Aardappelen bereiden: smaakvolle en gezonde tips

Vanwege de grote hoeveelheid koolhydraten die aardappelen bevatten, is het verstandiger om ze alleen bij de lunch te eten en niet bij het avondeten. Wanneer je aardappelen 's avonds eet kunnen ze namelijk de nachtrust belemmeren en gewichtstoename veroorzaken. 
Aardappelen bereiden: smaakvolle en gezonde tips
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 17 mei, 2018

Gefrituurd, gebakken, gekookt, met of zonder schil … aardappelen bereiden kan op verschillende manieren. Maar wat is nu de gezondste manier om aardappelen te eten zonder af te doen aan de smaak?

In dit artikel delen we enkele eenvoudige en originele ideeën met je delen om te profiteren van alle eigenschappen die aardappelen te bieden hebben.

Aardappelen

Aardappelen zijn afkomstig uit Peru en Bolivia en maken deel uit van de nachtschadefamilie, net als de tomaat, paprika en aubergine.

Tegenwoordig worden ze echter over de hele wereld volop gegeten. Je kunt deze knol namelijk voor van alles gebruiken: puree, soep, omeletten, deeg, voorgerechten en zelfs alcoholische dranken.

Aardappelen bestaan voornamelijk uit water en zetmeel. Maar daarnaast bevatten ze ook eiwitten, mineralen (kalium, calcium, fosfaat, magnesium), vitamines (B en C) en vezels.

Aardappelen bereiden op gezonde en smaakvolle wijze

1. Biologische aardappelen in de schil

Aardappelen bereiden door ze eerst te schillen

We raden aan om aardappelen altijd met schil te bereiden, of je ze nu kookt, bakt of stoomt.

Zorg er in dit geval echter wel voor dat je biologische aardappelen gebruikt. Zodoende kun je namelijk de schadelijke gevolgen van pesticiden, herbiciden en andere chemische stoffen die in de bodem kunnen zitten vermijden.

  • De schil van aardappelen is zeer voedzaam en is bijzonder rijk aan vitamine C. Het bevat ook B-vitaminen en mineralen zoals kalium, fosfaat, magnesium, zink of ijzer.
  • Dankzij de verscheidenheid aan voedingsstoffen is aardappelschil zeer vullend, reguleert het de bloedsuikerspiegel, vermindert het stress en voorkomt het hartaandoeningen.

Als je ervoor kiest om aardappel te eten met schil, dan is het belangrijk om groene delen of delen met scheuten te vermijden. Deze delen bevatten namelijk solanine, en dit is een zeer giftige stof.

2. In de vorm van patatjes

Zoals we al zeiden, aardappelen bereiden kan op verschillende manieren. En sommige zijn nu eenmaal gezonder dan andere. Als jij iemand bent die dol is op Franse frietjes, dan kun je je aardappelen in lange, dunne reepjes snijden, er een beetje olijfolie overheen wrijven en ze vervolgens bakken in hete olie. 

Door de olijfolie zullen je frietjes niet alleen knapperiger en smaakvoller zijn, maar ook een stuk gezonder.

3. Half gebakken

Aardappelen bereiden in de vorm van patat

Een andere optie voor frietliefhebbers houdt in dat je de aardappelen eerst kookt totdat ze zacht zijn. Daarna droog je ze goed af en vervolgens bak je ze in olie. 

Aardappelen bereiden op deze wijze zorgt ervoor dat het vetgehalte een stuk lager is dan wanneer je ze gewoon zou frituren.

4. De beste aardappelsoorten

Er zijn zoveel soorten aardappelen beschikbaar dat je bijna niet meer weet welke je moet kiezen. Maar eigenlijk is het vrij simpel. Kies de soort die bij jou regio en het seizoen past (en ga als het kan natuurlijk altijd voor een biologische variant). 

Door te kiezen op basis van regio en seizoen, kun je er zeker van zijn dat je aardappelen van de beste kwaliteit krijgt, tegen de beste prijs.

Op basis van enkele algemene eigenschappen, kunnen we bepalen op welke manieren je de verschillende soorten het beste kunt bereiden.

  • Gele aardappelen: gefrituurd en gebakken.
  • Rode aardappelen: stoofschotels, salades en gestoomd.
  • Witte aardappelen: salades.
  • Paarse aardappelen: stoofschotels en gegrild.

5. Gebakken, maar bereid met umeboshi pruimen

Aardappelen bereiden door ze te bakken met schil

Een manier om de overmatige verzuring bij het bakken van aardappelen in balans te houden, is om tijdens het bereiden een paar umeboshi-pruimen toe te voegen.

Deze Japanse pruimen hebben alkaliserende eigenschappen waardoor ze de zuurgraad kunnen balanceren. Onthoud echter dat het nooit de bedoeling is dat je de pruimen na afloop opeet.

6. De beste olie

Aardappelen bereiden is een ding, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met de olie die je gebruikt. Kies bij het bakken van aardappelen voor een olie van hoge kwaliteit. Een goede olie zal namelijk niet afbreken bij hoge temperaturen. Er zijn twee oliën die aan deze norm voldoen: extra vierge olijfolie en kokosolie.

Een andere optie is om ze te bereiden met ghee. Dit is een geklaarde boter die eigenlijk heel gezond is. Ghee bevat namelijk zeer weinig vet en lactose.

Ghee, een van de hoofdingrediënten in de Indische keuken, is doorgaans verkrijgbaar bij speciaalzaken. Maar je kunt er ook voor kiezen om het zelf te maken.

7. Beter tijdens de lunch

Aardappelen bereiden

Aardappelen zijn knollen die ons dankzij de vele koolhydraten die ze bevatten veel energie geven. Om die reden raden wij aan om aardappelen alleen ‘s ochtends of tijdens de lunch te eten.

Wanneer je aardappelen ‘s avonds eet, kunnen ze zelfs je nachtrust verstoren en leiden tot gewichtstoename. 

8. In combinatie met groenten

Mensen die proberen af ​​te vallen of die last hebben van spijsverteringsproblemen, moeten weten dat het beter is om aardappelen niet te combineren met eiwit in dezelfde maaltijd (vlees, peulvruchten, eieren, noten).

Bovendien is het niet verstandig om fruit te eten na het eten van enig soort zetmeel. Het is veel gezonder om een ​​half uur na de lunch of halverwege de middag of ochtend fruit te eten.

In ieder geval is het goed om te weten dat aardappelen bereiden in combinatie met groenten je beste optie is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wessels I., Maywald M., Rink L., Zinc as a gatekeeper of immune function. Nutrients, 2017.
  • Valenzuela CA., Baker EJ., Miles EA., Calder PC., Eighteen carbón trans fatty acids and inflammation in the context of aterosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.