Matcha: wat is het en wat wordt het gebruikt?

Matcha is, net als groene thee, afkomstig van de plant Camellia sinensis. Het voedingsprofiel is echter anders en het wordt anders gekweekt. Wat is het precies en waar wordt het voor gebruikt? In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten!
Matcha: wat is het en wat wordt het gebruikt?

Laatste update: 04 september, 2020

Matcha is een product dat populair is geworden vanwege zijn ongebruikelijke eigenschappen. Het komt van dezelfde plant als de traditionele groene thee, Camellia sinensis, maar het is een product in poedervorm met een ander voedingsprofiel, omdat het op een bepaalde manier wordt gekweekt.

Bij het kweken van deze theesoort bedekken boeren de planten 20 of 30 dagen voor de oogst om direct zonlicht te vermijden. Hierdoor produceren de planten meer bladgroen en aminozuren. De planten worden zelfs donkerder groen.

Als het tijd is om ze te oogsten, plukken ze de beste bladeren met de hand en verwijderen ze de stengels en nerven van de plant. Vervolgens vermalen ze de bladeren en krijgen zo een heldergroen poeder, wat ze verkopen onder de naam matcha. Hieronder vertellen we je meer over de eigenschappen en toepassingen.

Nutritionele eigenschappen van matcha

Zoals we al zeiden, kenmerkt deze thee zich door een uniek voedingsprofiel. Hoewel het een aantal kenmerken deelt met gewone groene thee, heeft het een hogere concentratie van bepaalde stoffen. Een portie matcha van 1 theelepel weegt slechts 1 gram. Volgens de voedingsdatabase bevat matcha per 100 gram:

 • eiwit – 50 g
 • ijzer – 18 mg
 • vitamine A – 5000 IE

Een schatting gepubliceerd in de Journal of Chromatography A (Engelse link) gaat er van uit dat het aantal catechinen in dit soort thee tot 137 keer hoger is dan in andere soorten groene thee. Daarom is het, in termen van gezondheid, een van de meest geprefereerde opties.

Belangrijkste toepassingen van matcha

Een kleine kom matchapoeder naast een grotere kom

Matcha is de afgelopen jaren gebruikt als voedingssupplement om het welzijn te bevorderen. Je mengt het poeder gewoon met heet water en je krijgt een drankje dat in je dieet past. Vanwege de textuur en smaak zijn er zelfs mensen die het gebruiken om desserts, cocktails en andere soorten dranken te maken.

Over het algemeen gebruiken de meeste mensen het echter vanwege de gezondheidsvoordelen. Hoewel veel mensen het nog steeds niet weten, hebben verschillende onderzoeken (Engelse link) zelfs vastgesteld dat de componenten adjuvantia (versterkende stoffen) zijn die kunnen helpen om bepaalde ziekten te voorkomen.

Gezondheid van de hersenen

De drank die je maakt met deze natuurlijke thee wordt vaak aanbevolen om de gezondheid van je hersenen te verbeteren. Vanwege het gehalte aan stimulerende stoffen zoals cafeïne en L-theanine, kan het je helpen om je alerter te voelen en je energieniveau te verhogen.

Een studie gepubliceerd in Food Research International (Engelse link) merkte op dat matcha een toename van de aandachtsspanne, reactietijd en geheugen kan veroorzaken in vergelijking met een placebo. Hoewel het een onderwerp is dat meer onderzoek behoeft, suggereren deze bevindingen dat het een goede aanvulling kan zijn om de prestaties van je hersenen te verbeteren.

Gezondheid van je hart

Arts met stethoscoop

Door de concentratie aan catechinen heeft deze theesoort ook gunstige effecten op de gezondheid van het hart. Volgens een overzicht van studies gepubliceerd in de medische recensie Current Medical Chemistry (Engelse link), hebben catechinen antioxiderende, ontstekingsremmende, bloedplaatjesremmende en antiproliferatieve activiteiten.

Hierdoor zijn matcha en andere soorten groene thee adjuvantia voor het verlagen van een verhoogd cholesterol, bloeddrukproblemen en andere factoren die het risico op chronische hart- en vaatziekten verhogen.

Matcha is geen vervanging voor medische behandeling bij hart- en vaatziekten. Vanwege het catechine-gehalte kan het echter wel een hulpmiddel zijn om voor het hart van gezonde volwassenen te zorgen.

