7 manieren en tips om je kind te helpen aankomen

Waarom komt je kind niet aan? Het kan zijn dat hij een probleem heeft of niet genoeg gestimuleerd wordt om te eten. We vertellen je hoe je hem op verschillende manieren kunt helpen.
7 manieren en tips om je kind te helpen aankomen
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Bij de kinderarts is het heel gewoon om te horen “Ik heb advies nodig om mijn kind te helpen aankomen.” Veel ouders tonen grote bezorgdheid als hun kleintjes niet groeien zoals ze denken dat ze zouden moeten.

In die zin benadrukt Dr. Rupal Gupta (Engelse link) dat gewichts- en lengtegroei in de eerste levensjaren van een kind snel en constant moeten zijn.

Er kunnen echter groeiproblemen optreden. We hebben het hier over kinderen die niet volgens de typische groeistatistieken in gewicht toenemen, waarbij ook hun lengte wordt aangetast. In extreme gevallen kan gewichtsverlies leiden tot ondervoeding en intellectuele stoornissen, zoals MedlinePlus  (Engelse link) meldt.

7 manieren waarop je je kind kunt helpen aankomen

Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op het feit dat een kind niet aankomt. Er kan sprake zijn van onvoldoende voeding, ziektes, en gebrek aan motivatie, naast andere. Het belangrijkste is de oorzaak op te sporen en hen te helpen.

Als je het gevoel hebt dat dit bij je kind het geval kan zijn, lees dan verder voor enkele belangrijke tips en adviezen. Bekijk ze en pas ze toe in je gezin!

1. Richt je op de oorzaken

Als ouder moet je de mogelijke oorzaken van het gewichtsverlies van je kind onderzoeken. Sommige psychologische problemen leiden tot weinig belangstelling voor eten en bepaalde ziekten verhinderen de voedselopname.

Zo kunnen maag-darmstoornissen of voedselallergieën gewichtsverlies veroorzaken. Druk van schoolgenoten leidt ook tot eetstoornissen. Houd er bovendien rekening mee dat hyperactiviteit gemakkelijk calorieën verbrandt.

2. Kies voedingsmiddelen die evenwichtig zijn in voedingsstoffen en calorieën

De Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde stelt dat de voeding van kleuters en schoolgaande kinderen gevarieerd, evenwichtig en geïndividualiseerd moet zijn. Varieer de hoeveelheid voedsel of de manier van bereiden.

Combineer complexe koolhydraten uit pasta, brood, en andere granen met een portie fruit en een portie groenten. Vergezel het met wat eiwit, zoals eieren, vleeswaren, kaas of melk. Neem tijdens het bijkomen van gewicht niet te veel vezels, want die nemen, volgens voedingsdeskundige Montse Vilaplana, de honger weg en kunnen sommige voedingsstoffen opsluiten.

3. Let op de kwaliteit van de calorieën die ze eten

Variatie kunnen aanbrengen in de bereiding van gerechten is een strategie die de eetlust stimuleert.

Het gaat niet om de hoeveelheid calorieën die ze eten, maar om de kwaliteit. Natuurlijk kan een voedingsdeskundige je vertellen hoeveel je per dag moet eten.

Vermijd frisdrank, fastfood, snoep en ijs. Ze leveren alleen maar lege calorieën die de maag van je kind vullen zonder hem te helpen spiermassa op te bouwen.

Volgens het Instituut voor Voeding van Midden-Amerika en Panama moet 90% van de energiebehoefte van je kind uit koolhydraten uit granen komen, en slechts 10% uit eenvoudige suikers, zoals fruit, zuivelproducten en sacharose.

Onverzadigde vetten zijn aan te bevelen, zoals lijnzaad, olijfolie, canola, maïs, soja, hazelnoten, walnoten, amandelen, en andere noten. Oliën kunnen aan salades en vlees worden toegevoegd, of gebruikt worden voor de bereiding van mayonaise of zelfgemaakte dressings.

