Manieren om over ghosting heen te komen

Het beëindigen van een relatie is vaak pijnlijk en conflicterend, maar een aantal mensen gebruiken ghosting als een manier om de banden te verbreken en dergelijk ongemak te voorkomen. Leer er in dit artikel meer over.
Manieren om over ghosting heen te komen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 07 november, 2022

Vandaag gaan we het over ghosting hebben, hoe je erover heen kan komen en waarom je het zelf ook niet zou moeten doen. Sociale netwerken hebben een breed scala aan mogelijkheden geopend om online relaties tot stand te brengen. Hierdoor komt ghosting ook vaker voor. Is het jou ooit overkomen?

Stel je de volgende situatie voor: je ontmoet online een nieuw iemand, het gesprek is geweldig en je gaat zelfs op meerdere dates. Alles lijkt perfect te gaan, maar dan zijn ze ineens verdwenen.

Ze lezen je berichten niet, beantwoorden je oproepen niet en blokkeren je toegang tot al hun profielen. Daarna hoor je nooit meer iets van ze. Welkom bij de club, je vriend heeft het contact verbroken zonder uitleg of een kans om te reageren. Je bent zojuist geghost.

Wat zijn de gevolgen van ghosting?

Vrouw kijkt verdrietig naar haar mobiel

Ghosting is een manier waarop mensen die conflicten willen vermijden om relaties te beëindigen. Interpersoonlijke interacties zijn sinds de komst van het internet anders. Onbetrouwbare relaties zijn aan de orde van de dag en empathie naar anderen is nu aanzienlijk verminderd.

We zijn uit het oog verloren dat onze acties gevolgen voor de gevoelens van anderen hebben en we negeren emotionele verantwoordelijkheid. Toch kunnen gedragingen zoals ghosting zeer negatieve gevolgen hebben.

Dit komt omdat de ontvanger grote schade aan zijn gevoel van eigenwaarde kan ervaren en zich beschaamd, vernederd en afgewezen kan voelen. Ze kunnen bovendien langer en gecompliceerder rouwen dan normaal, omdat ze geen afsluiting hebben (Spaanse link). Dit kan tot vertrouwensproblemen in toekomstige relaties leiden.

Degenen die ghosting beoefenen kunnen bovendien ook gevolgen ervaren. Voornamelijk het gevoel van schuld en wroeging, omdat ze een ander persoon met wie ze een band deelden, schade hebben berokkend. Ze kunnen ook schaamte en ongemak voelen, omdat ze niet weten hoe ze met gecompliceerde sociale situaties om moeten gaan en deze op moeten lossen.

Manieren om over ghosting heen te komen

Ghosting overkomt de besten van ons. Misschien ga je er ooit mee te maken krijgen als het je nog niet al overkomen is. We willen daarom enkele tips delen om het te overwinnen en de gevolgen ervan te voorkomen.

Accepteer wat er is gebeurd

Een veelvoorkomende eerste reactie wanneer iemand je ghost, is om te denken dat er iets ergs met hen is gebeurd. Dit is vast de reden waarom je niets van hen hebt gehoord, denk je dan. Het zorgt ervoor dat je ze gaat zoeken en constant probeert om contact met ze op te nemen zonder dat ze ooit antwoorden. Het schaadt ook je zelfrespect.

Het is belangrijk om te accepteren wat er is gebeurd, om aan te nemen dat ze hebben besloten om geen contact meer met je te hebben. Verder is het ook nodig om te accepteren dat het een pijnlijke situatie is, om het verdriet, de teleurstelling of de woede die je ervaart te herkennen.

Pas op voor causale attributies

Een slachtoffer van ghosting geeft zichzelf vaak de schuld van wat er is gebeurd. Ze kunnen het dus interpreteren alsof de andere persoon het contact verbreekt, omdat ze iets verkeerd hebben gedaan. Misschien is het omdat ze niet interessant of aantrekkelijk genoeg zijn, denken ze dan.

Onthoud dat de acties van andere mensen persoonlijk voor hen zijn, niet voor jou. In dit geval weerspiegelen ze waarschijnlijk een gebrek aan assertiviteit en een angst voor conflicten.

Het is bovendien mogelijk om de fout te maken te geloven dat als dit een keer is gebeurd, dit de regel in toekomstige relaties zal worden. Zoals je kunt zien, zal het in gedachten houden dat dit een geïsoleerde, eenmalige gebeurtenis is, je helpen om toekomstige interacties te vertrouwen.

Ga verder

Het verlies van een relatie is pijnlijk, ook al is het van korte duur en vond het alleen online plaats. Je moet daarom even de tijd nemen om te rouwen. Concentreer je een tijdje op jezelf, je interesses en je doelen in plaats van je te haasten om een nieuwe zoektocht naar een nieuwe relatie te beginnen.

Probeer vooral je interne dialoog te verzorgen. Dit komt omdat je geest zich met vragen en kwesties vult die antwoorden nodig hebben wanneer iemand om wie je geeft plotseling verdwijnt.

Het is gebruikelijk om er geobsedeerd door te raken (Engelse link) en je af te vragen waarom ze je niet meer bellen, waarom het jou is overkomen, wat je hebt gedaan om ze te beledigen…

Hoogstwaarschijnlijk zul je nooit een antwoord op deze vragen vinden, maar je geestelijke gezondheid is belangrijker dan om te proberen de motieven van anderen te begrijpen. Probeer je daarom op je heden en toekomst te concentreren en het verleden achter je te laten.

Ghosten is schadelijk

Iemand kijkt op een mobiel

De gevolgen van ghosting kunnen voor zowel de ghost als de voor degene die geghost wordt schadelijk zijn. Denk over de gevolgen van je acties na als je ooit in de situatie komt dat je iemand wilt ghosten om een vriendschap te beëindigen.

Je bent misschien bang voor conflicten en probeert gewoon een ongemakkelijke situatie te vermijden waarin de ander boos of verdrietig kan worden. Je kunt echter aanzienlijke emotionele schade aanrichten als je zonder verklaring verdwijnt. Het kan zelfs zo zijn dat je als gevolg van deze beslissing zelf gekwetst raakt. Probeer dus empathisch te zijn en beëindig je relaties assertief.

Ghosten is niet goed voor je mentale gezondheid

Het is gemakkelijk om voor het nieuwe type relaties te vallen dat via internet plaatsvindt. Het zorgen voor je mentale ruimte en je emotionele gezondheid (en ook die van anderen) moet echter een prioriteit zijn.

Je moet daarom aan jezelf werken, aan je angsten en onzekerheden, sociale vaardigheden en je waarden opnieuw bevestigen. Doe het zodat je geen toevlucht tot ghosting hoeft te nemen. Door tegenslag te leren overwinnen, word je sterker. Vergeet niet dat jij je grootste vangnet bent.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • LeFebvre, L. E., Allen, M., Rasner, R. D., Garstad, S., Wilms, A., & Parrish, C. Ghosting in Emerging Adults’ Romantic Relationships: The Digital Dissolution Disappearance Strategy.
  • Pinzón Salcedo, E. R. (2020). El Ghosting como fenómeno de ruptura virtual en relaciones de pareja.
  • Verdés Bertolín, N. (2020). Enamorarse en el enjambre digital: relaciones virtuales y aplicaciones de citas.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.