Lichaamsgewicht

Een andere toepassing van matcha heeft te maken met het lichaamsgewicht. Het is belangrijk op te merken dat het niet een van die wonderproducten is die je beloven je te helpen in korte tijd veel kilo’s kwijt te raken. Echter, als je het in je gezond en caloriearm dieet gebruikt, kan het helpen om gewichtsverlies te bevorderen.

 • In een studie gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition (Engelse link) hielp het consumeren van groene thee-extract bij het verhogen van het vetverbranding met tot wel 17% tijdens matige inspanning.
 • Bovendien hebben ook andere onderzoeken de inname van matcha in verband gebracht met een hoger energieverbruik.

Het is in ieder geval een onderwerp dat nog steeds wordt onderzocht. Op dit moment is er onvoldoende bewijs om definitieve uitspraken te doen. Daarom, als je probeert af te vallen, is het belangrijk om prioriteit te geven aan de aanbevelingen die je arts en voedingsdeskundige je geven.

Ontdek meer over thee en gewichtsverlies:
Muntthee kan geweldig zijn voor gewichtsverlies

Bijwerkingen en contra-indicaties van matchaa

Voor de meeste gezonde volwassenen wordt matcha als veilig beschouwd, zolang je dit product matig consumeert. Twee of drie kopjes per dag is genoeg, elk gemaakt met 1 gram matcha.

Vanwege het cafeïnegehalte kan het echter bijwerkingen veroorzaken. Dat komt vooral voor als je deze dosis overschrijdt en bij mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. Dergelijke effecten zijn onder meer:

 • prikkelbaarheid
 • slapeloosheid
 • hoofdpijn
 • hartkloppingen
 • duizeligheid
 • misselijkheid en overgeven

Bovendien, zoals aangegeven in een literatuuroverzicht gepubliceerd in het Chinese Medical Journal (Engelse link), kunnen de catechines in deze thee je ijzeropname beïnvloeden, bijvoorbeeld bij patiënten met bloedarmoede door ijzertekort. Het kan ook je zinkopname beïnvloeden.

Patiënten met hartaandoeningen, nierproblemen of maagzweren moeten het drinken van deze thee zonder eerst hun arts te raadplegen vermijden. De componenten ervan kunnen interfereren met sommige geneesmiddelen die worden gebruikt om deze aandoeningen te behandelen.  Wellicht ook interessant voor jou

Groene thee om acne te verminderen: werkt het?
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Groene thee om acne te verminderen: werkt het?

Kunnen het drinken van en remedies met groene thee helpen om acne te verminderen? Lees dan snel verder en we zullen het je vertellen. • Weiss, D. J., & Anderton, C. R. (2003). Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. Journal of Chromatography A, 1011(1–2), 173–180. https://doi.org/10.1016/S0021-9673(03)01133-6
 • Schroder, Lennard & Marahrens, Philip & Koch, Julian & Heidegger, Helene & Vilsmeier, Theresa & Phan-Brehm, Thuy & Hofmann, Simone & Mahner, Sven & Jeschke, Udo & Richter, Dagmar. (2018). Effects of green tea, matcha tea and their components epigallocatechin gallate and quercetin on MCF‑7 and MDA-MB-231 breast carcinoma cells. Oncology Reports. 41. 10.3892/or.2018.6789.
 • Babu PV, Liu D. Green tea catechins and cardiovascular health: an update. Curr Med Chem. 2008;15(18):1840–1850. doi:10.2174/092986708785132979
 • Tian C, Huang Q, Yang L, et al. Green tea consumption is associated with reduced incident CHD and improved CHD-related biomarkers in the Dongfeng-Tongji cohort [published correction appears in Sci Rep. 2017 May 31;7:45949]. Sci Rep. 2016;6:24353. Published 2016 Apr 13. doi:10.1038/srep24353
 • Venables, M. C., Hulston, C. J., Cox, H. R., & Jeukendrup, A. E. (2008). Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. American Journal of Clinical Nutrition87(3), 778–784. https://doi.org/10.1093/ajcn/87.3.778
 • Bérubé-Parent, S., Pelletier, C., Doré, J., & Tremblay, A. (2005). Effects of encapsulated green tea and Guarana extracts containing a mixture of epigallocatechin-3-gallate and caffeine on 24 h energy expenditure and fat oxidation in men. British Journal of Nutrition, 94(3), 432–436. https://doi.org/10.1079/bjn20051502
 • Chacko SM, Thambi PT, Kuttan R, Nishigaki I. Beneficial effects of green tea: a literature review. Chin Med. 2010;5:13. Published 2010 Apr 6. doi:10.1186/1749-8546-5-13

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.