meebrengt die permanent de beweeglijkheid kunnen beperken en, in extreme gevallen, levensgevaarlijk kunnen zijn.

De kans op een gebroken heup neemt toe naarmate men ouder wordt. Dit komt doordat het skelet geleidelijk afneemt in dichtheid door afname van de mate waarin het lichaam voedingsstoffen kan opnemen.

Het kan echter ook gebeuren op een jongere leeftijd. Dit kan veroorzaakt worden door een chronische aandoening of een vorm van trauma.

5. Tendinitis

Tendinitis heeft betrekking op ontsteking van de pezen die de spieren aan de botten verbinden. Dit kan optreden bij elke pees in het lichaam. Echter is het het meest voorkomend in de ellebogen, knieën en heupen. Het komt het meeste voor bij atleten en bij mensen die een baan hebben waarbij hoge lichamelijke belasting een rol speelt. Echter, het kan ook een reactie zijn op een trauma of ziekte.

Als er tendinitis optreedt in het heupgebied, staat het bekend als tendinits in de iliacale spier. Dit type tendinitis kan soms een oncomfortabele klik veroorzaken en gaat gepaard met pijn tijdens bepaalde bewegingen.

Neem een kijkje naar dit artikel: Hoe behandel je tendinitis (peesontsteking)

6. Ischias

Ischias wordt veroorzaakt door irritatie of ontsteking van de heupzenuw. Het is de grootste zenuw in het hele lichaam. Als deze beschadigt, heeft het pijn tot gevolg in de onderrug tot aan de heup en achterkant van je been. Ischias wordt niet gezien als een afwijking op zich, omdat het eigenlijk een symptoom neigt te zijn van een onderliggende medische aandoening. Onder de mogelijkheden vallen een hernia, wervelkanaalstenose of degeneratieve wervelziekte.

Gepaard met heuppijn, veroorzaakt ischias een tintelend gevoel in de onderste ledematen. Rust, pijnstillers en een aantal rekoefeningen kunnen het herstel bevorderen.

Over het algemeen varieert de oorzaak van terugkerende heuppijn per geval. Het betekent niet altijd dat er sprake is van een serieus probleem. Het is erg belangrijk om medische hulp in te schakelen en fysiotherapie, zeker wanneer de pijn steeds terugkomt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.