Kan olijfolie beschermen tegen hartaanvallen?

Het toevoegen van olijfolie van de eerste persing aan het dieet helpt de gezondheid op peil te houden. Het heeft vele voordelen. Het kan ons onder andere beschermen tegen cardiovasculaire problemen en hartaanvallen.
Kan olijfolie beschermen tegen hartaanvallen?
Florencia Villafañe

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Florencia Villafañe.

Laatste update: 24 januari, 2023

We zijn al vele tientallen jaren op de hoogte van vele eigenschappen betreffende olijfolie, vooral bij chronische ziekten. Maar kan olijfolie ons beschermen tegen hartaanvallen? Dat is de vraag die we ons vandaag stellen – blijf bij ons en kom erachter!

Olijfolie wordt steeds belangrijker en steeds meer mensen voegen het toe aan hun dagelijkse voeding. Maar wat zijn de bestanddelen die het zo gezond maken en hoe helpt het ons bij het voorkomen van ziekten of hartaanvallen? Laten we eens kijken.

Wat is een hartaanval en hoe ontstaat die?

Het is bekend dat hartaanvallen wereldwijd veel doden veroorzaken. Ze treden op als er een obstructie of verstopping in een bloedvat is, waardoor een orgaan niet meer doorstroomt. Dit kan ernstige gevolgen hebben.

Wat zijn de meestvoorkomende oorzaken van een hartaanval?

Het moet duidelijk zijn dat er onder de meestvoorkomende oorzaken die tot een hartaanval kunnen leiden, enkele factoren zijn die we kunnen veranderen of beheersen. Deze hebben vooral te maken met de levensstijl. Enkele daarvan zijn de volgende:

Veel van deze aspecten hangen, zoals we kunnen zien, samen met een inadequate voeding of met voedsel van lage kwaliteit. Gelukkig zijn er veel andere voedingsmiddelen met grote voordelen voor onze gezondheid, zoals het geval is met olijfolie.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
5 gewoonten om een hartaanval te helpen voorkomen

Olijfolie, waarom noemen we het vloeibaar goud?

olijfolie
Extra olijfolie van de eerste persing is een van de beste bronnen van omega 9-vetzuren

Olijfolie is een product met veel antioxidanten en vitaminen, vooral vitamine E en C. Het is ook rijk aan andere natuurlijke verbindingen zoals carotenen en polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die het ontstaan van veel ziekten helpen voorkomen.

Polyfenolen: gezondheidsbescherming

Zoals we weten hebben sommige stoffen ontstekingsremmende en antitrombotische eigenschappen, zoals het geval is bij polyfenolen. Bij consumptie in voldoende hoeveelheden helpen polyfenolen hartziekten te voorkomen. Enkele van deze ziekten zijn bijvoorbeeld arteriële hypertensie en myocardinfarct.

Olijfolievetten

Ook deze olie is rijk aan oliezuur (omega 9-vetzuren). Het is een soort enkelvoudig onverzadigd vet dat het LDL-cholesterolgehalte in het bloed verlaagt en op zijn beurt het HDL-cholesterol verhoogt. Dit is nog een voordeel dat van dit voedsel vloeibaar goud maakt.

Bovendien is dit vetzuur zeer overvloedig aanwezig in de hersenen en neuronen hebben het nodig om met elkaar te communiceren. De Spaanse Hartstichting erkent dat de dagelijkse inname van olijfolie ons helpt om de cardiovasculaire gezondheid te beschermen, dankzij de antioxiderende bestanddelen en het soort vet.

Beschermende werking van olijfolie bij een hartaanval

Vrouw met pijn op de borst

Zoals we al vermeld hebben, hebben antioxidanten, vitamine E en C, carotenoïden en fenolische verbindingen een beschermende werking, omdat ze het vermogen hebben om overtollige vetten uit het bloed op te ruimen.

Zo voorkomen ze de vorming van atheroomplaques. Als dit gebeurt, raken de slagaders verstopt en zal het hart veel harder moeten pompen om het bloed door deze nauwe ruimte te krijgen. Bij een verstopping kan een hartaanval dreigen. En daarom kan olijfolie ons beschermen tegen een hartaanval.

Hoe beschermt het tegen andere problemen?

Zoals we al zeiden heeft olijfolie veel gezondheidsvoordelen (Spaanse link) voor het hart en de bloedsomloop, maar dat zijn niet de enige.

Het heeft ook een belangrijke beschermende functie in de hersenen. Omega 9-vetzuren zijn zeer overvloedig aanwezig in de hersenen en de neuronen hebben het nodig om met elkaar te communiceren.

Heeft een andere olie deze eigenschappen?

Dit is een veelgestelde vraag, maar het antwoord is nee. We moeten hierop letten, want er zijn veel soorten olie op de markt. De extra vierge olijfolie van de eerste persing is echter degene die de beste eigenschappen heeft; ook de olijfolie van de eerste persing.

Deze soorten bevatten al hun bestanddelen in grote hoeveelheden. Dit gebeurt echter niet in olijfolie die gemengd is met een ander product of in geraffineerde olijfolie.

Bovendien is het belangrijk dat professionals altijd aanraden de olie rauw te consumeren en niet te koken. Dit om beschadiging van de bestanddelen te voorkomen.

Conclusie

Het toevoegen van olijfolie van de eerste persing aan je dieet helpt de gezondheid op peil te houden, want het heeft veel voordelen. Het kan het risico op onder andere hart- en vaatproblemen en hartaanvallen verlagen (Engelse link).

Het is echter niet voldoende om alleen maar olijfolie te consumeren. Om deze effecten te bereiken moet het gepaard gaan met een evenwichtige voeding. Daarnaast is lichaamsbeweging essentieel om ons te helpen voor onze gezondheid te zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.