Vijf krachtige groenten die je zou moeten eten

Deze krachtige groenten onderscheiden zich door hun fytochemicaliën en vezels, samen met vele andere voedingsstoffen die de kwaliteit van een dieet sterk kunnen verbeteren. Lees meer in dit artikel!
Vijf krachtige groenten die je zou moeten eten
Florencia Villafañe

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Florencia Villafañe.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Groenten en fruit zijn essentieel voor een goed uitgebalanceerd dieet. Als je dagelijks deze krachtige groenten eet, kan dit metabole ziekten voorkomen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat gemiddeld 1,7 miljoen levens per jaar kunnen worden gered als mensen meer van deze voedingsmiddelen eten.

Daarom wordt in de voedingsadviezen over de hele wereld de nadruk gelegd op het verhogen van de consumptie van groenten en fruit als strategie voor de preventie van ziekten en het behoud van de gezondheid.

Het is ook een manier om essentiële micro- en macronutriënten te verkrijgen. Wat zijn dan de gezondste groenten? Lees verder om erachter te komen.

Krachtige groenten zitten vol met fytochemicaliën

Groenten onderscheiden zich door een breed scala aan actieve stoffen die veel voordelen hebben voor de gezondheid. Deze stoffen zijn algemeen bekend als “fytochemicaliën”, maar ze worden ook “fytonutriënten” genoemd.

Er zijn verschillende groepen van fytochemicaliën en, op zijn beurt, binnen elke groep, is er een enorme verscheidenheid aan stoffen die ontstekingsremmende effecten hebben. Deze zijn ook verantwoordelijk voor de karakteristieke kleuren van voedingsmiddelen.

De families van de belangrijkste fytochemicaliën met ontstekingsremmende eigenschappen zijn:

 • carotenoïden, zoals lycopeen en bèta-caroteen
 • fenolverbindingen zoals polyfenolen, flavonoïden en flavonen
 • zwavelverbindingen zoals allicine en luteïne
Knoflook in een houten kommetje

Wat zijn de krachtigste groenten?

Verschillende studies hebben de rol van deze stoffen in de preventie van cardiovasculaire en neurodegeneratieve ziekten en verschillende soorten kanker aangetoond. Bij de gezondste groenten, die een hoge concentratie van deze stoffen hebben, vallen vooral de groenten die we hieronder bespreken op.

1. Tomaten

Tomaat is een bron van lycopeen (het maakt deel uit van de groep van de carotenoïden). Het is verantwoordelijk voor de rode en oranje kleur van sommige groenten en fruit.

Ook is dit een van de basisvoedingsmiddelen en vrij gezond doordat ze weinig calorieën en vet bevatten. Verder zijn ze ook een hoge bron van:

 • vezels
 • eiwitten
 • vitamine A, C, en E
 • kalium

2. Uien

Deze groente bevat fytochemicaliën zoals:

 • luteïne
 • luteolineglycosiden
 • flavanolen

Het zijn echter de uien met een donkere kleur en met een meer uitgesproken smaak die de hoogste anti-inflammatoire activiteit hebben. Ook kunnen ze helpen bij het voorkomen van chronische ziekten.

Hele en opengesneden uien op een houten snijplank

3. Broccoli

Broccoli onderscheidt zich door een hoog gehalte aan zwavelverbindingen. Luteïne is daarvan de belangrijkste en dient als een mediator van de antioxidant en anti-inflammatoire processen die gepaard gaan met veroudering. Sommige studies (Engelse link) suggereren dat het een beschermend effect op de maag kan hebben, zelfs in lage concentraties.

4. Wortels

Dit is een geweldige groente als het gaat om voedingsstoffen. Dit komt omdat het een belangrijke bron van vitaminen en mineralen is. Bovendien wordt het ook beschouwd als een van de groenten met het hoogste gehalte aan voedingsvezels.

Je wist het misschien nog niet, maar de oranje kleur van wortelen komt door de aanwezigheid van carotenen, waaronder bèta-caroteen, een natuurlijk pigment dat het lichaam omzet in pro-vitamine A.

Het bevordert de gezondheid van het gezichtsvermogen en helpt bij de vorming en het onderhoud van tanden, botten en slijmvliezen, en houdt de huid gezond.

Misschien ook interessant:
Wat zijn de voordelen van wortels?

5. Knoflook

Knoflook bevat zwavelbestanddelen, zoals allicine, die belangrijke antibiotische functies hebben. Onderzoek suggereert (Engelse link) dat het kan helpen bij het voorkomen van de groei van ziekteverwekkers die een infectie veroorzaken.

Je moet er echter rekening mee houden dat deze verbinding alleen wordt gevormd na het hakken, pletten of kauwen van knoflook.

Enkele slotopmerkingen over krachtige groenten

Groenten onderscheiden zich door hun bijdrage van voedingsstoffen en werkzame stoffen. In dit opzicht zou je idealiter de hierboven genoemde groenten moeten opnemen in een gezond dieet en in combinatie met andere gezonde voedingsmiddelen.

Om ziekten te voorkomen en het welzijn te behouden is het essentieel om een juiste hoeveelheid water te consumeren, een actief leven te leiden en je consumptie van industrieel verwerkt voedsel en alcohol te beperken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cruz Bojórquez R, Gallego JG, Sánchez Collado P. Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutr Hosp. 2013;28(1):6-15
 • Story EN, Kopec RE, Schwartz SJ, Harris GK. An update on the health effects of tomato lycopene. Annu Rev Food Sci Technol. 2010;1:189‐210. doi:10.1146/annurev.food.102308.124120
 • Caballero Gutiérrez L, Gonzáles GF. Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Med Peru. 2016;33(1):50-64
 • Griffiths G, Trueman L, Crowther T, Thomas B, Smith B. Onions–a global benefit to health. Phytother Res. 2002;16(7):603‐615. doi:10.1002/ptr.1222
 • Ankri S, Mirelman D. Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes Infect. 1999;1(2):125‐129. doi:10.1016/s1286-4579(99)80003-3
 • Who. int. Fomento del consumo mundial de frutas y verduras. Recuperado el 3 de junio de 2020. Disponible en:https://www.who.int/dietphysicalactivity/fruit/es/
 • Roxana María Hernández Rendón1*, Danny Javier Blanco Gómez1. Evaluación de polvos de zanahoria obtenidos por deshidratación por aire forzado a diferentes temperaturas. Volumen 33, Nº 4. Páginas 75-80
  IDESIA (Chile) Septiembre-Noviembre, 2015

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.