Voorkomen van artrose met deze voedingsmiddelen

Wist je dat een dieet rijk aan vezels je kan helpen ontstekingen en pijn geassocieerd met artrose te verlichten? Hoewel dit een chronische ziekte is, kun je de symptomen verlichten en het helpt bij het voorkomen van artrose.
Voorkomen van artrose met deze voedingsmiddelen

Laatste update: 16 februari, 2019

Artrose is een veel voorkomende aandoening. De pijn als gevolg van artrose kan je beperken in alledaagse activiteiten. Daarom bieden we je in dit artikel een overzicht van voedingsmiddelen die je mogelijk kunnen helpen bij het voorkomen van artrose.

Je gewrichten bevinden zich aan de uiteinden van de botten in je lichaam. Daardoor vervullen ze een fundamentele rol in de beweging van al je ledematen. Overbelasting van de gewrichten kan verschillende ziekten veroorzaken. En één van deze aandoeningen is artrose.

Tussen elk gewricht bevindt zich een stuk kraakbeen. Dit voorkomt dat je botten over elkaar heen wrijven. Het verstrijken van de tijd veroorzaakt echter een geleidelijke afname van kraakbeen. Daardoor kan je last krijgen van ontstekingen en pijn.

Vervolgens wordt je beweging aanzienlijk beperkt. Hiermee neemt je vrijheid om andere activiteiten te doen af.

Praten over artrose kan heel moeilijk zijn. Veel mensen hebben er last van. Maar niet iedereen praat erover. Het is voor anderen vaak moeilijk zich een voorstelling te maken van de immense pijn en de beperkingen door de aandoening. Daardoor is het moeilijk om over artrose te praten.

Gelukkig zijn er manieren om de kans op artrose te verkleinen.

Meer over artrose

Voorkomen van artrose in de knieën

Volgens deskundigen ontstaat de pijn bij artrose door een ontsteking en niet door  weefselslijtage. Aangenomen wordt dat de voornaamste reactie op weefselslijtage het ontstaan van zwellingen is.

Ondanks aanwezigheid van een ontsteking is artrose niet altijd pijnlijk (behalve in sommige gevallen waar het ongemak uit het niets opduikt). Een bepalende factor is de individuele pijngrens.  Ieder lichaam is anders.  En dat geldt ook voor pijntolerantie.

Met andere woorden: de pijngrens is afhankelijk van de gevoeligheid van de patiënt.

Hoewel het ook ‘s nachts flink impact heeft, voorkomt het niet dat je comfortabel slaapt. Het bijzondere van van artrose is dat het op willekeurige momenten verschijnt en nogal onvoorspelbaar is.

Voorkomen van artrose met voeding

Je dieet is een van je belangrijkste gewoontes. Dit komt omdat het rechtstreeks van invloed is op de gezondheid van je lichaam. Van je hersenen tot je hart, zelfs het uiterlijk van je haar en nagels is afhankelijk van je dieet.

Artrose kan ook beter of slechter worden afhankelijk van je voedingskeuzes. De relatie tussen beide is dus het voorwerp geweest van verschillende onderzoeken. We mogen echter niet vergeten dat dit een chronische ziekte is.

De wetenschappelijke gemeenschap bevestigt dat vezels één van de belangrijkste componenten in je dieet zijn en kunnen helpen bij het voorkomen van artrose en de behandeling ervan. Dus het idee is om bepaalde soorten voedsel in je dieet op te nemen.

In dit artikel zullen we een aantal van deze voedingsmiddelen nader bekijken.

1. Artisjokken

Voorkomen van artrose met artisjokken

Het vezelgehalte in artisjokken is een grote hulp bij het voorkomen van artrose. Een halve kop per dag levert je lichaam 10,3 gram vezels.

Misschien vind je dit ook interessant:
3 Manieren waarop je kunt afvallen met artisjokken

2. Volkoren granen

Zoals je waarschijnlijk wel hebt gehoord, zijn volkoren granen een van de beste bronnen van vezels.

Havervlokken, tarwekiemen, zemelen en maïsvlokken zijn de belangrijkste volkoren granen. Daarom zouden deze eigenlijk een vast onderdeel van je normale dieet moeten zijn. Immers, van vezels wordt tenslotte beweerd dat ze een positief effect hebben bij de behandeling van atrosesymptomen. 

Hoewel je ze op elk uur van de dag kunt eten, is het ontbijt een goed moment om deze voedzame producten te eten.

3. Bonen

Voorkomen van artrose met bonen

Bonen zijn misschien wel een van de krachtigste en voedzaamste voedingsmiddelen. Ze worden niet alleen gekenmerkt door hun voortreffelijke smaak, maar ook door hun immense hoeveelheid vezels: één kopje levert je bijna 15 gram!

Daarnaast vind je mineralen, zoals calcium, magnesium, kalium en ijzer in bonen. Dit zijn uitstekende voedingsstoffen voor het versterken van je gewrichten en je kraakbeen.

Om bonen aan je dieet toe te voegen, kun je ze minstens twee keer per week gekookt eten.

Wil je meer lezen over vezels en bonen?
Cholesterol onder controle houden met deze manieren

4. Frambozen

Fruit is ook belangrijk als het om vezels gaat. In dit geval hebben we het over frambozen. Eén kopje levert je ongeveer 8 gram vezels.

Bovendien levert deze kleine vrucht een aanzienlijke hoeveelheid calcium en kalium. Hierdoor wordt beweerd dat framboze goed zijn bij de bestrijding van artrose.

 

5. Erwten

Voorkomen van artrose met erwten

Erwten staan ​​bekend om hun antioxiderende eigenschappen. Daarom mogen ze niet ontbreken in een dieet ter preventie van artrose. Ze geven je lichaam ongeveer 16 gram vezels per kopje. En dat is toch is geweldig!

Daarnaast bevatten erwten ook een aanzienlijke hoeveelheid ijzer. Daarmee zijn ze een uitstekende aanvulling op vezels.

Helaas is artrose een degeneratieve ziekte. Tegenwoordig is er nog geen methode bekend om het te genezen. Maar je kunt het echter op verschillende manieren voorkomen en behandelen. Hiervoor is je dieet één van de meest effectieve manieren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Zantingen, E. ., & E.A, van der W. (2010). Factsheet de gezondheid van ouderen in Nederland. In Opdracht van de Rijksinstituut Voor Volksgezondheid En Milieu (RIVM).
  • Moga, M., Pogarasteanu, M. E., & Edu, A. (2018). Arthroscopy in arthrosis: Is it worth it? A case presentation. Revista de Chimie. http://doi.org/10.1007/s11883-008-0039-6.
  • Voedingscentrum. (2016). General nutritional information.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.