Soms betekent verdergaan opnieuw beginnen

Veel mensen zijn bang om hun verleden los te laten en opnieuw te beginnen. Dit komt doordat ze zich veel te comfortabel voelen in de routine die ze hebben ontwikkeld, zelfs wanneer deze routine eigenlijk hun geluk in de weg zit.
Soms betekent verdergaan opnieuw beginnen

Laatste update: 03 december, 2018

Gedurende ons leven nemen we meerdere beslissingen en sommige van deze beslissingen dwingen ons er toe om opnieuw te beginnen.

Sommige wonden moeten genezen worden en alleen met behulp van moed en vastberadenheid zullen we in staat zijn om de verbintenis met onze pijn te verbreken om weer gelukkig te worden.

Het is niet makkelijk om van voor af aan opnieuw te beginnen. In dit artikel delen we een paar fundamentele strategieën die je kunt gebruiken om met dit soort ingewikkelde persoonlijke problemen om te gaan.

Wanneer opnieuw beginnen inhoudt dat je alles achter je moet laten

Niemand houdt van verandering en zelfs nog minder van drastische veranderingen die ervoor zorgen dat we alles dat ons tot nu toe heeft gevormd als personen achter ons moeten laten.

Soms betekent opnieuw beginnen ook dat we andere uitdagingen aan moeten gaan:

 • Nieuwe manieren vinden om gelukkig te worden.
 • Opnieuw beginnen houdt deels in dat je weer controle neemt over je eigen leven: elke keuze die we maken zal een bepaalde uitkomst als gevolg hebben, maar we zijn altijd de architecten van onze eigen realiteit.
 • Elk nieuw pad in het leven zou met enthousiasme en het vermogen om het heden, ‘het hier en nu’, te waarderen in moeten worden geslagen.

Als je in je leven tot nu toe weleens moeilijke tijden hebt doorstaan, dan begrijp je heel goed welke emotionele complexiteit erbij komt kijken wanneer we geconfronteerd worden met tegenslag.

Elke verandering, zelfs wanneer we persoonlijk opnieuw moeten beginnen, ontwikkelt zich in fases.

Vlinders

Het moment dat je je realiseert dat je iets of iemand los moet laten

Zoals we hierboven ook al aangaven, is er moed voor nodig om een verandering door te kunnen zetten. Een soort moed waar misschien niet iedereen over bezit. Voor veel mensen worden dit soort gemoedstoestanden chronisch:

 • Wachten tot dingen vanzelf veranderen.
 • De angst om te falen weerhoudt hen ervan te proberen. Ze zijn niet zelfverzekerd en zien zichzelf niet als mensen die actief veranderingen kunnen maken, die in staat zijn om het leven aan te grijpen.
 • Anderen zien zichzelf juist als mensen die te afhankelijk zijn van de mensen om hen heen, maar kunnen zich geen manier voorstellen om zichzelf hieruit te werken.

Het moment dat je je volledig bewust wordt van de noodzaak om opnieuw te beginnen is een handeling van vrije wil waar je trots op mag zijn.

De mensen die weten dat ze het verdienen om gelukkig te zijn, volgen hun eigen pad in het leven, laten datgene achter wat ongezond is en hen ervan weerhoudt om te groeien.

Breek met je verleden op een slimme manier

Kun je jezelf bevrijden van je verleden zonder pijn te ervaren? Het antwoord hierop is nee. Elke verandering vereist een bepaalde hoeveelheid pijn, een inwendige breuk die tot kort geleden het middelpunt van je hoop, dromen en plannen was.

 • Om vooruit te gaan, moet je dit doen zonder wrok of haat. We weten allemaal wel dat het niet makkelijk is om te vergeven, maar toch is het nodig om jezelf te bevrijden.
 • Als je jezelf droevig laat worden vanwege de dingen die je zijn overkomen, de fouten die je hebt gemaakt of de keren dat je bedrogen bent, dan zul je hierdoor alleen maar voortdurend de pijn uit je verleden bij je dragen in het heden.
 • Begin de verandering die je wilt maken zonder vast te houden aan wrok of haat voor anderen, met name jezelf. Haat en wrok zullen je gevangen zetten en dat zijn ze gewoon niet waard.

Bescherm je toekomst met nieuwe dromen

Je zult in je leven meerdere veranderingen moeten doorstaan. Deze veranderingen kunnen klein zijn. Denk aan het maken van nieuwe vrienden, het vinden van een nieuwe baan of het beginnen aan een nieuw dieet.

Dit zijn allemaal veelvoorkomende veranderingen die juist erg goed voor je kunnen zijn.

Soms ga je echter door periodes waarin het belangrijk is om opnieuw te beginnen. Misschien verloopt je relatie niet zo goed of misschien moet je verhuizen naar een andere stad of een nieuwe carrière opbouwen.

In dit geval zul je niet de eerste zijn die dit heeft meegemaakt en zeker niet de laatste.

 • Opnieuw beginnen betekent dat je een hoofdstuk afsluit. Het betekent niet dat je van je verleden wegrent.
 • Duidelijk maken waarom je iets besloten hebt zal je wat opluchting bieden. Het zal je de kans geven om dat hoofdstuk in je leven op een gezonde manier af te sluiten.
 • Wees niet bang voor wat anderen over je zullen denken of hoe ze zullen reageren. Als je wilt, kun je proberen om je hun reactie voor te stellenZo kun je alvast gepaste antwoorden te bedenken.

Als je echter zeker bent van je beslissing, dan zouden de woorden en meningen van anderen er niet toe moeten doen. Je hebt je lot al bepaald en je gaat opnieuw beginnen.

Bloemen

Conclusie

Het leven is niet één rechte lijn waar helemaal geen obstakels op zitten. Soms is verandering noodzakelijk voor je geluk en om je balans te bewaren.

Iedereen speelt een belangrijke rol in zijn eigen lot en elke beslissing telt. We moeten het leven confronteren met zelfverzekerdheid, vastberadenheid en dromen


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.