Vermijd enkele gewoontes en behoud de gezondheid van je hersenen

De gezondheid van de hersenen is afhankelijk van een aantal gewoontes. Voldoende rust, goede hydratatie en een geschikte zuurstofvoorziening zijn onontbeerlijke factoren. Maak in dit artikel kennis met meer tips om je hersenen gezond te houden!
Vermijd enkele gewoontes en behoud de gezondheid van je hersenen

Laatste update: 28 januari, 2021

Ziekten die de hersenen aantasten, zijn meestal afhankelijk van genetische factoren, een gevorderde leeftijd of een vorm van trauma. Maar om de gezondheid van je hersenen te behouden moet je ook op een aantal van je gewoontes letten. Onthoud de tips voor gezonde hersenen in dit artikel dus goed!

Bepaalde langdurige gewoontes kunnen onherstelbare schade aanrichten. Het is mogelijk dat als gevolg de neuronen vernietigd worden of dat hun activiteit daalt. Geheugenverlies treedt op wanneer de hersenen achteruit gaan als iemand op oudere leeftijd komt, maar sommige factoren kunnen het erger maken of het proces versnellen.

Negeer slechte gewoontes niet

Het meest verontrustende is echter dat veel mensen ervoor kiezen om deze slechte gewoontes te negeren. Bovendien beseffen ze niet dat deze gewoontes gezonde hersenen aantasten. Ze kunnen in dit deel van het lichaam voor negatieve bijwerkingen zorgen.

De schade treedt ook meestal geleidelijk op. Dat maakt het dus moeilijk om in de beginfasen de problemen vast te stellen.

Om die reden is het echt belangrijk dat je ongezonde gewoontes leert herkennen en ze gaat vermijden.

Slechte gewoontes die de gezondheid van je hersenen aantasten

1. Het ontbijt overslaan

De gezondheid van je hersenen wordt aangetast door je ontbijt over te slaan

Het ontbijt is een van de belangrijkste maaltijden van de dag. Je mag het onder geen enkele omstandigheid verwaarlozen, want deze maaltijd speelt een fundamentele rol in het metabolisme van je lichaam. Vele mensen weten dit niet, maar het ontbijt is ook onontbeerlijk in de activering van de hersenfuncties gedurende de dag.

  • Er is een verband tussen het ontbijt en de aftakeling van de hersenen en geheugenverlies.
  • Een tekort aan proteïnen, vitaminen en andere voedingsstoffen tijdens het ontbijt werkt negatief in op de hersenen en doet dus afbreuk aan de gezondheid van je hersenen.

Bovendien zal de activiteit van de neuronen beïnvloed worden. Het resultaat is dat een overbelasting optreedt als gevolg van spanning.

Lees meer in dit artikel:
5 gezonde ontbijtproducten bij artritis

2. Te veel suiker eten

Suiker is slecht voor de gezondheid van je hersenen

Spijtig genoeg zijn geraffineerde suikers tegenwoordig aanwezig in een groot deel van onze dagelijkse voeding.

Wat ons toch verbaast, is dat erg weinig mensen weten wat het effect van dit soort suiker is. Weinigen beseffen dat het de voornaamste oorzaak is van stoornissen van het metabolisme en van sommige cognitieve aandoeningen.

  • Grote hoeveelheden suiker doen de productie van chemische bestanddelen in de hersenen dalen.
  • Die elementen regelen echter belangrijke functies.
  • Dagelijks deze suikers eten is een van de oorzaken van angst en depressie.
  • Het verhoogt ook het risico op dementie.

3. Roken

Roken tast de gezondheid van je hersenen aan

Iedereen weet dat sigaretten vol giftige stoffen zitten die een negatieve invloed hebben op de gezondheid. Regelmatig roken veroorzaakt schade aan de longen. Bovendien worden ook de hersenfuncties na verloop van tijd aanzienlijk aangetast.

Zowel actieve als passieve rokers lopen een groot risico op de ontwikkeling van problemen die te maken hebben met dementie en Alzheimer. Dit is te wijten aan een onderbreking van de bloeddoorstroming. Het gevolg is dat de zuurstofvoorziening naar de cellen niet langer correct kan verlopen.

Roken heeft ook gevolgen voor je geheugen

Verder is het zo dat roken het vermogen om je te concentreren vermindert. Het zal ook de activiteiten verzwakken die afhankelijk zijn van het geheugen.

4. Slecht slapen

Slechts slapen is slecht voor je hersenen

Een slecht slaapkwaliteit zorgt niet alleen voor een tekort aan lichamelijke energie. Je zal ook op mentaal vlak minder energie hebben. Wanneer het lichaam niet genoeg rust, dan zal de frontale hersenkwab niet goed werken.

  • Het gevolg is dat het creatieve denken vermindert.
  • Tegelijkertijd wordt je angst groter en daalt je vermogen om gevoelens onder controle te houden.
  • Je zal ook minder in staat zijn om dagelijkse problemen op te lossen.

Slaaptekort doet ook het cortisolpeil stijgen. Dit veroorzaakt stress, depressie en andere gevoelens die je levenskwaliteit aantasten.

5. Niet hydrateren

Voldoende water drinken is belangrijk voor de hersenen

Uitdroging is een van de voornaamste factoren die rechtstreeks de hersenen beïnvloeden. Het verstoort het energieniveau, de gemoedstoestand en het vermogen om zich tijdens dagelijkse opdrachten te concentreren.

Water is het voornaamste bestanddeel van de hersenen. Een tekort aan vocht zal dus de belangrijke processen onderbreken die nodig zijn voor een optimale werking van de hersenen. Anderzijds draagt een tekort aan water ook bij tot een slechte bloedcirculatie en verstoort het een goede zuurstofvoorziening van de hersenen.

6. Blootstelling aan vervuilde omgevingen

De hersenen hebben een onafgebroken aanvoer van zuurstof nodig om ons energie en cognitieve vermogens te geven. Toch kan een langdurige blootstelling aan vervuilde omgeving een belemmering zijn voor de uitwisseling van gas en het overbrengen van zuurstof naar de lichaamscellen. Dit leidt dan tot een daling in de efficiënte werking van de hersenen.

Deze factor verhoogt eigenlijk het risico op ernstige cognitieve problemen zoals Alzheimer en dementie.

Meer informatie vind je hier:
Herken de vroege tekenen van Alzheimer

7. Overmatig eten

Snacken

Een overmatige opname van calorieën en vetten heeft niet alleen een impact om het metabolisme en het lichaamsgewicht. Het beïnvloedt ook de gezondheid van je hersenen.

Overgewicht leidt tot ziekten zoals diabetes en hartaandoeningen. Bovendien zal het ook op een of andere manier de gezondheid van de hersenen aantasten. Eet calorieën dus met mate, want dit zal de veroudering van de cellen uitstellen en het risico op cognitieve aftakeling verminderen.

De effecten van deze slechte gewoontes zie je niet onmiddellijk.

Toch is het beter om ze te vermijden om de gezondheid van je hersenen te beschermen. Volg integendeel een gezond en evenwichtig dieet. Doe mentale oefeningen en gebruik ontspanningstechnieken.

Probeer minstens twee uur voordat je naar bed gaat niet meer te sporten of andere stimulerende bezigheden uit te voeren, aangezien je lichaam bij dit soort activiteiten endorfine aanmaakt, waardoor je lichaam alert blijft.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.