10 voedingsmiddelen die je vruchtbaarder maken

Het consumeren van koudgeperste olijfolie verbetert je vruchtbaarheid en verdriedubbelt de kans op een zwangerschap.
10 voedingsmiddelen die je vruchtbaarder maken
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 14 november, 2018

Vrouwen die proberen om zwanger te worden, kunnen hun kansen vergroten door een dieet te volgen dat rijk is aan voedingsstoffen die je vruchtbaarder kunnen maken.

We zullen je kennis laten maken met 10 voedingsstoffen rijk aan vitaminen en mineralen en tonen hoe je ze het beste kan consumeren.

Probeer deze 10 voedingsmiddelen om vruchtbaarder te worden

1. Maca

Gemalen maca in een glazen pot

Deze verrassende wortel uit de Andes geeft veel energie en is daarnaast ook een krachtige hormonale regulator. Daarom wordt maca vaak aanbevolen voor vrouwen met verschillende hormoonstoornissen of onvruchtbaarheidsproblemen.

Ook zou de wortel zowel bij mannen als vrouwen zrogen voor een verhoogd libido.

Vrouwen die lijden aan arteriële hypertensie en die geen medicatie nemen om het probleem te verhelpen, houden beter wel rekening met het feit dat maca ervoor kan zorgen dat je bloeddruk toeneemt.

Onthoud ook dat verschillende studies hebben geopperd dat het gebruik van maca om vruchtbaarder te worden ook de kans op tweelingen vergroot.

2. Biergist

De gist die gebruikt wordt om bier te maken bevat heel wat gezonde eigenschappen, aangezien gist rijk is aan vitamines en mineralen.

Biergist geeft niet alleen een heleboel proteïnes en essentiële aminozuren af, maar zorgt ook voor de opname van een aantal vitamines uit de B-groep, ijzer, chroom, zink (een hormoonregelaar) en andere mineralen.

Daarbij bevat gist ook foliumzuur, wat onmisbaar is bij een zwangerschap.

3. Tarwekiem

Tarwekiemen

Tarwekiem bevat een heel aantal gezonde eigenschappen, maar het voedingsmiddel verdient zijn plaats in de lijstje toch vooral omwille van de hoeveelheid vitamine E die erin te vinden is.

Een tekort aan vitamine E kan soms de oorzaak zijn van onvruchtbaarheid.

Om ervoor te zorgen dat dit niet voorvalt, kan je elke ochtend een theelepel tarwekiem combineren met wat fruitsap.

Tarwekiem wordt normaal verkocht in poedervorm of als persing, dat ook erg goed is wanneer het rechtstreeks op de huid wordt aangebracht.

4. Stuifmeel

Stuifmeel dat afkomstig is van bijen wordt ook vaak aangeraden, zowel bij mannen als vrouwen, wanneer er problemen zijn met de vruchtbaarheid.

Het meel bevat onder andere heel wat zink, dat zoals hierboven al aangegeven werd een erg positief effect heeft.

Twee eetlepels stuifmeel per dag volstaan. Om de vertering van het stuifmeel de bevorderen, kan je het het beste fijnmalen.

5. Avocado

Avocado

Deze heerlijke fruitsoort heeft uitstekende voedingswaarden. Het fruit bevat vitamine E, dat zoals reeds vermeld de vruchtbaarheid kan doen toenemen en ook de werking van de seksuele organen verbetert.

Avocado kan zowel zoet als zout gegeten worden, als een smeersel of in stukjes. Het is een zeer populaire een vaak aangeraden fruitsoort, zeker voor mensen die niet genoeg dierlijke proteïnes in hun voedingspatroon opnemen.

6. Olijfolie

Olijfolie wordt vaak geroemd om de wonderbaarlijke eigenschappen die het bevat.

De olie kan namelijk niet enkel de vruchtbaarheid van vrouwen verbeteren, maar ook van mannen.

Olijfolie is onmisbaar in de keuken, maar je zorgt er wel beter voor dat je rauwe en extra vierge olijfolie gebruik. Probeer, in de mate van het mogelijke, twee eetlepels olijfolie per dag te gebruiken bij je maaltijden.

7. Gember

Gember

Gember is een zeer krachtig afrodisiacum dat bij mannen de hoeveelheid zaadcellen kan doen toenemen en de mobiliteit van de spermatozoïden kan verhogen.

Toch wordt gember ook voor vrouwen aangeraden. Je kan gemberthee maken met wat citroen en honing of het aan je salades toevoegen, glaceren etc.

8. Lijnzaadolie

Lijnzaad is erg rijk aan omega 3, een essentieel aminozuur dat onmisbaar is als je vruchtbaarder wilt worden.

Zorg ervoor dat je elke dag een lepel lijnzaadolie opneemt. Je kan rauwe olie gebruiken of de zaadjes met een koffiemolen vermalen. Daarna kun je ze aan salades, soepen, rijst, smoothies of sappen toevoegen.

9. Zonnebloemolie

Zonnebloemolie bevat heel wat eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor je gezondheid. Dat is vooral dankzij de aanwezigheid van het waardevolle vitamine E.

Je kan zonnebloemolie combineren of afwisselen met olijf- en lijnzaadolie, aangezien elk van deze drie oliën specifieke voordelen met zich meebrengt.

10. Noten

Noten

Tweemaal per dag een handvol noten eten kan de vorm, beweging en vitaliteit van het mannelijke sperma verbeteren. Dat geldt echter enkel wanneer je de voorgeschreven hoeveelheid per dag eet en dit twaalf weken volhoudt.

Mannen die last hebben van overgewicht, houden het beter bij een handvol per dag.

Onvruchtbaarheid kan ook soms een teken zijn van een ernstig onderliggend probleem. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd je arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lembe DM., Gasco M., Gonzales GF., Fertility and estrogenic activity of turraeanthus africanus in combination with lepidium meyenii (black Maca) in female mice. European Journal of Integrative Medicine, 2012.
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344. doi: 10.1038/s41430-018-0295-7. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30166637.
  • Attia YA, Al-Hanoun A, Bovera F. Effect of different levels of bee pollen on performance and blood profile of New Zealand White bucks and growth performance of their offspring during summer and winter months. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2011 Feb;95(1):17-26. doi: 10.1111/j.1439-0396.2009.00967.x. PMID: 20455966.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.