Liesproblemen: waarom komt het voor?

Liesproblemen zijn een relatief veelvoorkomende aandoening bij mensen die veeleisende lichamelijke inspanningen doen. Ontdek in dit interessante artikel hoe je dit kunt voorkomen.
Liesproblemen: waarom komt het voor?

Laatste update: 20 april, 2021

Liesproblemen worden veroorzaakt door een gedeeltelijke scheur van de kleine vezels van de binnenkant van de dij-adductoren. Het kan mild of ernstig zijn. Met rust en de juiste behandeling herstellen patiënten meestal volledig.

Deze problemen komen vaak voor tijdens activiteiten die verband houden met recreatieve activiteiten, banen die veel fysieke inspanning vergen en ongevallen met voertuigen, naast vele andere situaties. Als je meer wilt weten over liesproblemen en hoe deze worden behandeld, blijf dan lezen!

Hoe liesproblemen ontstaan

Men spreekt over liesproblemen wanneer een van de spieren van de binnenkant van de dij uitgerekt, geblesseerd of gescheurd raakt. Vaak zijn hier ook de adductoren bij betrokken. De spieren van de binnenkant van de dij zijn in te delen in twee groepen.

Spieren die van het bekken naar het dijbeen gaan

  • de pectineus
  • adductor minimus
  • adductor longus

Spieren die van het bekken naar de knie gaan

  • de gracilis
  • adductor magnus

Er zijn diverse oorzaken te onderscheiden waardoor liesproblemen kunnen ontstaan. Het wordt eigenlijk altijd veroorzaakt door beweging. Enkele van deze factoren zijn onder andere:

  • Sporten waarbij de sporter sprint, versnelt of bijvoorbeeld plotselinge richtingsveranderingen uitvoert.
  • Korte, stijve spieren. Spieren die niet goed zijn opgewarmd en opgerekt, zullen namelijk eerder scheuren.
  • Slechte conditie of vermoeidheid van de spieren. Zwakke spieren zijn minder goed bestand tegen de stress van inspanning, en spieren die moe zijn, verliezen een deel van hun vermogen om energie op te nemen om blessures te voorkomen.
  • Te snel hervatten van activiteiten na een blessure.

Hoewel deze aandoening meestal verband houdt met het beoefenen van lichaamsbeweging , is dit niet altijd het geval. Over het algemeen kan elke overdreven agressieve rek van een spier of een directe klap leiden tot liesproblemen.

Om meer te weten, zou je moeten lezen:
Wat is een heupadductor tendinopathie?

De symptomen van liesproblemen

Man met zeer been

Als je pijn voelt in de dij en lies tijdens een lichamelijke activiteit, moet je overwegen om te stoppen.

Op de website van Rady Children’s staat dat er drie graden van liesproblemen te onderscheiden zijn (Engelse link). Zoals je hieronder zult zien, veroorzaakt elk van hen verschillende symptomen:

  • Eerste graad. Milde pijn die mogelijk pas merkbaar is nadat de training is afgelopen, gevolgd door een gevoel van beklemming en gevoeligheid in de lies.
  • Graad twee. Matige pijn en beklemming in de lies, samen met wat lichte zwelling en blauwe plekken. Daarnaast kan het lopen worden beïnvloed en hardlopen kan moeilijk zijn.
  • Graad drie. Ernstige pijn, aanzienlijke zwelling in de liesstreek en blauwe plekken, en een onvermogen om de benen tegen elkaar aan te drukken. Lopen zal dan erg moeilijk zijn.

De meest voorkomende symptomen van overbelasting van de lies zijn:

  • zowel zwelling als blauwe plekken in de liesstreek
  • spierspasmen
  • zwakte in het aangedane been
  • in min of meerdere mate moeite met lopen.

Diagnose

Ten eerste zal de arts de patiënt vragen wat hij of zij aan het doen was voordat de pijn gevoeld werd die hem of haar ertoe bracht een afspraak met de dokter te maken. Over het algemeen is de diagnose differentieel. Met andere woorden, de arts onderzoekt de patiënt om andere aandoeningen, zoals een sporthernia, uit te sluiten.

Als het gaat om eerstegraads liesproblemen gaat is minder dan 10% van de spiervezels gescheurd. Van graad twee spreekt men in situaties waarbij 10% tot 90% van de vezels is gescheurd.

Graad drie betekent dat de spier volledig of bijna volledig gescheurd of  zelfs afgescheurd is. In bepaalde gevallen zal een arts een MRI aanvragen om zowel de omvang van de scheuring als de precieze locatie te bepalen.

Behandeling van liesproblemen

Een man die onderzocht wordt

Een professionele benadering van liesproblemen is nodig om ervoor te zorgen dat de spier zich herstelt en de aandoening niet tot complicaties leidt.

De behandeling hangt af van de ernst van het letsel. Mildere gevallen kunnen genezen met een rustperiode van twee weken, terwijl een volledige scheur tot drie maanden herstel kan vereisen. Hieronder geven we enkele algemene richtlijnen die patiënten moeten volgen om snel te herstellen:

  • Neem rust. Voer geen activiteiten uit die pijn veroorzaken tijdens het herstelproces.
  • Cold pack. Ongeveer vier keer per dag gedurende 15 minuten ijs als een koud kompres op de liesstreek aanbrengen is een goede manier om pijn en zwelling te verlichten. Onthoud hierbij altijd dat je ijs nooit rechtstreeks op de huid mag aanbrengen.
  • Medicatie. Sommige vrij verkrijgbare medicijnen kunnen helpen bij het behandelen van milde tot matige pijn, zoals niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (NSAIDs).
  • Compressie. In sommige gevallen kan er een compressieverband op het getroffen gebied aangebracht worden om zwelling te voorkomen. De fysiotherapeut kan de beste opties bepalen en dit verband aanleggen.
  • Hoog leggen, rekken en sterker maken. Het sterker maken bestaat uit het uitvoeren van een reeks oefeningen en houdingen die de aangetaste spier helpen herstellen. Het is belangrijk hiervoor een professional te raadplegen voor zowel de beste technieken als de correcte uitvoering ervan.
  • Warmte. Je mag alleen warmte toepassen als je van plan bent de fysieke activiteit te hervatten.

Over het algemeen kunnen we stellen dat de behandeling is gebaseerd op rust, zodat de spier zich kan herstellen. Het is echter van belang dat het doen van bepaalde rekoefeningen niet te stoppen om spieratrofie door onbruik te voorkomen. Daarnaast moet het herstelproces altijd begeleid worden door een professional.

Tips om liesproblemen te voorkomen

Soms is het erg moeilijk om dit soort blessures te voorkomen, met name voor professionele sporters. Tot 16% van alle geblesseerde voetballers gaat naar een dokter voor een probleem in de lies. Daarnaast komt deze blessure heel vaak voor bij sporten zoals hockey, tennis en basketbal.

De laatste adviezen die we met je willen delen, zijn om altijd te rekken voordat je gaat trainen en jezelf niet te veel te belasten. Als je pijn voelt in je liesstreek, stop dan een paar dagen met sporten en verzorg het getroffen gebied. De beste behandeling voor liesproblemen is dan ook zonder twijfel simpelweg voorkomen dat deze ontstaan.

Voorkom dit letsel bewust

Zoals je hebt kunnen lezen is overbelasting van de lies een vrij veel voorkomende aandoening die het gevolg is van overbelasting van de bekkenspieren tijdens lichamelijke activiteit. Als je je trainingen goed plant, rekt als onderdeel van de warming up en elke activiteit stopt als je pijn voelt kun je liesproblemen zo veel mogelijk vermijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.