Tien tekenen dat je een relatie met een narcist hebt

Een narcistische partner zal je uiteindelijk als minderwaardig laten voelen. Narcisten kunnen ervoor zorgen dat je je schuldig, ondergewaardeerd en gekleineerd voelt.
Tien tekenen dat je een relatie met een narcist hebt

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Misschien zijn er enkele tekenen in je relatie waardoor je je ongemakkelijk voelt. Je kunt er echter maar niet achterkomen waar je precies last van hebt. Als je partner te veel over zichzelf en zijn problemen praat en een geïdealiseerd beeld van zichzelf projecteert, dan heb je misschien een relatie met een narcist. In dit artikel delen we enkele van de waarschuwingssignalen.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Volgens psycholoog Stephen Johnson is een narcist iemand die zijn ware zelfexpressie heeft begraven als reactie op beschadigingen van vroeger en deze heeft vervangen door een sterk ontwikkeld, compenserend vals ego.

Daarom is het traditionele beeld van de narcist die verliefd is op zichzelf niet het beeld dat overeenkomt met de echte narcist. Integendeel, een narcist is niet verliefd op zichzelf.

In plaats daarvan is hij verliefd op het geïdealiseerde beeld dat hij van zichzelf heeft gemaakt. In feite zijn narcisten flink beschadigd, hebben een laag zelfbeeld en verbergen zich onder hun geïdealiseerde zelf in plaats van de realiteit onder ogen te zien.

Het is niet eenvoudig om met een narcist om te gaan. Hun behoefte om zich superieur te voelen kan hen zelfs kleinerend maken en ze kunnen anderen onderwaarderen.

We raden je ook aan om te lezen:
Hoe neem je afstand van giftige mensen?

Hieronder zullen we enkele van de typische gedragingen van narcisten delen en wat je eraan kunt doen….vooral als je een relatie met een narcist hebt.

Tekenen dat je een relatie met een narcist hebt

1. Hun gesprekken voelen als oneindige monologen

tekenen dat je een relatie met een narcist hebt

Een gesprek met een narcist kan langdradig zijn, een frustrerende ervaring. Dit komt omdat een narcist in werkelijkheid niet ‘converseert’ maar een eindeloze en saaie monoloog voert. Ze hebben nooit dialogen, omdat er geen ideeën en meningen worden uitgewisseld.

Zelfs als je het woord probeert te nemen, laten ze dit niet toe. Ze zullen je gewoon onderbreken met woorden zoals “nou,” “daarom” of “maar.” Dit komt omdat narcisten denken alles te weten. Als je je mening geeft, negeren ze je of corrigeren ze je.

Om deze reden is het normaal dat je je gefrustreerd voelt nadat je hebt geprobeerd een gesprek met een narcist te hebben.

2. Alle gesprekken draaien om hen

Het gespreksonderwerp gaat altijd terug naar zichzelf. Zelfs in gesprekken met meer mensen, zal een narcist altijd proberen het gesprek terug te brengen naar zichzelf of een object, of persoon, die ze verheerlijken of naar verlangen. Om deze reden zijn narcisten mensen die je voortdurend onderbreken en het woord voeren zonder anderen te respecteren.

Daarnaast luisteren ze niet alleen niet naar anderen, maar negeren ze ze gewoon en monopoliseren ze elke bijeenkomst. Om deze reden is het logisch dat je je klein en ondergewaardeerd voelt als je partner narcist is.

3. Ze houden ervan om de regels te breken

Een narcist heeft het nodig om zich superieur en anders te voelen. Om deze reden is het gebruikelijk dat narcisten graag de regels overtreden. Dit kan bijvoorbeeld het niet respecteren van verkeersregels, het mee naar huis nemen van spullen van kantoor, en nog veel meer inhouden.

Door deze acties voelen ze zich boven de wet, regels en de samenleving. Ze voelen zo dat ze superieur zijn en denken dat ze overal mee weg kunnen komen.

4. Je hebt een relatie met een narcist als je partner je grenzen niet respecteert

Een vrouw krijgt overal de schuld van

Een narcist geeft alleen om zijn eigen behoeften en respecteert die van anderen niet. Omdat ze zich superieur voelen, sta je altijd onder hen. Om deze reden respecteren narcisten de behoeften van hun partner niet en voldoen ze er ook niet aan. Hun enige prioriteit zijn zijzelf.

Heb je ze ooit geld geleend dat ze je nooit hebben teruggegeven? Ondermijnen ze je gevoelens of prestaties? Ontmoedigen ze je om gezonde tijd en ruimte voor jezelf te hebben? Zo ja, dan heb je misschien wel een relatie met een narcist.

5. Als je een relatie met een narcist hebt, projecteren ze een vals beeld van zichzelf

Dit is het basiskenmerk van een narcist. Ze kunnen bijvoorbeeld het gevoel hebben dat ze veel tijd moeten besteden aan zich op te doffen omdat ze indruk op anderen moeten maken. Ook maken ze vaak complimentjes over zichzelf waar anderen bij zijn en zeggen ze dingen zoals “kijk eens hoe goed dit mij staat” of “ik ben zo speciaal.”

Ze denken dat ze anderen moeten laten geloven dat het het waard is om ze te bewonderen. In werkelijkheid zijn het echter zeer onzekere mensen met een laag zelfbeeld.

