Wat zijn de voordelen van wortels?

Matige consumptie van wortels kan de bloedcirculatie bevorderen en de bloeddruk verlagen. Wortels zijn daarom uitstekend voor het verbeteren van de algehele gezondheid van het hart.
Wat zijn de voordelen van wortels?
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wortels zijn even gezond en lekker als ze gekookt of rauw gegeten worden. Bovendien hebben wortels meerdere voordelen voor de gezondheid. Als je je afvraagt welke voordelen deze oranje groente voor je gezondheid kan hebben, lees dan verder!

De voedingswaarde van wortels

Wortels zitten vol met bètacaroteen, wat de groente zijn oranje kleur geeft. Bovendien bevatten ze veel nuttige voedingsstoffen waaronder:

  • vitamine A, C, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K
  • choline
  • mineralen zoals: kalium, magnesium, ijzer, calcium en fosfor

Deze groente bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Het is ook een geweldige bron van voedingsvezels en het bevat geen verzadigde vetten of cholesterol. Tot slot bevatten wortels ook weinig calorieën, slechts 40 calorieën per 100 gram. Om die reden zijn ze voor elk uitgebalanceerd dieet een goede en gezonde optie.

De vele voordelen van wortels

Wortels leveren antioxidanten voor je lichaam

Wortels in de aarde

Wortels bevatten veel antioxidanten, zoals vitamine A, die helpen het lichaam gezond te houden. Bovendien verminderen ze ook het risico op hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker, zoals darm- en longkanker. Ze bevatten daarnaast een fytonutriënt genaamd falcarinol, dat een krachtige antioxidant is.

Bovendien hebben wortels een positieve invloed op het gezichtsvermogen, vooral als het gaat om het verbeteren van het nachtzicht. Dit komt, omdat hun bètacaroteen en vitamine A de cellen van het netvlies helpen om goed te functioneren.

Wortels helpen de bloeddruk te verlagen

Arts is bloeddruk aan het meten

Deze groente is zeer gunstig voor het reguleren van de bloedcirculatie en zorgt het ervoor dat het hart en de longen voedingsstoffen beschikbaar hebben om goed te functioneren.

Wortels verminderen ook het risico op hart- en vaatziekten en helpen om de de bloeddruk te verlagen. Dit komt, omdat kalium de effecten van natrium vermindert en ervoor zorgt dat de bloedvatwanden de spanning verminderen.

Overdrijf je consumptie niet

Hoewel wortels veel voordelen hebben, kan het overmatig eten ervan negatieve bijwerkingen veroorzaken. Het is daarom zaak niet te overdrijven met hoe vaak en hoeveel wortels je eet.

Een voorbeeld is een aandoening die carotenemie wordt genoemd, waarbij de handpalmen en voeten en andere delen van de huid een oranje of gelige kleur krijgen. Dit komt door de hoge concentratie caroteen in het bloed. De aandoening zelf is echter onschadelijk, dus eenvoudigweg het verminderen van je inname van wortels zal het genezen.

Een ander probleem dat kan ontstaan door het eten van te veel wortels, is de combinatie met een overmatige hoeveelheid vitamine A gedurende een lange periode. Als beiden in overdaad worden geconsumeerd, kan je bepaalde klachten krijgen zoals:

Als je de inname van vitamine A niet verminderd, dan kan dit tot een aandoening leiden die hypervitaminose A wordt genoemd. Dit is een zeer ernstige aandoening die wordt veroorzaakt door de ophoping van giftige niveaus van de vitamine in de lever en zal medische behandeling vereisen.

Hypervitaminose A komt echter zelden voor door alleen voedsel met vitamine A te eten. Meestal zijn supplementen nodig om de niveaus van vitamine A te verkrijgen die nodig zijn om deze aandoening te veroorzaken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Eliassen AH, Hendrickson SJ, Brinton LA, Buring JE, Campos H, Dai Q, Dorgan JF, Franke AA, Gao YT, Goodman MT, Hallmans G, Helzlsouer KJ, Hoffman-Bolton J, Hultén K, Sesso HD, Sowell AL, Tamimi RM, Toniolo P, Wilkens LR, Winkvist A, Zeleniuch-Jacquotte A, Zheng W, Hankinson SE. Circulating carotenoids and risk of breast cancer: pooled analysis of eight prospective studies. J Natl Cancer Inst. 2012 Dec 19;104(24):1905-16.
  • Age-Related Eye Disease Study Research Group, SanGiovanni JP, Chew EY, Clemons TE, Ferris FL 3rd, Gensler G, Lindblad AS, Milton RC, Seddon JM, Sperduto RD. The relationship of dietary carotenoid and vitamin A, E, and C intake with age-related macular degeneration in a case-control study: AREDS Report No. 22. Arch Ophthalmol. 2007 Sep;125(9):1225-32.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.