Accepteer je huidige situatie alsof je er zelf voor gekozen hebt

· 16 mei 2017
Zelfs als je huidige situatie somber en stormachtig is, onthoud dan dat dit je helpt om te leren en te groeien. Wijs het niet af, maar accepteer het zodat het je kan veranderen.

Je huidige situatie gaat nooit perfect worden. Hij is vol met negatieve omstandigheden en dingen waar je van wilt ontsnappen, maar er is niets anders wat je kunt doen dan het onder ogen zien.

Werkt het voor jou om ontberingen te weerstaan? Helpt het je om pech de schuld te geven of om het te ontkennen?

Lees dan dit artikel: Geef deze 10 gewoontes op om gelukkig te zijn

Vaak accepteren we het niet als ons iets overkomt wat we niet leuk vinden. Daarom nemen we de rol van slachtoffer op ons. Maar we realiseren ons niet dat we ook vanuit een ander perspectief kunnen kijken naar wat ons overkomt.

Accepteer wat je niet hebt gekozen

Vrouw in de Mist

Je weet dat je niet gekozen hebt voor al die momenten die je lieten twijfelen, je het gevoel gaven te falen of momenten die je in de weg zaten. Maar ook al is het moeilijk, je moet leren om deze te accepteren alsof je ze zelf vrijwillig hebt gekozen.

Het is niet onmogelijk, maar het is essentieel om je bewust te zijn dat medelijden met jezelf hebben geen oplossing is.

Tot op zekere hoogte weet je dat er niks anders opzit dan de waarheid onder ogen te zien. Het is beter om dit te accepteren dan om dit af te wijzen.

Lees ook: 5 tips om dingen op een positieve manier te benaderen

Wil je weten hoe je dit doet?

  • Negatieve zaken zijn een levensles: accepteer wat het is en je zult het in een positiever licht kunnen zien. De moeilijkste situaties maken je sterker en helpen je volwassen te worden en te groeien.
  • Geef niet op: opgeven heeft niks te maken met de situatie accepteren. Hou vast aan het heden, zelfs als het pijn doet, en neem het heden mee naar de toekomst waar jij heen wilt.
  • Blijf niet zitten wachten: je kunt niet schuilen tot de storm voorbij is. Je moet de teugels in handen nemen en beginnen met lopen. Zorg vandaag nog voor een positieve verandering in je leven.
  • Hou je geest onder controle. Je hoofd vult zichzelf met negatieve ideeën die je weerhouden om de kracht te vinden om uit de situatie te ontsnappen. Luister niet naar deze gedachtes.

Leestip: Zeven geweldige manier om je geest te ontspannen

 

Vrouw in Meer

Misschien is een van de grootste obstakels wel dat je je eigen gedachten gelooft. Gedachten over dat je hier nooit doorheen komt, dat je een lopende ramp bent of dat je alle slechte dingen die je overkomen verdient.

Deze ideeën zijn zo aantrekkelijk dat als je ze omarmt, je een slachtoffer wordt of ten prooi valt aan zelfmedelijden. Deze twee situaties zijn net als een doodlopende straat: ze brengen je nergens.

Dingen gebeuren, maar aan alles komt een einde

Als het goed met je gaat, focus je je niet zoveel op wat er met je gebeurt als wanneer het slecht met je gaat. Het is op die momenten dat je denkt dat de wereld vergaat. Heb je ooit een moment stilgestaan bij al die leuke dingen in je relatie? Vast en zeker niet zo vaak als op het moment dat de relatie verslechterde en ten einde kwam.

Je denkt dat de wereld op je af komt. Je negatieve emoties zijn sterk. Je voedt ze door ze niet te accepteren, terwijl je jezelf voorhoudt dat je niet verdiend hebt wat je is overkomen. Maar zelfs alles wat nu zo dramatisch lijkt, zal voorbij gaan.

Je bent gestopt met leven in het heden en je concentreert je veel te veel op je verleden en je toekomst. Het heeft je langs een lange weg met verwachtingen en dromen gevoerd en te weinig aandacht gegeven aan de aanwezigheid in het hier en nu.

Je hebt niet gekozen voor wat je is overkomen, maar als je het accepteert alsof je dat wel hebt gedaan, zal je veel beter in staat zijn om met de situatie om te gaan.

Er komt altijd iets positiefs voort uit alle slechte dingen die je misschien overkomen. Het enige wat je hoeft te doen, is je situatie op een andere manier te bekijken.

Vrouw met Bloemenkrans

We raden aan: Niemand is belangrijk genoeg om je verbitterd over te voelen

Blijf voorwaarts gaan, wat er ook gebeurt. Neem de controle over je leven en laat je negatieve gedachtes je nergens van weerhouden.

Dingen komen aan een einde omdat niets voor altijd is, dus bekijk wat er aan de hand is met een positieve blik en neem de goede dingen mee. Je zult het misschien niet geloven, maar je zal er beter uitkomen. Sterker, vol nieuwe ervaringen en met een heel nieuw perspectief om de goede kant van de zaak te zien. Omdat ook slechte dingen altijd een positieve kant hebben.

Als je het jezelf toestaat, zal je meer leren dan je ooit had kunnen denken.