8 koolhydraatrijke voedingsmiddelen

Het is tijd om het eens eerlijk te hebben over de voedingswaarde van koolhydraten en te kijken naar wat er eigenlijk waar is van de mythe dat ze onze ergste vijand zijn.
8 koolhydraatrijke voedingsmiddelen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je je ooit afgevraagd wat de meest koolhydraatrijke voedingsmiddelen zijn? Blijf lezen, want wij gaan je hier alles over vertellen in dit artikel.

De meeste mensen denken dat koolhydraten erg slecht zijn voor je, als je probeert gewicht te verliezen of in vorm te blijven. Dit is echter niet helemaal waar, want koolhydraten zijn macronutriënten die fungeren als brandstof voor het lichaam, zodat deze goed werkt.

Er zijn twee soorten koolhydraten, namelijk goede en slechte.

 • Junkfood, gehydrogeneerde olie en geraffineerde suikers zijn voorbeelden van de slechte. Het is heel duidelijk waarom: hun voedingswaarde is erg laag of helemaal niets.
 • Voorbeelden van gezonde koolhydraatrijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld fruit, groenten en natuurlijke zoetstoffen.

Het is dus geen kwestie van het vermijden van koolhydraatrijke producten, maar van het vinden van een balans in de consumptie van goede koolhydraten in je eetpatroon. Op die manier kun je toch profiteren van hun voedingskundige voordelen.

8 koolhydraatrijke voedingsmiddelen

1. Aardappelen

Een hoop aardappelen

Dit is één van de makkelijkst verkrijgbare en goedkoopste producten die er bestaan en je ontkomt er niet aan deze op te nemen in je voedingspatroon. Gefrituurde varianten kun je beter laten staan, gebruik dus geen olie.

De beste manier om aardappelen te bereiden is door ze klaar te maken in de oven. Zo behoud je de aanbevolen hoeveelheid koolhydraten op een natuurlijke manier.

 • Elke 100 gram aardappels levert 27 gram koolhydraten, een perfecte hoeveelheid om te combineren met andere voedingsmiddelen.
 • Aardappelen zijn ook rijk aan vitamine B6, vitamine C en kalium.

2. Bananen

Trossen bananen

De meeste soorten fruit bevatten belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam en bananen zijn daarop geen uitzondering. Deze geliefde vruchten zijn rijk aan:

 • koolhydraten
 • kalium
 • magnesium
 • vitamine C

3. Haver

Lepels met haver

Hoewel je dat misschien niet direct zou denken, is haver één van de gezondste producten met veel koolhydraten. Het bevat ongeveer 61 gram koolhydraten per 100 gram en veel vezels. En het beste is dat je een kom havermout kunt combineren met:

 • Honing
 • Melk
 • Yoghurt
 • Bananen
 • Bessen
 • Noten en zaden (zoals chia)

Haver geeft je energie en een verzadigd gevoel. Daarom wordt het veel gegeten als ontbijt en als tussendoortje in de namiddag.

4. Pasta

Pasta met groenten

De meeste topsporters eten regelmatig bepaalde hoeveelheden pasta in de dagen voorafgaand aan een wedstrijd. Normale pasta heeft namelijk een hogere glycemische index dan rijst, wat betekent dat het snel energie levert aan het lichaam.

Hierdoor is ook pasta een sterk aanbevolen voedingsmiddel met veel koolhydraten. De volkorenvariant is erg geschikt voor een geleidelijkere secretie van insuline.

5. Rijst

Rijstkorrels op een lepel

Rijst is het meest geconsumeerde product na tarwe. Het is niet alleen voordelig, maar ook rijk aan koolhydraten, namelijk ongeveer 80%. Daarom is het een ideale energiebron voor het sporten. Hoe eet je rijst het best?

 • Je kunt rijst combineren met vlees, vis of eieren en een kleine portie groenten.
 • De beste manier om rijst te bereiden is met zo min mogelijk olie.
 • Probeer er ook niet meer dan één kom per dag van te eten.

6. Tapioca

Tapioca desserts

Dit voedingsmiddel is een knol en een gezonde bron van koolhydraten vanwege zijn hoge zetmeelgehalte. Tapioca bevat daardoor weinig cholesterol.

Slechts 100 gram tapioca bevat 22 gram koolhydraten. Het is één van de koolhydraatrijke voedingsmiddelen die weinig natrium bevatten. Om deze reden wordt tapioca vaak aangeraden door voedingsdeskundigen in een dieetplan.

7. Brood

Volkorenbrood

Brood is een voedingsmiddel dat rijk is aan goede koolhydraten wanneer het is gemaakt van meel met zemelen, die helpen bij de stoelgang. Zemelen bevatten onder andere:

 • eiwitten
 • vetten
 • mineralen

8. Volkoren granen

Verschillende soorten granen

Volkoren granen zitten vol koolhydraten met een lage glycemische index, die fungeren als de brandstof die je nodig hebt om allerlei activiteiten uit te voeren.

Bijna alle granen bevatten veel vezels, die essentieel zijn voor een regelmatige darmdoorvoer. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je je langer vol voelt en helpen ze bij het reguleren van je metabolisme. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.