Mejor con Salud
 

Wat zijn de voordelen van wortels?

Matige consumptie van wortels kan de bloedcirculatie bevorderen en de bloeddruk verlagen. Wortels zijn daarom uitstekend voor het verbeteren van de algehele gezondheid van het hart.
Wat zijn de voordelen van wortels?

Laatste update: 19 oktober, 2019

Wortels zijn even gezond en lekker als ze gekookt of rauw gegeten worden. Bovendien hebben wortels meerdere voordelen voor de gezondheid. Als je je afvraagt welke voordelen deze oranje groente voor je gezondheid kan hebben, lees dan verder!

De voedingswaarde van wortels

Wortels zitten vol met bètacaroteen, wat de groente zijn oranje kleur geeft. Bovendien bevatten ze veel nuttige voedingsstoffen waaronder:

 • vitamine A, C, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K
 • choline
 • mineralen zoals: kalium, magnesium, ijzer, calcium en fosfor

Deze groente bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Het is ook een geweldige bron van voedingsvezels en het bevat geen verzadigde vetten of cholesterol. Tot slot bevatten wortels ook weinig calorieën, slechts 40 calorieën per 100 gram. Om die reden zijn ze voor elk uitgebalanceerd dieet een goede en gezonde optie.

De vele voordelen van wortels

Wortels leveren antioxidanten voor je lichaam

Wortels in de aarde

Wortels bevatten veel antioxidanten, zoals vitamine A, die helpen het lichaam gezond te houden. Bovendien verminderen ze ook het risico op hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker, zoals darm- en longkanker. Ze bevatten daarnaast een fytonutriënt genaamd falcarinol, dat een krachtige antioxidant is.

Bovendien hebben wortels een positieve invloed op het gezichtsvermogen, vooral als het gaat om het verbeteren van het nachtzicht. Dit komt, omdat hun bètacaroteen en vitamine A de cellen van het netvlies helpen om goed te functioneren.

Lees ook:
Paarse wortels: voedzaam en goed voor gewichtsverlies

Wortels helpen de bloeddruk te verlagen

Arts is bloeddruk aan het meten

Deze groente is zeer gunstig voor het reguleren van de bloedcirculatie en zorgt het ervoor dat het hart en de longen voedingsstoffen beschikbaar hebben om goed te functioneren.

Wortels verminderen ook het risico op hart- en vaatziekten en helpen om de de bloeddruk te verlagen. Dit komt, omdat kalium de effecten van natrium vermindert en ervoor zorgt dat de bloedvatwanden de spanning verminderen.

Lees ook:
Makkelijke reinigende wortelsmoothies

Overdrijf je consumptie niet

Hoewel wortels veel voordelen hebben, kan het overmatig eten ervan negatieve bijwerkingen veroorzaken. Het is daarom zaak niet te overdrijven met hoe vaak en hoeveel wortels je eet.

Een voorbeeld is een aandoening die carotenemie wordt genoemd, waarbij de handpalmen en voeten en andere delen van de huid een oranje of gelige kleur krijgen. Dit komt door de hoge concentratie caroteen in het bloed. De aandoening zelf is echter onschadelijk, dus eenvoudigweg het verminderen van je inname van wortels zal het genezen.

Een ander probleem dat kan ontstaan door het eten van te veel wortels, is de combinatie met een overmatige hoeveelheid vitamine A gedurende een lange periode. Als beiden in overdaad worden geconsumeerd, kan je bepaalde klachten krijgen zoals:

 • misselijkheid
 • duizeligheid
 • braken
 • hoofdpijn

Als je de inname van vitamine A niet verminderd, dan kan dit tot een aandoening leiden die hypervitaminose A wordt genoemd. Dit is een zeer ernstige aandoening die wordt veroorzaakt door de ophoping van giftige niveaus van de vitamine in de lever en zal medische behandeling vereisen.

Hypervitaminose A komt echter zelden voor door alleen voedsel met vitamine A te eten. Meestal zijn supplementen nodig om de niveaus van vitamine A te verkrijgen die nodig zijn om deze aandoening te veroorzaken.

Zelf thuis worteltjes kweken

Zelf thuis worteltjes kweken

Leer hoe je zelf thuis worteltjes kunt kweken zonder zaadjes of een stukje aarde in je tuin. Een klein balkonnetje of terras is al voldoende • Infoagro. El cultivo de la zanahoria. Oleaginosos: 38-41. 1992.
 • TeenHealth FN. Información nutricional. From Nemours. 2013.
 • Sun, T., Simon, P. W., & Tanumihardjo, S. A. (2009). Antioxidant phytochemicals and antioxidant capacity of biofortified carrots (Daucus carota L.) of various colors. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf9001044
 • Punja, Z. K., Jayaraj, J., & Wally, O. (2007). Carrot. In Biotechnology in Agriculture and Forestry. https://doi.org/10.1007/978-3-540-36752-9_15