Maisgrutten: leer meer over dit geweldige product

Maisgrutten kunnen in je eetpatroon worden opgenomen in het kader van een gezonde en evenwichtige voeding om de bijdrage van koolhydraten en vezels te verhogen. Het is ook een geweldige aanvulling voor sporters.
Maisgrutten: leer meer over dit geweldige product
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Maisgrutten zijn een product dat zich kenmerkt door het hoge gehalte aan essentiële voedingsstoffen. Het levert daarnaast hoogwaardige energie en is dan ook zeer geschikt voor sporters.

Bovendien kun je het in je eetpatroon opnemen in het kader van een uitgebalanceerd dieet, zolang je het maar combineert met andere voedingsmiddelen die hoogwaardige eiwitten en vetten bevatten. Blijf lezen om te leren hoe je maisgrutten kunt bereiden en gebruiken om hun volledige potentieel te benutten.

Onthoud dat de basis van een goede voeding variatie is, dus vergeet niet om voedingsmiddelen uit alle groepen te introduceren. Dit is de enige manier waarop je kunt voldoen aan de dagelijkse behoeften van je lichaam.

De voordelen van maisgrutten

Dit product valt op door zijn hoge koolhydraatgehalte met een lage glycemische index. Je krijgt door het eten van een gerecht met maisgrutten de nodige energie binnen die onder andere noodzakelijk is voor de ondersteuning van alle vitale functies.

Bovendien heeft het vanwege de complexiteit van de koolhydraten weinig invloed op de werking van de alvleesklier, zodat de bloedsuikerspiegel redelijk stabiel blijft.

Tegelijkertijd bevatten maisgrutten een aanzienlijke hoeveelheid vezels. Deze zijn essentieel om een adequate darmwerking en de gezondheid van de darmen te behouden, doordat ze het risico op constipatie verminderen. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in het Central European Journal of Public Health (Engelse link).

Maïsgrutten vallen ook op door het bevatten van diverse vitamines. Dit heeft een bepalende functie bij het ondersteunen van het behoud van de visuele gezondheid, zo blijkt uit de meest recente wetenschappelijke artikelen (Engelse link). Een adequate bijdrage van vitamine A draagt namelijk bij aan het verminderen van het risico op maculaire degeneratie.

Ten slotte is het kaliumgehalte het vermelden waard. Kalium is een voedingsstof waarvan is aangetoond dat het de werking van natrium neutraliseert en zo de bloeddruk kan helpen verlagen (Engelse link). Deze voedingsstof is erg belangrijk in het eetpatroon van mensen die bepaalde problemen hebben met hun cardiovasculaire systeem.

Hoe kun je maisgrutten consumeren?

Een sporter die loopt

Sporters kunnen grutten gebruiken als voedingssupplement in hun dieet.

Er zijn verschillende manieren om dit product in je dieet op te nemen, hoewel het meestal als bijgerecht wordt gegeten. Veel mensen kiezen ervoor om de maaltijd compleet te maken met een product dat eiwit met een hoge biologische waarde bevat, zoals vlees, vis en eieren.

Tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat er voldoende groenten in je eetpatroon zitten. Deze bevatten zowel micronutriënten als antioxidanten die essentieel zijn om het lichaam goed te laten functioneren en om vroegtijdige veroudering te voorkomen.

Je zou echter ook een gerecht kunnen bereiden met de maisgrutten als onbetwiste hoofdrolspeler. Blijf lezen om meer te weten te komen over dit soort recepten.

Maisgruttensoep

Soep van maisgrutten is een geschikt voorgerecht bij bijvoorbeeld een op sport gericht dieet. In het geval van zittende mensen is het misschien beter om het product als bijgerecht of garnering te gebruiken. Sporters kunnen echter een hogere inname van koolhydraten nodig hebben.

Ingrediënten

 • 8 eetlepels maisgrutten
 • 5 glazen bouillon van gevogelte
 • 25 milliliter olijfolie
 • 1 ui
 • ½ stengel bleekselderij
 • 200 gram spinazie
 • paar blaadjes sla
 • 1 middelgrote wortel
 • 1 teentje knoflook
 • 1/2 theelepel nootmuskaat
 • Oregano
 • Zout en peper
 • Geraspte kaas naar smaak

Bereiding

 • Het eerste wat je moet doen is de groenten te snijden. Snijd de wortel, de bleekselderij, de ui, de spinazie en de sla en zorg dat ze in kleine stukjes zijn gesneden.
 • Als je alles hebt gesneden, maak je een sofrito (basissaus) met de groenten en de olijfolie en voeg je er vervolgens de bouillon aan toe.
 • Terwijl het mengsel op middelhoog vuur staat voeg je de maisgrutten toe en verhoog je de temperatuur van het mengsel tot het kookt.
 • Zodra het kookpunt is bereikt, zet je het lager en kook je het minstens 15 minuten, terwijl je af en toe roert.
 • Zorg ervoor dat alles gaar is en dat de groenten zacht zijn, anders moet je het nog een paar minuten laten doorkoken. Voeg op dit punt zout en peper, oregano en desgewenst de geraspte kaas naar smaak toe.
 • Zodra dit is gebeurd, is het belangrijk om het opnieuw aan het kookpunt te brengen om de smaken goed te laten integreren.
 • Vanaf dit punt is het recept klaar en kan het gerecht zowel warm als koud gegeten worden.

Voeg maisgrutten toe aan je dieet

Pap van maisgrutten

Pap van maisgrutten is een gezonde optie die je dieet kan opfleuren

Zoals je inmiddels weet, zijn maisgrutten een koolhydraatrijk product dat in het kader van een evenwichtige en gezonde voeding in je eetpatroon kan worden geïntroduceerd. Kies je bijgerechten goed uit om ervoor te zorgen dat je een complete aanvoer van voedingsstoffen hebt. Je eetpatroon mag geen gebrek aan vet of eiwit hebben!

Je kunt maisgrutten bereiden als pap, voorgerecht of een bijgerecht. Vergeet niet dat je het kunt gebruiken als vervanging voor pasta of rijst en zelfs als aardappelpuree. Maisgrutten vallen binnen de groep van voedingsmiddelen met een hoog koolhydraatgehalte. Onthoud dat je het af moet wisselen met het eten van aardappelen, peulvruchten en knollen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Hijova E., Bertkova I., Stofilova J., Dietary fibre as prebiotics in nutrition. Cent Eur J Public Health, 2019. 27 (3): 251-255.
 • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
 • Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.