Hoe kan je lumbago natuurlijk behandelen

Hoe kan je lumbago natuurlijk behandelen

Laatste update: 15 oktober, 2018

Lumbago of lage rugpijn is een verzamelnaam voor pijn rondom de onderste rugwervels. Lage rugpijn komt heel vaak voor en ontstaat door een samenspel van factoren die de rondom liggende spieren, ligamenten, zenuwen en wervels aantasten. 

Een aanval van lage rugpijn herken je aan zeurende of stekende pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit, die enkele dagen kan aanhouden, maar eveneens kan overgaan in een chronische conditie die het dagelijks leven kan beïnvloeden op een onprettige manier.

Dit artikel beschrijft de mogelijke oorzaken van lumbago en de natuurlijke remedies om deze vervelende aandoening te verlichten en te voorkomen.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van lage rugpijn?

Lumbago

Er zijn een aantal factoren bekend die een rol spelen bij het ontstaan van lumbago. Zeker is dat rugpijn bij de meeste mensen te maken heeft met de spieren, banden en gewrichten in de rug. De meest voorkomende oorzaken worden hieronder opgesomd:

 • Spierspanning en houdingscompensatie om deze spanning tegen te gaan.
 • Abnormale kromming van de ruggengraat (scoliose en lordose).
 • Nierproblemen kunnen als symptoom ook lage rugpijn vertonen.
 • Artritis en artrose van de onderste ruggengraatwervels.
 • Stress en emotionele overbelasting door een hoog werktempo, angst, relatieproblematiek.
 • Verstopping en problemen in verband met de spijsvertering kunnen voor pijn zorgen tussen de spijsverteringsorganen en de wervelkolom.

Als lage rugpijn langer aanhoudt dan enkele dagen is het belangrijk je arts te consulteren om het bestaan van ernstige aandoeningen uit te sluiten. Je arts kan vervolgens een juiste diagnose stellen door het gebruik van een MRI-onderzoek of traditionele radiografie.

Ontstekingswerend dieet om lumbago te verlichten

Tijdens een aanval van lumbago is het verrassend dat ze aanbevelen om voldoende aandacht te schenken aan wat je eet. We raden een evenwichtig dieet aan en eveneens het vermijden van voedingsmiddelen die ontstekingen in de hand werken, zoals melkproducten, witte suiker, rood vlees en geraffineerde meelproducten. Zet daarentegen voedingsmiddelen op het menu waarvan bekend is dat ze ontsteking verminderen en tegengaan:

 • Fruit en gezonde fruit- en groentesappen (wortel, selderij, rode biet)
 • Rode pepers
 • Chiazaad
 • Noten
 • Groene thee
 • Gember
 • Ananas
 • Papaja
 • Broccoli
Bietensap

Warmte aanbrengen op een pijnlijke lage rug

De lage rugstreek is een plaats in het lichaam die makkelijk kou vat, waardoor sneller spierspanning ontstaat. Plaatselijk een warmtebron aanbrengen kan heel wat verlichting geven en pijn merkbaar verminderen. Gebruik hiervoor een elektrisch dekentje, pads die je in de magnetron kan opwarmen, een warmwaterfles of bedek de rug met een wollen deken.

Ook een warme douche zal de spieren snel doen ontspannen. Houd de douchekop ter hoogte van de pijnlijke plek en verhoog geleidelijk aan de temperatuur van het water, maar let op voor te hete temperatuur.

Beweeg de waterstraal langzaam van links naar rechts gedurende een vijftal minuten. Deze methode is het meest effectief als je hem al zittend kan toepassen.

Houd er wel rekening mee dat deze remedie beter niet aangewend wordt in het geval van een hernia en ischias, waardoor de rugpijn veroorzaakt wordt door een beknelde of ontstoken zenuw.

Infusies van medicinale planten tegen rugpijn

Bekende medicinale planten die ontstekingswerende eigenschappen hebben en het lichaam de nodige mineralen bezorgen, zijn paardenstaart of heermoes en sarsaparilla.

Sarsaparilla werkt stimulerend op het afweersysteem en is daardoor in staat ontsteking te behandelen. Paardenstaart is bijzonder rijk aan mineralen die het lichaam nodig heeft voor de opbouw van botten en kraakbeen.

Maak dagelijks een liter infusie van beide planten. Voeg een scheutje citroen toe voor een frisse smaak en gebruik stevia als eventueel zoetmiddel. Drink deze infusie gedurende de hele dag.

Paardenstaart

Kompressen met klei

Klei is een van de vele grondsoorten waarvan de geneeskrachtige werking reeds lang bekend is. Leem of klei bevat tal van mineralen en stoffen die ontstekingen tegengaan en is daardoor een goedkoop, efficiënt en natuurlijk middel in de strijd tegen lumbago.

Kompressen maak je door warm water te mengen met rode of groene klei tot een smeuïge pasta. Zorg voor de juiste consistentie, die je makkelijk op de lage rug kan aanbrengen.

Bedek de pakking met een doek of warme deken om eveneens voldoende warmte aan te brengen. Laat het minstens een half uur inwerken, maar kleikompressen kan je evengoed tot enkele uren of een volledige nacht laten zitten. Je zal merken als je het kompres verwijdert dat de klei volledig uitgedroogd is.

Het kompres bevordert de uitscheiding van gifstoffen, verzacht de ontsteking en bevoorraadt het lichaam met voedende mineralen. Verwijder de klei met lauw water en masseer de huid zachtjes in met olie.

Arnica

Arnica is een geneeskrachtige plant, die door vele atleten gebruikt wordt om blessures te vermijden en te behandelen. Het wordt voornamelijk verwerkt in gels, crèmes, supplementen en homeopathische toepassingen. Het wordt lokaal op de huid aangebracht of in pilvorm genomen.

Kies je voor een homeopathische behandeling met arnica, ga dan voor de Arnica Montana 9 CH behandeling. Plaats 3 granulen onder de tong, driemaal per dag tussen maaltijden en dranken in.

Rozemarijnazijn

Lage rugpijn kan je eveneens verlichten door het pijnlijke gebied in te masseren met rozemarijnazijn. Rozemarijnazijn bevordert de circulatie en een zachte massage kan helpen de opgehoopte spierspanning te verminderen.

Dit natuurlijke middel is makkelijk thuis te bereiden. Laat enkele twijgen rozemarijn inweken in azijn en als resultaat heb je een goedkoop je en efficiënt middel om snel lumbago aan te pakken.

Cupping-therapie tegen spierspanning in de lage rug

Cupping-therapie is een traditionele behandelwijze afkomstig uit de Chinese geneeskunde. Cupping zorgt voor een stevige spier- en bindweefselmassage en is daarom uitermate geschikt om toe te passen bij lage rugpijn. Bij cupping wordt gebruik gemaakt van glazen of kristallen halve kopjes.

Deze verwarmen ze en plaatsen ze op de huid, waardoor een vacuüm en zuigend effect ontstaat. Hierdoor worden de poriën gereinigd en krijgen de onderliggende weefsels een stevige massage. Pijn en ontstekingen verminderen na een tiental minuten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.