Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A

28 januari, 2020
Als je voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A aan je dieet toe wilt voegen, dan moet je voor oranje gekleurde groenten en fruitsoorten kiezen, zoals wortelen, pompoen en papaja.

Er liggen allerlei soorten voedingsmiddelen in onze koelkasten die rijk zijn aan vitamine A. Je moet echter leren hoe je ze kunt identificeren, zodat je er optimaal van kunt profiteren. Dat komt, omdat vitamine A een zeer belangrijke voedingsstof voor ons lichaam is. Een van de belangrijkste functies van deze vitamine is het behouden van ons gezichtsvermogen.

In dit artikel zullen we je vertellen hoe je ervoor kunt zorgen dat je genoeg van deze voedingsstof eet en hoe je voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A kunt identificeren. Blijf dus lezen!

Lees ook:
Wanneer wordt vitamine K voorgeschreven?

De kenmerken van vitamine A

Soorten

Vitamine A is er in twee verschillende vormen: retinol en carotenen. Retinol is een vorm van vitamine A die afkomstig is van dierlijke producten, terwijl carotenen een vorm van deze vitamine zijn die van plantaardige oorsprong is.

De belangrijkste functies van vitamine A

Wortels en leesbrillen
Zoals we al zeiden, is vitamine A erg belangrijk voor verschillende lichaamsfuncties. Hiertoe behoren onder andere de volgende belangrijke lichaamsfuncties:

 • Helpen bij behoud gezichtsvermogen: het levert ons lichaam de voedingsstoffen die we nodig hebben voor communicatie tussen de optische zenuwen en de hersenen.
 • Het immuunsysteem stimuleren: dit is nodig voor ons lichaam om infecties te kunnen bestrijden.
 • Bovendien speelt vitamine A een grote rol in de gezondheid van onze huid.

Lees ook dit artikel:
Vier superfoods voor de gezondheid van je ogen

Problemen die een tekort veroorzaken

Wanneer iemand een tekort heeft aan vitamine A, dan kan diegene een aantal vervelende problemen ervaren. De problemen die ervaren kunnen worden zijn onder andere:

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A

Bord met een biefstuk

De volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine A en ook makkelijk te verkrijgen:

 • Lever, vooral van koeien en varkens.
 • Wortelen zijn een ander voedingsmiddel dat specialisten vaak aanbevelen om je te helpen voldoende van deze vitamine te krijgen, omdat ze betacaroteen bevatten. Dat is ook waar hun karakteristieke kleur vandaan komt.
 • Zoete aardappel bevat ook een goede hoeveelheid betacaroteen.
 • Bepaalde tropische vruchten die dezelfde karakteristieke oranje kleur hebben als wortelen, zijn ook geweldige bronnen van vitamine A.  Passiefruit, papaja en mango zijn bijvoorbeeld allemaal geweldige bronnen van vitamine A.

Nu je dit allemaal weet, raden we aan om een verse fruitsalade met mango, papaja en passievrucht aan je ontbijt of diner toe te voegen. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

 • Asociación Mexicana de Educación Deportiva. 5 beneficios de comer frutas y verduras. [Internet] (Consultado el 21/11/2018). Disponible en: https://amedweb.com/5-beneficios-comer-frutas-verduras/
 • David Grotto. Lo mejor que puedes comer (Colección Vital): De la A a la Z, la guía nutricional definitiva para llenarte de energía, de salud. Penguin Random House Grupo Editorial México, 2014.
 • Alfredo Entrala Bueno. Vitaminas: aspectos prácticos en medicina. Ediciones Díaz de Santos, 1995.
 • Prevention Magazine Health Books. Prevention’s Healing with Vitamins: The Most Effective Vitamin and Mineral Treatments for Everyday Health Problems and Serious Disease. Rodale, 1999.