Wat is een heupadductor tendinopathie?

Heupadductor tendinopathie komt veel voor bij atleten. Het is belangrij dat je naar een specialist gaat als je de symptomen opmerkt, om te voorkomen dat dit je kwaliteit van leven aantast.
Wat is een heupadductor tendinopathie?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Adductoren zijn zeer belangrijke spieren aan de binnenkant van de dijen. Als je ooit in een sportschool bent geweest, ben je waarschijnlijk een apparaat tegengekomen om ze te trainen. In sommige gevallen kun je echter door overbelasting last krijgen van heupadductor tendinopathie.

Als je een oefening verkeerd of abrupt uitvoert, kan dit leiden tot een heupadductor tendinopathie, zoals aangegeven in het artikel Proximale hamstringpeesavulsie: chirurgische behandeling bij topsporters. Casestudie (Spaanse link).

Om deze reden is het een vrij veelvoorkomende blessure bij atleten. Blijf lezen om erachter te komen welke kenmerken heupadductor tendinopathie heeft en de symptomen die dit identificeren.

Atletische tendinopathie of pubalgie

Er zijn twee manieren om naar dit probleem te verwijzen: heupadductor tendinopathie of pubalgie. Omdat het om letsel aan de adductoren gaat, wordt het meestal geclassificeerd als lage pubalgie.

De reden voor deze term is dat deze tendinopathie de aanwezigheid van ongemak vertoont in het gebied van de adductoren, lies en schaamdelen, en zich kan uitstrekken tot de onderbuik, zoals aangegeven in het artikel Liespijn: differentiële diagnose (Spaans artikel).

Wat is een heupadductor tendinopathie

Heupadductor tendinopathie treedt meestal op als gevolg van intensieve dagelijkse training. Om deze reden, zoals aangegeven in het artikel dat we hierboven noemden, is het gebruikelijk bij atleten die activiteiten beoefenen zoals voetbal, rugby, gewichtheffen of fietsen.

Om deze reden is het belangrijk om te weten hoe je het kunt identificeren wanneer het verschijnt. Op die manier kun je de juiste maatregelen nemen en snel herstellen. Op de foto hierboven een anatomisch beeld van de locatie van de adductoren.

Symptomen van een heupadductor tendinopathie

Het belangrijkste symptoom van pubalgie of adductor tendinopathie is pijn in de binnenkant van de dijen. Maar deze pijn, zoals we eerder vermeldden, kan zich uitbreiden naar de onderbuik. Laten we eens kijken hoe dit symptoom wanneer het verschijnt en hoe het evolueert:

  • Waarschuwing voor heupadductor tendinopathie: aan het begin van de blessure voel je pijn aan de binnenkant van de dij of onderbuik nadat je hebt gesport. Dit wil zeggen, tijdens de rustperiode.
  • Verergering van de blessure: over een aantal dagen kan deze pijn zich uitbreiden naar de liesstreek en begint te verschijnen tijdens de training.
  • Aanhoudenden pijn: als je nog geen behandeling bent begonnen om het op te lossen, wordt de pijn continu en ondraaglijk. Of je nu rust of beweegt, de pijn gaat niet weg.

Bij het eerste teken van pijn in het genoemde gebied is het belangrijk dat je naar een specialist gaat. De reden is dat heupadductor tendinopathie je kwaliteit van leven aanzienlijk kan beïnvloeden. Het stretchen van de adductoren is bijna onmogelijk vanwege de pijn en je kunt zo ver komen dat je je benen niet meer kunt kruisen.

Behandeling van heupadductor tendinopathie

Fysiotherapie helpt je spieren te ontspannen

De behandeling van heupadductor tendinopathie is afhankelijk van de mate van letsel. Om deze reden geldt dat hoe eerder je naar de dokter gaat, hoe minder agressief de behandeling zal zijn. Laten we eens kijken naar enkele mogelijkheden:

  • Ontstekingsremmende medicijnen: deze worden aanbevolen samen met rust en wat rekoefeningen waarmee je de spanning in het getroffen gebied kunt loslaten. Je kunt dit doen als de tendinopathie net is opgetreden en je kwaliteit van leven nog niet heeft beïnvloedt.
  • Fysiotherapie: dit is een aanvulling op bovenstaande behandeling. Als je pijn voelt tijdens het sporten, kan het een goed idee zijn om naar fysiotherapie te gaan. Daar zal dan dan een programma uitgevoerd worden om de verwonding te behandelen en te corrigeren wat het heeft veroorzaakt.
  • Chirurgie: dit is de laatste optie als het letsel al te ernstig is en er een breuk en chronische opzwelling in het adductorgebied is.

Ook interessant om te lezen:
Alles over twee niet-steroïde pijnstillers

Ben jij ooit gediagnosticeerd met heupadductor tendinopathie? Als je een van de sporten beoefent die we hebben genoemd, hopen we dat je gewoonten kunt corrigeren die ertoe kunnen leiden dat je dit soort blessures oploopt. Denk eraan om altijd na het sporten te strekken om je spieren te ontspannen.

Soms besteden we niet veel aandacht aan de adductoren. Ze zijn echter erg belangrijk en we gebruiken ze de hele tijd zonder het te beseffen. We raden je aan om, als je pijn voelt in het gebied, niet te wachten tot het erger wordt en jezelf zo snel mogelijk bij een professional te melden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gal, C. (2001). La pubalgia: prevención y tratamiento. Editorial Paidotribo.
  • Fuentes-Nucamendi, M. A., Carrillo-Muñiz, H., Bonfil-Ojeda, J. R., & Frías-Austria, R. (2011). Dolores de crecimiento. Régimen simplificado de tratamiento. Acta Ortopédica Mexicana25(2), 79-86.
  • Olivera, G., Holgado, M. S., & Cabello, J. (2001). Lesiones deportivas frecuentes en atención primaria. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria8(5), 307-320.
  • Sohier, R. (2009). Fisioterapia Analítica de la Articulación de la Cadera: Bases, técnicas y tratamientos diferenciales. Ed. Médica Panamericana.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.