6. Ze geloven dat zij het centrum van jouw wereld moeten zijn

Niet alleen zijn jouw behoeften minder belangrijk, maar een narcist verwacht dat je eerder aan zijn behoeften voldoet dan aan de jouwe. Een narcist gelooft dat zij de belangrijkste partner in de relatie zijn en daarom zullen ze eisen dat je altijd aandacht aan hen besteedt, ongeacht je behoeften en verplichtingen.

7. Ze waren eerst charmant

Een narcist was eerst heel charmant

Ze waren charmant toen ze je probeerden voor zich te winnen. Je vond hem of haar charismatisch, overtuigend, charmant en attent. Naarmate de relatie vorderde en de interesse om je te veroveren verdween, voelde er echter iets niet goed.

De narcist moet in alles de beste zijn. Ze moeten dus ook perfectionistisch zijn. Zodra ze zich gaan vervelen met het ‘spel’, veranderen de dingen.

8. Ze laten het lijken alsof ze een held of heldin zijn

Omdat ze zich superieur voelen, bouwen ze een geïdealiseerd beeld van zichzelf op. Vaak presenteren ze zichzelf als een held of heldin, iemand die buitengewoon goed is en superieur aan anderen. Om deze reden kunnen ze oprecht geloven dat jij niets bent zonder hen.

9. Sommige narcisten maken zichzelf een slachtoffer

Een goede manier voor mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis om aandacht te trekken is door zichzelf het slachtoffer te maken. Zo zullen ze je ertoe brengen jouw eigen behoeften te vergeten en je op die van hen te concentreren. Dit is vanaf het begin al hun doel.

Dit kan ook op elk moment gebeuren. Een narcist kan ervoor zorgen dat je je schuldig voelt over hoe je hen behandelt als je ze niet behandelt zoals zij dat willen.

10. Ze zijn manipulatief

Voor narcisten zijn andere mensen niets meer dan een middel om aan hun behoeften te voldoen. Ze kunnen bijvoorbeeld een partner kiezen die fysiek mooi en rijk is om er alleen maar mee te kunnen pronken of om ervoor te zorgen dat er zo aan hun behoeften wordt voldaan.

Wat moet je doen als je een relatie hebt met een narcist?

Als je wilt dat dingen veranderen, moet je assertiever zijn. Daarom moet je:

Erkennen dat ze hulp nodig hebben

Als je in de relatie wilt blijven, moet je begrijpen dat narcisten diep van binnen onzekere mensen zijn met een laag zelfbeeld.

Hen aanmoedigen om in therapie te gaan

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis is een aandoening die de kwaliteit van leven van iemand ernstig kan schaden, om nog maar te zwijgen van de mensen om hem heen.

Goede psychologische therapie is de beste manier om hen te helpen de wonden die tot de aandoening leidden te herstellen en daarom te behandelen of te voorkomen dat het verdere problemen veroorzaakt.

Zelf in therapie gaan als je een relatie met een narcist hebt

Naast het aanmoedigen van je partner om therapie te zoeken, moet je zelf ook hulp zoeken, als dit een relatie is die je wilt behouden. In therapie kun je leren hoe je beter voor jezelf kunt zorgen in je relatie.

Hen laten zien dat je last hebt van hun gedrag

Je moet ze laten inzien wat je irriteert, zoals bijvoorbeeld het niet in staat zijn om een gesprek met ze te hebben, het feit dat ze altijd hun behoeften prioriteit stellen boven die van jou, enzovoort. Vertel ze dat jij ook belangrijk bent en dat je je eigen behoeften en wensen hebt.

Positief blijven

Zelfs als je hen uitlegt dat jij ook belangrijk bent, moet je ervoor zorgen dat je niet laat merken dat hun gedrag onder je huid kruipt. Als je hen laat weten dat je echt boos bent, kun je onbedoeld hun superioriteit herbevestigen. In plaats daarvan moet je deze dingen rustig uitleggen en passende grenzen stellen.

Blijf gefocust als je een relatie met een narcist hebt

Hoewel narcisten proberen te laten zien dat hun doelen belangrijker zijn, onthoud dan dat je ook je eigen doelen hebt. Laat je niet meeslepen en vergeet niet dat je ook je eigen persoonlijkheid, behoeften, doelen en dromen hebt.

Herken je sommige van deze signalen? Als dit zo is, neem dan nu actie! Het maakt niet uit of je de relatie verbreekt omdat je je er slecht door voelt, of besluit in de relatie te blijven, vergeet niet dat jij net zo belangrijk bent als je partner.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • American Psychiatric Association. Narcissistic personality disorder. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. 5th ed. Arlington, VA: American Psychiatric Publishing. 2013;669-672.
  • NIH.GOV (MEDLINEPLUS). “Trastorno de Personalidad Narcisista”.
  • López-Ibor Aliño, Juan J. & Valdés Miyar, Manuel (dir.) (2002). DSM-IV-TR. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales. Texto revisado. Barcelona: Editorial Masson. ISBN 9788445810873.
  • Millon, Theodore & Davis, Roger D. Trastornos de la personalidad. Más allá del DSM-IV. Primera edición 1998. Reimpresiones 1999 (2), 2000, 2003, 2004. Barcelona: Editorial Masson. ISBN 9788445805183.
  • Grossman, Seth Millon, Carrie Meagher, Sarah, Ramnath, Rowena. Trastornos de la personalidad en la vida moderna. Primera edición 2001, segunda edición 2006. Barcelona: Editorial Masson & Elsevier. ISBN 9788445815380.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.