Massage van het perineum: wat het is en hoe het uit te voeren

De beschikbare gegevens geven aan dat massages van het perineum een factor zijn bij het verminderen van het risico op letsel tijdens de bevalling. Hoe dan ook, het is beter om eerst met de arts te overleggen en ervoor te zorgen dat je het op de juiste manier uitvoert.
Massage van het perineum: wat het is en hoe het uit te voeren
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 02 juli, 2023

Een massage van het perineum is een natuurlijke techniek die gebruikt wordt om het perineum te beschermen tegen trauma tijdens de bevalling. Het perineum is het laatste obstakel dat het hoofdje van de baby moet overwinnen voordat het het lichaam van de moeder verlaat.

Scheuren of ander trauma aan het perineum komen vaak voor tijdens de bevalling. Dit heeft gevolgen van verschillende ernst voor de moeder, afhankelijk van de kenmerken van het letsel. Een massage van het perineum is een manier om dit te voorkomen.

Er zijn aanwijzingen dat Een massage van het perineum een effectieve techniek is om episiotomie of scheuren tijdens de bevalling te voorkomen. Het is niet moeilijk uit te voeren en brengt op zijn beurt veel voordelen met zich mee. Wil je leren hoe je de techniek correct toepast?

Wat is een massage van het perineum?

Een massage van het perineum is een preventieve techniek die bestaat uit het stimuleren van de weefsels en de huid van het perineum (Spaanse link). Het doel is de huid en de weefsels te verzachten en op te rekken. Dit verhoogt de elasticiteit en de bloedcirculatie in het gebied en vermindert daardoor de kans op letsel tijdens de bevalling.

Het perineum is de vloer van het bekken en wordt daarom ook wel de bekkenbodem genoemd. Het bestaat uit een stel structuren die vastzitten aan de botten van het bekken en een soort hangmat vormen. Het ondersteunt de hele onderbuik.

Het perineum werkt als een flexibele boog die verschillende organen beschermt en ondersteunt, zoals de blaas, de baarmoeder en het rectum. Als de musculatuur van dit gebied verzwakt is, kan dat problemen veroorzaken zoals urine- en ontlastingsincontinentie, urogenitale prolaps, of een gevoel van zwaarte in de vagina.

Je bent misschien geïnteresseerd in dit artikel:
Bartholin cyste: symptomen, oorzaken en behandelingen

Waarvoor dient deze techniek?

Vrouw bij de dokter
Het is belangrijk dat je je lichaam kent en begrijpt hoe je Een massage van het perineum moet uitvoeren om verwondingen tijdens de bevalling te voorkomen.

Een bevalling kan de anatomische en functionele integriteit van het perineum aantasten. Tijdens dit proces kunnen episiotomieën (Spaanse link), een chirurgische snede in het perineum om het verlaten van de baby te vergemakkelijken, nodig zijn. Ook kunnen er scheuren in het gebied ontstaan.

Een massage van het perineum is een techniek om dit soort verwondingen te voorkomen. Een perineum met een goede spiertonus en voldoende elasticiteit vergemakkelijkt de uitgang van het hoofd van de baby, met zo min mogelijk schade. Het helpt ook om de spierweerstand te verminderen.

Beschikbare gegevens wijzen erop dat een massage van het perineum effectief is in het voorkomen van sommige ongemakken na de bevalling, zoals gasincontinentie en pijn in het gebied gedurende de volgende drie maanden. Het helpt een vrouw ook vertrouwd te raken met de rek in het gebied, wat de bevalling draaglijker maakt.

Voorbereiding op deze massage

Je kunt het beste al in week 32 beginnen met massages van het perineum, dat is ongeveer zeven en een halve maand na de zwangerschap. Het wordt aanbevolen om het minstens twee keer per week te doen, hoewel het ook dagelijks kan. Consistentie is essentieel.

Het is raadzaam om een crème of olie te gebruiken om een massage van het perineum uit te voeren. Het beste kun je je arts of verloskundige vragen naar het meest geschikte product. De meest gebruikte zijn echter natuurlijke rozenbottel-, amandel- en olijfolie, of een waterig glijmiddel.

