Niemand is belangrijk genoeg om je verbitterd over te voelen

Om je leven door de rest van de wereld te laten verwoesten, moet je wel eerst toestemming geven. Als je dat niet doet, zullen ze geen macht over je hebben, want jij bent de ontwerper van je eigen geluk.
Niemand is belangrijk genoeg om je verbitterd over te voelen

Laatste update: 05 december, 2018

Mensen kunnen je leven verwoesten en je verbitterd maken. Ze gebruiken misschien angst, een negatieve houding, ze leggen je onzekerheden bloot en kunnen ervoor zorgen dat je je zorgen gaat maken over dingen die het niet waard zijn…

Het komt net zo vaak voor als dat het ongemakkelijk is. Bijna zonder het te weten val je in een grijze afgrond van apathie en malaise. Je moet leren om anders naar dingen te kijken.

Iets dat je in gedachte moet houden is het feit dat bitterheid vooral het onvermogen is om gelukkig te zijn.

Wees voordat je iemand bekritiseert geduldig en ontvankelijk om erachter te komen of die persoon misschien aan een probleem lijdt, zoals depressie.

Als ze je echter alleen maar pijn doen, controleren of chanteren, laat dit dan niet toe.

Je mag het leven van iemand anders niet verwoesten

Vanaf vandaag moet je een nieuw doel handhaven: laat niet toe dat iemand je van streek of verbitterd maakt.

Je gaat je emotionele paraplu openen om je te beschermen tegen de schadelijke woorden van mensen. Het zijn mensen…

 • die maar al te graag jouw vleugels willen afknippen als je probeert uit te vliegen.
 • die het vuur van je dromen proberen te doven.
 • of die iedere dag tegen je zeggen dat je iets niet kunt, als je voelt dat je iets heel graag wil doen.

Om dit te beëindigen, kun je deze simpele strategieën implementeren.

Wolken

Ik hoor je, ik begrijp je, maar ik bescherm mezelf tegen jou

Zoals we al hebben gezegd aan het begin van dit artikel kan negatief gedrag gekarakteriseerd worden door bitterheid, prikkelbaarheid, apathie of zelfs de symptomen van een verborgen depressie.

 • Reageren met woede of desinteresse kan de situatie verergeren.
 • Het is goed om naar hen te luisteren en rustig hun argumenten te confronteren met assertiviteit en geduld.
 • Als ze hulp nodig hebben, probeer ze dan te helpen zodat ze realiseren wat er met ze gebeurt.
 • Als ze gewoon een gebrek aan empathie en respect voor je hebben, open dan je beschermingsparaplu en neem afstand van die persoon.

Bitterheid wordt niet beantwoord met bitterheid

Je kunt een belediging niet oplossen door zelf iemand te beledigen. Angst verdwijnt niet in het gezelschap van een grotere angst en zorgen verdwijnen niet als je meer negatieve emoties verzamelt.

 • Als je familielid, partner of vriend de gewoonte heeft om donkere wolken mee te nemen naar leuke momenten, om je dromen en hoop af te kappen, maak de situatie dan niet erger door woede of vijandigheid.
 • Je moet assertief zijn en ook intelligent. Soms kun je niet veranderen hoe de mensen om je heen zich gedragen. Sommige persoonlijkheden zijn gewend aan kleineren, beledigen en afkraken.

Hoe eerder je dit accepteert, hoe beter, want dit zal ervoor zorgen dat je op een meer logische manier gaat reageren: door afstand te nemen en een beschermende muur op te bouwen.

Zonnebril

Een aantal tips om niet langer verbitterd te blijven

Rafael Santandreu is een psycholoog die boeken heeft geschreven over het onderwerp bitterheid.

Uit zijn onderzoek bleek dat de lage levenskwaliteit die we ervaren op een bepaald moment het resultaat is van een verkeerde levensfilosofie.

Een manier om deze vervelende reacties te beheersen, is om te leren om minder verbitterd te zijn. Houd deze simpele strategieën in gedachten:

 • Probeer niet te veel te klagen. In plaats van zeuren over wat je niet hebt of over de dingen die je overkomen, probeer je te waarderen wat je hebt of op te lossen waar je je zorgen over maakt.
 • Om de terminologie van deze psycholoog te gebruiken: maak je leven niet erger. Mensen zeggen vaak dingen zoals: “Als ik mijn baan kwijtraak/mijn partner me verlaat, heeft het leven geen zin meer.”
 • Hoewel je het misschien niet weet, heb je niet veel nodig om gelukkig te zijn. Probeer de kleine dingen te waarderen.
 • Let op je interne dialoog. Soms ben je zelf je ergste vijand.
 • Eis niets van anderen en verwacht niet alles van anderen.
 • Houd onvoorwaardelijk van jezelf en accepteer de mensen om je heen zoals ze zijn. Houd van ze met respect, net zoals je jezelf respecteert.
 • Gebruik humor om de chaos om je heen te bestrijden. Als iemand erop uit is om je neer te halen, reageer dan met humor.

Het is het niet waard om deze “gemene trucjes” macht over je te laten hebben. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.