3 manieren waarop je kunt afvallen met artisjokken

28 oktober 2018
Artisjokken zijn een geweldige toevoeging aan je dieet als je wilt afvallen. Ze zijn rijk aan vezels en helpen je lichaam bij het verteren en synthetiseren van vetten.

Ontdek drie manieren waarop je artisjokken aan je dieet kunt toevoegen en kunt afvallen met artisjokken.

Iedereen weet hoe moeilijk het is om een paar kilo af te vallen wanneer je het echt graag wilt. Ben je gedoemd om honger te lijden? Absoluut niet. Het enige wat je hoeft te doen is gezonder eten en je dagelijkse gewoontes veranderen. En je kunt zelfs genieten van wat je eet, vooral met heerlijke artisjokken.

Afvallen met artisjokken is mogelijk

Afvallen

Artisjokken zijn zonder te overdrijven een van de beste planten met medicinale eigenschappen die voordelige effecten hebben op je gezondheid en schoonheid.

Ze zijn in staat je spijsvertering te versnellen en werken vochtafdrijvend en zijn hiermee een van de meest reinigende voedingsmiddelen die er bestaan. Vaak wordt gezegd dat artisjokken vet verbranden, maar dat is niet precies het geval.

Wat artisjokken echter wel doen is het stimuleren van de vertering van vetten – de vetten worden dus niet geëlimineerd, maar wel beter gesynthetiseerd door het lichaam om verwijderd te worden. Je kan dus afvallen met artisjokken.

Dat betekent echter niet dat je jezelf moet beperken tot het eten van artisjokken alleen. Dat is namelijk een grote vergissing!

Het is waar dat artisjokken ontzettend rijk zijn aan vezels en belangrijke vitamines en mineralen zoals fosfor, ijzer, magnesium, calcium, kalium en vitamine B1, maar het is niet de bedoeling dat je alleen nog maar artisjokken eet.

Beschouw artisjokken in plaats daarvan als de ideale toevoeging aan je dieet. Zodra je minder vet en suiker eet, zullen artisjokken je zeker helpen bij het verteren van je voedsel. En dankzij het in artisjokken aanwezige bestanddeel cynarine helpt de groente ook om vochtretentie te voorkomen en de galproductie te stimuleren.

Het eten van artisjokken is gezond en we raden het sterk aan wanneer je die overtollige kilo’s kwijt wilt raken.

Wil je drie manieren leren waarop je artisjokken kunt bereiden om af te vallen? Top!

Lees ook: 15 redenen om elke dag magnesium in te nemen

Afvallen met artisjokken, optie 1: Artisjoksmoothie

Wat heb je nodig?

 • 1 gekookte artisjok
 • 2 schijfjes ananas
 • 4 amandelen
 • Het sap van een halve citroen
 • 1 kop van het kookwater van de artisjok

Hoe maak je het?

Dit recept is simpel en zal misschien ietwat verrassend voor je zijn, maar we beloven dat het heerlijk en gezond en effectief voor gewichtsverlies is.

Ananas is geweldig voor het ontgiften van het lichaam en om je te helpen vet te verbranden. Combineer je de ananas met wat citroensap en een artisjok, dan versterk je deze effecten. Amandelen bevatten magnesium, een stof die je energie geeft en die helpt bij de zorg voor je botten en spieren.

Maak deze smoothie ’s ochtends en begin je dag zo goed mogelijk.

 • Kook als eerste de artisjok.
 • Zodra het hart van de artisjok zacht geworden is, haal je de artisjok uit de pan en bewaar je het kookwater.
 • Stop vervolgens de artisjok, ananas en amandelen in de blender en mix de ingrediënten tot een gladde pasta.
 • Voeg daarna het citroensap en het bewaarde kookwater toe en mix het geheel tot je een homogeen en heerlijk drankje hebt.

Klinkt dat niet goed? Drink deze smoothie het beste ’s ochtends.

Artisjoksmoothie

Afvallen met artisjokken, optie 2: Artisjokthee

Wat heb je nodig?

 • 2 artisjokken
 • ½ liter water
 • Het sap van een halve citroen

Hoe maak je het?

Het drinken van het kookwater van artisjokken is de bekendste manier om af te vallen met de groente. Zoals je waarschijnlijk al kunt raden, is het makkelijk te maken en misschien heb je het zelfs al eens een keer geprobeerd.

Kook de artisjokken in het water tot ze zacht zijn. Drink het kookwater gedurende de dag op. De artisjokken kun je bewaren voor bij het avondeten. Serveer ze met wat olijfolie of appelazijn; dit is een heerlijke combinatie.

Meng het kookwater van de artisjokken met het citroensap en drink een half uur voor elke maaltijd een kopje.

Vergeet niet dat deskundigen en onderzoeken in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism hebben aangetoond dat het drinken van een halve liter koud water per dag de spijsvertering zal versnellen tot wel 30%, waardoor je meer calorieën verbrandt.

Dus bewaar je artisjokthee in de koelkast voor je hem opdrinkt en doe dubbel voordeel. Zo simpel is het!

Artisjokthee

Afvallen met artisjokken, optie 3: Versnel je spijsvertering

Wat heb je nodig?

 • 1 gekookte artisjok
 • Een half kopje van het kookwater
 • Een snufje cayennepeper
 • Een snufje gemalen gember

Misschien ook interessant om te lezen: De geneeskrachtige toepassingen van gember

Hoe maak je het?

Het zal je misschien verbazen na het zien van deze lijst van ingrediënten, maar dit recept is geweldig om ten minste drie keer per week te bereiden voor bij het avondeten.

Je weet bijvoorbeeld al dat cayennepeper de spijsvertering meer dan elk ander voedingsmiddel versnelt. Combineer je cayennepeper met gember en artisjok, dan krijg je een drankje dat zeer effectief is voor gewichtsverlies.

 • Het enige wat je hoeft te doen is het koken van de artisjok en het bewaren van het kookwater.
 • Neem een half kopje van dit kookwater, voeg vervolgens de cayennepeper en de gember toe en roer het geheel door elkaar.
 • Ben je er klaar voor? Mooi!
 • Deze laatste stap is makkelijk: meng alle ingrediënten (de artisjok en het water met de peper en de gember) in een blender tot een gladde vloeistof.

De smaak is uniek, dat wel, maar als je de drank enkele keren per week tijdens het avondeten drinkt, zul je zeker een positief verschil merken in je gewicht. 

 • Salem, M. B., Affes, H., Ksouda, K., Dhouibi, R., Sahnoun, Z., Hammami, S., & Zeghal, K. M. (2015). Pharmacological studies of artichoke leaf extract and their health benefits. Plant foods for human nutrition70(4), 441-453.
 • Kraft, K. (1997). Artichoke leaf extract—recent findings reflecting effects on lipid metabolism, liver and gastrointestinal tracts. Phytomedicine4(4), 369-378.