Huismiddeltjes bij een hernia diaphragmatica

Als je lijdt aan een hernia diaphragmatica, kan deze lijst met huismiddeltjes van pas komen. Houd er echter rekening mee dat hernia's altijd medische controle vereisen en dat dit slechts gratis huismiddeltjes zijn.
Huismiddeltjes bij een hernia diaphragmatica

Geschreven door Óscar Dorado

Laatste update: 11 augustus, 2022

Vandaag gaan we het hebben over de hernia diaphragmatica. Dit wordt ook wel een middenrifbreuk genoemd. Een deel van de maag is dan boven het diafragma belandt. Dit kan leiden tot vervelende klachten.

Gelukkig zijn er bepaalde huismiddeltjes de die pijn van een hernia diaphragmatica kunnen verminderen nadat je bij je dokter bent geweest. Houd er echter rekening mee dat je altijd eerst medische hulp moet zoeken voor deze aandoening.

Wat is een hernia en wat zijn de symptomen?

Medical News Today wijst erop dat hernia’s abnormale uitstulpingen zijn, meestal veroorzaakt door zwakte of een gat in een wand. De verschillende soorten hernia zijn geclassificeerd op basis van hun locatie:

 • Liesbreuken treden op wanneer weefsel uitpuilt van de onderbuik in het bovenbeen, net onder de liesplooi.
 • Navelbreuken treden op wanneer darm, vet of vloeistof door een zwakke plek in de buikwand duwen.
 • Een hernia diaphragmatica treedt op wanneer een deel van je maag door je middenrif gaat en zich in je borstholte bevindt.

Hernia’s kunnen zeer pijnlijk zijn. Als ze niet worden behandeld, kunnen bepaalde vormen leiden tot ernstige complicaties die bewegingsvermogen beïnvloeden, zoals:

 • spieratrofie
 • urine-incontinentie
 • verlies van mobiliteit
 • verlamming van de ledematen

Hoewel er niet altijd een specifieke, concrete reden voor is, zijn er veel risicofactoren waarmee rekening moet worden gehouden. Het risico op een hernia neemt bijvoorbeeld toe met de leeftijd. Dit komt omdat de verzwakking van de ondersteunende weefsels een belangrijke factor kan zijn. Een liesbreuk komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Bovendien zijn er andere oorzaken, zoals extreme en plotselinge druk op de spieren van de maag of de veranderingen die optreden als gevolg van veroudering, zoals reeds opgemerkt.

Ook kan het tillen van te zware objecten, obesitas of een verkeerde houding belangrijk zijn. Een hernia kan leiden tot complicaties, dus soms moet een hernia met een operatie worden gecorrigeerd.

Hernia diaphragmatica

In dit artikel zullen we je vertellen tot welke klachten een hernia diaphragmatica kan leiden en wat de beste remedies zijn om deze symptomen te behandelen. Medische controle is essentieel om een goede diagnose te laten stellen, maar er zijn bepaalde effectieve huismiddeltjes om de klachten van een middenrifbreuk te helpen verlichten.

Huismiddelen bij een hernia diaphragmatica

1. Appelazijn

Appelazijn

Appelazijn is effectief in het verlichten van de pijn die gepaard gaat met hernia diaphragmatica dankzij de ontstekingsremmende effecten. Dit is een uitstekende antioxidant en ontstekingsremmende stof die effectief is bij de behandeling van verschillende ziekten.

Het is ook geweldig voor het verminderen van symptomen zoals brandend maagzuur, omdat het het brandende gevoel verlicht. Hoe het werkt? Appelazijn is nota bene een zuur! Geloof het of niet, maar appelazijn alkaliseert het lichaam. Het neutraliseert dus de te hoge zuurgraad die wordt veroorzaakt door de hernia.

Bereiding en wijze van gebruik

 • Meng voor dit middel 2 theelepels onverdunde appelazijn in een glas warm water.
 • Voeg vervolgens een theelepel 100% pure, rauwe, biologische honing toe en drink het elke dag op een lege maag.

2. Aloëverasap

Aloëvera is een vetplant met ongelooflijke geneeskrachtige eigenschappen. Naast dat het een effectieve antioxidant is, heeft het ook ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.

Verder is het zacht op de maag en creëert het een beschermende coating die brandend maagzuur helpt verminderen, een van de symptomen van een hernia diaphragmatica.