Volvette zuivelproducten kunnen je bondgenoten worden. Behalve vet en calorieën bevatten ze ook andere belangrijke voedingsstoffen voor het kind. We raden 2 of 3 glazen per dag aan voor kinderen van 2 tot 5 jaar.

4. Neem tussendoortjes op die helpen

Een groep kinderartsen suggereert dat je het grootste aantal maaltijden thuis moet aanmoedigen. Van 15% tot 20% van de calorie-inname komt voor rekening van tussendoortjes. Bij de bereiding ervan moet je ze in evenwicht brengen in eiwitten, vitaminen en mineralen. Bevorder de consumptie van fruit, granen, zelfgemaakte snacks, kaas, groentebrokjes en vlaaien en met melk.

Lees ook dit artikel:
5 recepten voor een gezonde snack

5. Drink water en vloeistoffen op het juiste moment

Water hoort bij alle maaltijden. Maar sommige deskundigen (Engelse link) suggereren dat je het het beste na het eten kunt drinken als je aan wilt komen. Leg uit dat ze voor een maaltijd geen water mogen drinken omdat dat hun maag vult. Slechts een paar slokjes zijn toegestaan om ze te helpen veilig en comfortabel te eten.

Bij andere vloeistoffen kun je enkele door de voedingsdeskundige aangegeven bereidingen overwegen, zoals eiwitrijke en calorierijke vruchten smoothies, milkshakes, en volle melk. Ze kunnen goed als tussendoortje of na de maaltijd.

6. Verander eetgedrag

Eetgedrag maakt ook deel uit van onze tips om je kind te helpen aankomen. Het eerste wat je moet nagaan is het aantal maaltijden per dag. Een kind heeft een kleine maag en je moet de calorieën verdelen over 5 of 6 maaltijden per dag.

Word enthousiaster over eten, zonder dat ze het als een straf of iets negatiefs gaan zien. Je kunt ze niet dwingen alles te eten als ze dat niet willen. Wat je wel kunt doen is de tv uitzetten of alle spelletjes die hen kunnen afleiden.

Jij en de rest van het gezin moeten aan tafel hun rolmodel zijn. Neem gezonde gewoonten op, integreer nieuwe voedingsmiddelen, en schrap ongezonde. Koop geen fastfood als je een dagje weg bent.

Aan de andere kant kun je regelmatige lichaamsbeweging aanmoedigen, vooral bij oudere kinderen. Volgens het tijdschrift Archives of Sports Medicine zal een routine van lichaamsbeweging helpen om spiermassa te winnen en aan te komen. Er wordt beschreven (Spaanse link) dat lichaamsbeweging ook de eetlust kan stimuleren.

7. Dwing ze niet om te eten

Je moet kinderen niet dwingen om te eten. Serveer ze wat ze echt nodig hebben, maar als ze een periode van gebrek aan eetlust doormaken, serveer ze dan minder dan wat ze gewend zijn. Als ze meer willen, zullen ze er wel om vragen. Neem dan het bord weg als ze niet alles opeten. Als ze van gedachten veranderen en het bord terugvragen, geef het dan terug.

Als ze je vragen om ze te helpen eten, doe het dan! Maar bied het niet eerst aan, laat ze zelf beslissen wat ze doen, zonder druk, dwang, dreiging met straf, of chantage, zoals geen toetje als ze niet eten. Bewaar hun eten van de lunch niet en serveer het dan bij het avondeten; laat ze eten wat iedereen bij het avondeten heeft.

Ze mogen nooit iets wat met eten te maken heeft met een of andere vorm van straf associëren.

Als ze niet eten op de tijden waarop het gezin gewoonlijk doet, willen ze tussen de maaltijden door eten. Het is belangrijk om in deze gevallen een portie voedzaam voedsel bij de hand te hebben, zodat ze hun honger niet alleen stillen met traktaties. Een banaan, yoghurt, of een zelfgemaakt tussendoortje maakt deze crisis van niet eten, die meestal tijdelijk is, weer goed.