Je hebt ook een spiegel nodig. We raden je aan het perineumgebied enkele dagen voordat je met een massage van het perineum begint in de spiegel te observeren. Dit helpt je vertrouwd te raken met je lichaam. Elke vrouw kan de techniek alleen toepassen, maar het is ook goed om het met de hulp van haar partner te doen.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Posterior of anterior placenta: wat betekent het in de zwangerschap?

Hoe een massage van het perineum wordt uitgevoerd

Vrouw krijgt een massage van het perineum
Raadpleeg voordat je met de Een massage van het perineum begint je vertrouwde arts.

Degene die Een massage van het perineum gaat doen moet schone handen en korte vingernagels hebben. Het beste is om een lege blaas te hebben en warme watercompressen op het gebied aan te brengen voordat je begint. Een warme douche is ook nuttig.

Het eerste wat je moet doen is een comfortabele houding aannemen. Het beste is om te hurken of half te hurken. Smeer dan je vingers in en steek ze in de vagina, ongeveer 3 of 4 centimeter. Voer dan de volgende handelingen uit:

  • Duw het perineum, eerst naar beneden, dan naar het rectum, en dan naar de zijkanten van de vagina. De beweging moet stevig maar zacht zijn.
  • Ga door met de beweging totdat je een licht ongemak of een branderig gevoel voelt.
  • Houd de druk vast bij de ingang van de vagina, in de richting van het anale gebied, totdat ongemak wordt gevoeld. Dit helpt om een sensatie waar te nemen die lijkt op die welke wordt ervaren wanneer het hoofdje van de baby passeert.
  • Plaats twee of drie vingers buiten het perineumgebied. Het is alsof je het gebied met een klem vasthoudt.
  • Voer een paar minuten lang een oscillerende, heen-en-weer gaande beweging uit.

Het is belangrijk om geen druk uit te oefenen op de opening van de urinebuis, die zich boven de vagina bevindt. Dit kan in sommige gevallen leiden tot een urineweginfectie. In het begin kan Een massage van het perineum ongemakkelijk zijn, maar hoe meer je het oefent, verdwijnt niet alleen het ongemak, maar begint ook de toegenomen elasticiteit op te vallen.

Contra-indicaties

Er zijn maar heel weinig gevallen waarin Een massage van het perineum niet kan worden uitgevoerd. Het is echter altijd het beste om met je arts te overleggen voordat je met deze praktijk begint. In het algemeen is het gecontra-indiceerd in de volgende gevallen:

  • Actieve of herhaalde vaginale infecties.
  • Placenta praevia met risico op bloedingen.
  • De aanwezigheid van laesies in de vagina.
  • Een risico op een vroegtijdige bevalling.
  • Voortijdige breuk van de vliezen.
  • Geprogrammeerde keizersnede.
  • Vulvaire spataderen.
  • Complicaties in de zwangerschap.
  • Op medisch voorschrift.

Een massage van het perineum kan geboorteverwondingen voorkomen

Het is belangrijk op te merken dat een massage van het perineum wat ongemak kan veroorzaken, maar geen pijn. Als er pijn optreedt, kun je het beste stoppen met de massage en het met je arts of verloskundige bespreken om de oorzaken te onderzoeken.

Een massage van het perineum biedt alleen duidelijke voordelen als het consequent wordt toegepast. Het is bewezen dat het de kans op episiotomie of scheuren vermindert, maar het neemt die niet weg. Als er echter toch letsel optreedt, dan zal het veel minder ernstig zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gabriel, R., Bonneau, S., & Raimond, E. (2020). Protección del periné durante el parto. EMC-Ginecología-Obstetricia, 56(1), 1-16.
  • Berzaín Rodríguez, M. C., & Camacho Terceros, L. A. (2014). Episiotomía: Procedimiento a elección y no de rutina. Revista científica ciencia médica, 17(2), 53-57.
  • Córdoba, L. I. G., Cubells, A. A., Moya, P. C., & Coloma, C. L. (2016). Efecto del masaje perineal en el traumatismo perineal y la morbilidad postparto. Enfermería integral: Revista científica del Colegio Oficial de Enfermería de Valencia, (111), 35-40.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.