Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A

Als je voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A aan je dieet toe wilt voegen, dan moet je voor oranje gekleurde groenten en fruitsoorten kiezen, zoals wortelen, pompoen en papaja.
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A

Laatste update: 28 januari, 2021

Er liggen allerlei soorten voedingsmiddelen in onze koelkasten die rijk zijn aan vitamine A. Je moet echter leren hoe je ze kunt identificeren, zodat je er optimaal van kunt profiteren. Dat komt, omdat vitamine A een zeer belangrijke voedingsstof voor ons lichaam is. Een van de belangrijkste functies van deze vitamine is het behouden van ons gezichtsvermogen.

In dit artikel zullen we je vertellen hoe je ervoor kunt zorgen dat je genoeg van deze voedingsstof eet en hoe je voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A kunt identificeren. Blijf dus lezen!

De kenmerken van vitamine A

Soorten

Vitamine A is er in twee verschillende vormen: retinol en carotenen. Retinol is een vorm van vitamine A die afkomstig is van dierlijke producten, terwijl carotenen een vorm van deze vitamine zijn die van plantaardige oorsprong is.

De belangrijkste functies van vitamine A

Wortels en leesbrillen
Zoals we al zeiden, is vitamine A erg belangrijk voor verschillende lichaamsfuncties. Hiertoe behoren onder andere de volgende belangrijke lichaamsfuncties:
  • Helpen bij behoud gezichtsvermogen: het levert ons lichaam de voedingsstoffen die we nodig hebben voor communicatie tussen de optische zenuwen en de hersenen.
  • Het immuunsysteem stimuleren: dit is nodig voor ons lichaam om infecties te kunnen bestrijden.
  • Bovendien speelt vitamine A een grote rol in de gezondheid van onze huid.

Problemen die een tekort veroorzaken

Wanneer iemand een tekort heeft aan vitamine A, dan kan diegene een aantal vervelende problemen ervaren. De problemen die ervaren kunnen worden zijn onder andere:

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A

Bord met een biefstuk

De volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine A en ook makkelijk te verkrijgen:

  • Lever, vooral van koeien en varkens.
  • Wortelen zijn een ander voedingsmiddel dat specialisten vaak aanbevelen om je te helpen voldoende van deze vitamine te krijgen, omdat ze betacaroteen bevatten. Dat is ook waar hun karakteristieke kleur vandaan komt.
  • Zoete aardappel bevat ook een goede hoeveelheid betacaroteen.
  • Bepaalde tropische vruchten die dezelfde karakteristieke oranje kleur hebben als wortelen, zijn ook geweldige bronnen van vitamine A.  Passiefruit, papaja en mango zijn bijvoorbeeld allemaal geweldige bronnen van vitamine A.

Nu je dit allemaal weet, raden we aan om een verse fruitsalade met mango, papaja en passievrucht aan je ontbijt of diner toe te voegen. Je lichaam zal je dankbaar zijn!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Zinder R., Cooley R., Vlad LG., Molnar JA., Vitamin A and wound healing. Nutr Clin Pract, 2019. 34 (6): 839-849.
  • Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.
  • Wiseman EM., El Dadon SB., Reifen R., The vicious cycle of vitamin a deficiency: a review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.