Algemene adviezen

Deze en andere aanbevelingen worden gedaan door kinderarts Carlos Gonzalez in zijn boek Mi niño no come, consejos para prevenir y resolver el problema (Mijn kind eet niet, tips om het probleem te voorkomen en op te lossen). In dit boek vraagt hij ouders zich te wapenen met een weegschaal waarmee ze het gewicht van hun kind in de gaten kunnen houden. Hij stelt het volgende experiment voor:

  • Weeg je kind op de weegschaal.
  • Dwing je kind niet om te eten.
  • Weeg je kind na enige tijd opnieuw.
  • Als hij/zij nog geen pond is afgevallen, ga dan verder zonder hem/haar te dwingen te eten en ga terug naar stap 2.
  • Als hij/zij een kilo is afgevallen, is het experiment afgelopen.

Gonzalez zegt dat, als het experiment werkt, dan je leven, dat van je kind en dat van je hele gezin zal veranderen.

Gezonde eetgewoonten om je kind aan te laten komen

Het zaaien en aankweken van gezonde gewoonten bij onze kinderen zal hen helpen om te groeien naar hun leeftijd. Laten we er dus eens een paar bekijken die een goede ontwikkeling van de voeding bevorderen:

  • Bied een goed ontbijt aan. Het ontbijt is de maaltijd die energie geeft om de dag te beginnen. Maak er een gewoonte van om goed te ontbijten met melk, vruchtensap, yoghurt, en cornflakes.
  • Laat reclame niet hun tussendoortjes kiezen. Vermijd allerlei industriële producten die ze in reclames zien.
  • Leer ze dat het beste voedsel zelfgemaakt is. Zelfgemaakt voedsel wordt bereid met goed uitgekozen voedingsmiddelen die de groei en ontwikkeling bevorderen.
  • Laat plezier en creativiteit stromen in de keuken. Het is goed voor je kind om het gevoel te hebben dat ze het gerecht dat ze gaan eten zelf gemaakt hebben. Laat ze koken terwijl ze plezier hebben, vooral door te garneren met fruit en groenten.
  • Eet langzaam. Goed kauwen van voedsel bevordert de spijsvertering.
  • Maaltijden delen als gezin. De gezamenlijke handeling van eten als gezin is een manier voor je kind om te socialiseren, waarbij het verschillende eetgewoonten en nieuwe manieren van omgaan met anderen leert.

Gezonde voedingsmiddelen die je je kind kunt geven om aan te komen

Onder de tips om je kind te helpen aankomen, tonen we je enkele voedingsmiddelen die je kind helpen gezond te groeien. Houd de lijst bij de hand om te weten wat je thuis kunt koken en met welke ingrediënten.

Eieren, mager vlees, en zuivelproducten

Zuivelproducten hebben een goede concentratie calcium dat bijdraagt tot de gezondheid van botten en tanden bij opgroeiende kinderen.

Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn essentieel voor je kind om weer aan te komen in het verloren gewicht. Eieren zijn erg voedzaam, want ze bevatten alle aminozuren die spierweefsels vormen. Ze zijn heel veelzijdig om mee te koken en kunnen 5 tot 6 dagen per week gegeten worden.

Mager vlees, kip en vis voeden ze ook met eiwitten, B-vitamines, fosfor, ijzer en zink. Kaas, yoghurt en volle melk zijn favoriet bij de meeste kinderen. Ze bevatten veel calcium en fosfor om botten en tanden te versterken.

Peulvruchten en granen

Bonen van verschillende kleuren, erwten, linzen, rijst, pasta, brood, haver en gerst moeten gecombineerd worden om de eiwitten aan te vullen. Ze vallen op door hun gehalte aan vezels, ijzer, calcium, magnesium, zink en fosfor.

