Liefde is niet hetzelfde als eigendom

Als je begrijpt dat liefde niet betekent dat je de andere persoon bezit, dan kun je genieten van een veel meer vervullende relatie zonder angst of onderwerping.
Liefde is niet hetzelfde als eigendom

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Als je verliefd wordt, dan heb je het gevoel dat diegene een groot deel van je leven uitmaakt en dat je hem of haar nooit meer wilt verlaten. Soms kan je bijna niet meer zonder dit gevoel. Je moet daarom leren dat liefde niet hetzelfde is als eigendom of bezit, hoe moeilijk het ook is.

Soms houd je zoveel van iemand, dat je het gevoel hebt dat je zijn leven bezit en zijn acties wilt beheersen. Je kunt in de val lopen door te proberen om zijn manier van denken of zijn persoonlijkheid te veranderen, zodat je je prettiger en stabieler voelt in de relatie.

Eerst moet je beoordelen of je liefde giftig of gezond is. Als het je bijvoorbeeld veel pijn doet, dan moet je beginnen te accepteren dat je relatie waarschijnlijk zou moeten stoppen.

Het uit elkaar gaan

Man en vrouw bespreken uit elkaar gaan

Iedereen weet dat deze fase van een relatie erg pijnlijk is. Gedurende die tijd ga je door veel verdriet heen, wat belangrijk is om te erkennen. Het lijkt misschien onmogelijk, maar het is een goed idee om je relatie op een zo vriendelijk mogelijke manier te beëindigen. Dit helpt je om te voorkomen dat je de ander nog meer pijn doet.

Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat je jezelf moet afscheiden van iemand van wie je echt houdt. Je moet echter begrijpen dat je ze niet bezit en liefde is niet hetzelfde als eigendom.

Een liefdevolle relatie moet een wederzijdse beslissing zijn die door beide mensen wordt genomen. Je kunt iemand niet bezitten als hij dat niet wil. Als je echt van iemand houdt, dan moet je hem laten gaan als het tijd is.

Emoties waar je mee te maken krijgt wanneer je iemand van wie je houdt loslaat

Het is heel pijnlijk om iemand van wie je houdt los te laten. Je zult een verscheidenheid aan intense emoties voelen die je moet overwinnen. Voor velen is het moeilijk te begrijpen waarom je iemand zou verlaten als het ware liefde was.

Sommige van deze emoties kunnen zeer onaangename symptomen veroorzaken, zoals slapeloosheid en een bijna lichamelijke pijn vanuit het hart. Je kunt ook het volgende ervaren:

De beste beslissing omdat liefde niet hetzelfde is als eigendom

Mensen met ruzie

Een breuk is altijd eng, omdat je het hele herstelproces moet doorlopen, en dit houdt in dat je gaat lijden. Als je erover nadenkt, is het echter beter om dat allemaal te doorlopen in plaats van in ellende te leven.

Begin nu te erkennen dat wat er is gebeurd, is gebeurd. Ongeacht hoeveel je van de ander houdt, je kunt hem niet bezitten. Je moet begrijpen dat het veel beter is om degene van wie je houdt gelukkig te zien, dan te leven met pijn en verdriet.

Wanneer je dit accepteert, dan is het veel gemakkelijker om de juiste beslissing te nemen en deze uitdaging aan te gaan. Na verloop van tijd zul je je beter voelen. Het zal een troost zijn om te zien dat degene van wie je hield gelukkig is, zelfs als hij niet langer deel uitmaakt van je leven.

Een nieuwe relatie beginnen

Alleen de mooie herinneringen blijven over, samen met wat je hebt geleerd: je ervaringen. Daarnaast is er nog iets heel waardevols om te onthouden: deze persoon heeft je geholpen om ware liefde te leren kennen. Je moet leren dat liefde, zelfs als die voor altijd in je hart blijft, niet altijd in de echte wereld kan bestaan.

Wanneer je een nieuwe relatie krijgt, begin je altijd met positieve gedachten en de herinnering dat je de ander niet bezit. Het leven is een proces en een relatie is een van de vele dingen die tijdens het leven gebeuren.

Het is waar dat een breuk het laatste is waar je aan denkt bij het begin van een relatie. Toch is het ‘t beste om altijd voorbereid te zijn op zowel het goede als het slechte dat kan komen.

Het leven is een reeks fasen en je moet er elk moment van genieten, zonder spijt over wat er achter je ligt. Andere ervaringen zullen komen en deze zullen waarschijnlijk beter zijn.

Een tijdelijke scheiding of voor altijd?

Liefde is niet hetzelfde als eigendom

Het leven kan twee mensen die echt van elkaar houden verrassen en herenigen. Het kan misschien jaren duren voordat dit gebeurt. Degenen die in het lot geloven, zullen je verzekeren dat als iemand voorbestemd is om bij een ander te zijn, hun paden hen altijd weer samen zullen brengen.

Het belangrijkste is om te analyseren en te leren van je fouten, en ze te zien als sterke punten om je relatie opnieuw op te starten. Als je hieraan werkt, dan zul je de passie herwinnen die verloren was gegaan tijdens je eerste breuk.

Als je je relatie echter geen vervolg geeft, dan moet je de ander dankbaar zijn dat hij de reden is geweest dat je zo’n grote liefde kon ervaren. Onthoudt echter altijd: liefde is niet hetzelfde als eigendom.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Boix Selva, E. M., & Martínez Manso, J. A. (1979). Conflictividad y ruptura en el matrimonio. Papers: Revista de Sociología.
  • Buckman E. (1994). Grado de desarrollo de la resiliencia y su relación con los factores protectores y de riesgo, en adolescentes de Instituciones Educativas de Lima, Ica, Ayacucho y Huánuco – 2005. Krieger Publishing Company.
  • Riso, W. (2003). Amar o depender?: cómo superar el apego afectivo y hacer del amor una experiencia plena y saludable. Editorial Norma.
  • Arocena, F. A. L., & Ceballos, J. C. M. (2017). Dependencia emocional, consciencia del presente y estilos de comunicación en situaciones de conflicto con la pareja. Enseñanza e investigación en psicología, 22(1), 66-75.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.