Bereiding en wijze van gebruik

 • Om dit geweldige huismiddeltje te bereiden, snijd je 2 dikke en vlezige bladeren van een aloëveraplant af.
 • Was deze en verwijder de doornige zijkanten.
 • Haal vervolgens de buitenkant van de afgeronde kant eraf en schraap de kleurloze gel uit de binnenkant.
 • Meng het vervolgens met een beetje water in de blender.
 • Drink een keer per dag een half kopje op een lege maag.
 • Herhaal het proces zolang je dit noodzakelijk acht.

3. Kamillethee

Kamillethee is niet alleen een krachtig ontstekingsremmend middel, maar ook een uitstekende antioxidant. Daarnaast heeft een kalmerende werking op de maag als deze ontstoken is en pijn doet.

Kamille is ideaal voor de behandeling van brandend maagzuur veroorzaakt door een hernia diaphragmatica en het ontspant ook de spieren in het gebied. Raadpleeg altijd je arts als de pijn en zwelling ernstig zijn.

Bereiding en wijze van gebruik

 • Om deze infusie te maken, kook je een lepel droog kamillepoeder met een glas water en wacht je ongeveer 10 minuten.
 • Drink het twee keer per dag als het nog warm is gedurende een maand (of voor een langere periode, indien nodig).

4. Gemberwortel

Gember

Gember helpt een gezonde darmflora te behouden, helpt het lichaam vetten te verteren en biedt verlichting aan het spijsverteringskanaal. Gember beschermt daarnaast je maag en slokdarm tegen ophoping van maagsappen, wat kan gebeuren als je lijdt aan een hernia diaphragmatica.

Om maagpijn te verminderen en ontstekingen te verlichten, zijn weinig ingrediënten zo effectief als gember. Houd er echter wel rekening mee dat het een sterke smaak heeft.

Er zijn diverse mogelijkheden om van deze wortel te profiteren:

 • Drink het in vloeibare vorm door een geconcentreerde gemberinfusie te maken.
 • Je kunt ook de wortel zelf eten nadat je hem kookt.
 • Als alternatief kun je ook rauwe gember eten om je maag een gezonde oppepper te geven en veel van de pijn te verminderen.

5. Kaneel

Deze populaire specerij heeft veel ontstekingsremmende eigenschappen en een kalmerende werking op de binnenwand van je maag. Bovendien voorkomt kaneel zwelling en verlicht het de intense buikpijn veroorzaakt door een hernia diaphragmatica.

Drink kaneelthee als je de binnenwand van je maag wilt kalmeren als je maagpijn hebt na de maaltijd. Onthoud echter dat niet alle kaneelsoorten hetzelfde zijn, dus zoek een goede bron en kies voor echte kaneel.

Bereiding en wijze van gebruik

 • Doe een halve eetlepel kaneelpoeder in een kop heet water.
 • Dek het vervolgens enkele minuten af.
 • Drink dan 2 of 3 keer per dag een kop van deze thee.

Conclusie over een hernia diaphragmatica

Gelukkig zijn er bepaalde huismiddeltjes de die pijn kunnen verminderen nadat de behandeling is gezocht. Houd er echter rekening mee dat je altijd eerst medische hulp moet zoeken voor deze aandoening.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Berger D. Evidence-Based Hernia Treatment in Adults. Dtsch Arztebl Int. 2016;113(9):150–158. doi:10.3238/arztebl.2016.0150
 • Muysoms, F. E., Miserez, M., Berrevoet, F., Campanelli, G., Champault, G. G., Chelala, E., … Kingsnorth, A. (2009). Classification of primary and incisional abdominal wall hernias. Hernia. https://doi.org/10.1007/s10029-009-0518-x
 • Cervini-Silva J, Nieto-Camacho A, Ramírez-Apan MT, Gómez-Vidales V, Palacios E, Montoya A, Ronquillo de Jesús E. Anti-inflammatory, anti-bacterial, and cytotoxic activity of fibrous clays. Colloids Surf B Biointerfaces. 2015; 129: 1-6. doi: 10.1016/j.colsurfb.2015.03.019.
 • Beh BK, Mohamad NE, Yeap SK, Ky H, Boo SY, Chua JYH, Tan SW, Ho WY, Sharifuddin SA, Long K, Alitheen NB. Anti-obesity and anti-inflammatory effects of synthetic acetic acid vinegar and Nipa vinegar on high-fat-diet-induced obese mice. Sci Rep. 2017; 7(1): 6664. doi: 10.1038/s41598-017-06235-7.
 • Redondo D. ¿Qué es una hernia? ¿Cuáles son los síntomas de una hernia? [Internet]. Medical News Today. 2018. https://www.medicalnewstoday.com/articles/290715.php

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.