Noten

Noten zoals hazelnoten, walnoten, pistachenoten en amandelen leveren eiwitten van goede kwaliteit, mineralen en veel omega-3 vetzuren. Ze kunnen gegeten worden als tussendoortje, in salades of als onderdeel van een hoofdgerecht. Amandelmelk is een uitstekende keuze voor kinderen met lactose-intolerantie.

Pindakaas en avocado

Pindakaas is een heerlijke bron van energie die je kind niet zal weigeren. Het bevat gemiddeld 52% plantaardig vet en 22% eiwit. Het hoge energiegehalte kan de groei van onze kinderen bevorderen. Het smaakt heerlijk als broodbeleg op toast of crackers.

Avocado is een andere vetbron die gebruikt wordt om beleg en smeersels te maken waar veel kinderen dol op zijn. Bovendien stellen sommige onderzoekers (Spaanse link) dat het veel gezondheidsvoordelen biedt.

Vruchten

Vers of gedroogd fruit, zoals o.a. aardbeien, abrikozen, en ananas, levert fructose, sacharose en glucose die zeer snel worden opgenomen als energiebron. Je kunt heerlijke jam of desserts bereiden en ze met melk mengen tot een energieke smoothie.

Er zijn verschillende manieren om je kind te helpen aankomen

Met deze tips om je kind te helpen aankomen herinneren we je eraan dat je eerst je gezondheidsdeskundige moet bezoeken om zijn ontwikkeling te beoordelen en je te begeleiden bij het voedingsplan. Bedenk ook dat de groei van de kleintjes een zaak van het hele gezin is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria. El plato saludable. Diciembre 2020.
  • Carbajal Azcona A. Manual de Nutrición y Dietética. Universidad Complutense de Madrid.
  • Gomez-Campos Rossana, Arruda Miguel, Luarte-Rocha Cristian, Urra Albornoz Camilo, Almonacid Fierro Alejandro, Cossio-Bolaños Marco. Enfoque teórico del crecimiento físico de niños y adolescentes. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética . 2016 ; 20 (3): 244-253.
  • González, C. (2005). Mi niño no me come. Consejos para prevenir y resolver el.
  • González-Gross M, Gutiérrez A, et al. La nutrición en la práctica deportiva: adaptación de la pirámide nutricional a las características de la dieta del deportista. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. Diciembre 2001. 51 (4).
  • Hirsch L. Retraso en el crecimiento. Nemours Kids Health. Febrero 2020.
  • Medline Plus. Crecimiento y desarrollo normales. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Febrero 2022.
  • Muzzo B Santiago. Crecimiento normal y patológico del niño y del adolescente. Revista Chilena de Nutrición. 2003,  30 (2): 92-100.
  • Organización Mundial de la Salud. La alimentación del Lactante y del niño pequeño. 2010. 110 paginas. Disponible en: https://www.paho.org/hq/dmdocuments/2010/IYCF_model_SP_web.pdf
  • Pérez Rosales, R., Villanueva Rodríguez, S., Cosío Ramírez, R.,  El aceite de aguacate y sus propiedades nutricionales. e-Gnosis. 2005; (3):p. 0. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=73000310
  • Raab Ch. Retraso del crecimiento. MSD Manuals. Abril 2021.
  • Raya, J y Martínez, M. Métodos de entrenamiento y aspectos nutricionales para el aumento de la masa muscular: una revisión sistemática. Archivos de Medicina del Deporte. 2019; 36 (6): 376-385
  • Sociedad Argentina de Pediatría. Guía de alimentación para niños sanos de 0 a 2 años. 2001. 53 páginas. Disponible en: https://www.sap.org.ar/docs/publicaciones/alim_0a2.pdf
  • U. S. Department of Agriculture and U. S Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans. 2020-2025. 9a edición. Diciembre 2020.
  • Zeratsy K. Underweight? See how to add pounds healthfully. Mayo Clinic. Agosto 2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.