5 geweldige voedingsmiddelen voor het voorkomen van artrose

· 17 augustus 2017
Wist je dat een dieet rijk aan vezels je kan helpen ontstekingen en pijn geassocieerd met artrose te verlichten? Hoewel dit een chronische ziekte is, kun je de symptomen verlichten en het helpt bij het voorkomen van artrose.

Je gewrichten bevinden zich aan de uiteinden van de botten in je lichaam. Deze gewrichten zijn verantwoordelijk voor het beschermen van je condylen. Ze vervullen ook een fundamentele rol in de beweging van je bovenste en onderste ledematen.

Overmatig gebruik kan verschillende ziekten veroorzaken. Onder hen valt met name artrose op.

Tussen elk gewricht bevindt zich een stuk kraakbeen. Dit voorkomt dat je botten over elkaar heen wrijven. Het verstrijken van de tijd veroorzaakt echter een geleidelijke vermindering van dit kraakbeen. Dit veroorzaakt op zijn beurt pijn en ontsteking. Als gevolg hiervan is wordt je beweging aanzienlijk beperkt. Hiermee neemt je vrijheid om andere activiteiten te doen af.

Praten over artrose kan heel moeilijk zijn. Er zijn echter veel meer mensen die er last van hebben dan  die erover praten. Het simpele feit van het zich voorstellen van de immense pijn en het onvermogen dat eraan verbonden is, is niet eenvoudig. Gelukkig zijn er opties voor het voorkomen van artrose.

Meer over artrose

Voorkomen van artrose in de knieën

De pijn bij deze ziekte wordt veroorzaakt door het ontstekingsproces en niet door de weefselslijtage. Zwelling is echter de belangrijkste reactie op cellulaire slijtage.

Desondanks zijn sommige perioden van artrose niet pijnlijk (behalve in sommige gevallen waar het ongemak uit het niets opduikt). Een bepalende factor is de gevoeligheid van elk individu voor pijn. Het lichaam van elke persoon is anders. Dit geldt ook voor hun pijntolerantie. Met andere woorden: de weerstand hiertegen is afhankelijk van de gevoeligheid van de patiënt.

Hoewel het ook ’s nachts flink impact heeft, voorkomt het niet dat je comfortabel slaapt. Het interessante aan artrose is dat het op willekeurige momenten verschijnt en nogal onvoorspelbaar is.

Het beste voedsel voor het voorkomen van artrose

Je dieet is een van je belangrijkste gewoontes. Dit komt omdat het rechtstreeks van invloed is op de gezondheid van je lichaam. Van je hersenen tot je hart, zelfs het uiterlijk van je haar en nagels is afhankelijk van je dieet.

Artrose kan ook beter of slechter worden afhankelijk van je voedingskeuzes. De relatie tussen beide is dus het voorwerp geweest van verschillende onderzoeken. We mogen echter niet vergeten dat dit een chronische ziekte is.

De wetenschappelijke gemeenschap bevestigt dat vezels een van de belangrijkste componenten in je dieet zijn voor het voorkomen van artrose en het behandelen ervan. Dus het idee is om bepaalde soorten voedsel in je dieet op te nemen. In dit artikel zullen we een aantal van deze voedingsmiddelen nader bekijken.

1. Artisjokken

Voorkomen van artrose met artisjokken

Het vezelgehalte in artisjokken is een grote hulp bij het voorkomen van artrose. Een halve kop per dag eten, levert je lichaam 10,3 gram vezels.

2. Volkoren granen

Zoals je waarschijnlijk wel hebt gehoord, zijn volkoren granen een van de beste bronnen van vezels.

Havervlokken, tarwekiemen, zemelen en maïsvlokken zijn de belangrijkste volkoren granen. Deze moeten worden opgenomen in je normale dieet. Ze zijn tenslotte perfect voor de behandeling van de symptomen van artrose. Hoewel je ze op elk uur van de dag kunt eten, is het ontbijt een goed moment om deze voedzame producten te eten.

3. Bonen

Voorkomen van artrose met bonen

Bonen zijn misschien wel een van de krachtigste en voedzaamste voedingsmiddelen. Ze worden niet alleen gekenmerkt door hun voortreffelijke smaak, maar ook door hun immense hoeveelheid vezels: één kopje levert je bijna 15 gram!

Daarnaast vind je mineralen, zoals calcium, magnesium, kalium en ijzer in bonen. Dit zijn uitstekende voedingsstoffen voor het versterken van je gewrichten en je kraakbeen.

Om bonen aan je dieet toe te voegen, kun je ze minstens twee keer per week gekookt eten.

4. Frambozen

Fruit is ook belangrijk als het om vezels gaat. In dit geval hebben we het over frambozen. Eén kopje levert je ongeveer 8 gram vezels.

Bovendien levert deze kleine vrucht een aanzienlijke hoeveelheid calcium en kalium. Dit zijn voedingsstoffen die goed zijn voor het voorkomen van artrose.

5. Erwten

Voorkomen van artrose met erwten

Erwten staan ​​bekend om hun antioxiderende eigenschappen en kunnen dus zeker niet buiten de lijst met voedingsmiddelen worden gehouden die goed zijn voor het voorkomen van artrose. Ze geven je lichaam ongeveer 16 gram vezels per kopje. Dat is toch is geweldig!

Daarnaast bevatten erwten ook een aanzienlijke hoeveelheid ijzer. Dit is een uitstekende aanvulling op vezels.

Helaas is artrose een degeneratieve ziekte. Tegenwoordig is er nog geen methode bekend om het te genezen. Je kunt het echter op verschillende manieren voorkomen en behandelen en je dieet is een van de meest effectieve manieren om dat te doen.