Hoe je tijdens de lockdown de bloedsomloop in je benen kunt verbeteren

Het is uiterst belangrijk om tijdens de lockdown voor de bloedsomloop in je benen te zorgen en deze te verbeteren. Waarom? Dit is namelijk een fundamenteel onderdeel van het voorkomen van problemen. De eenvoudige oefening die we vandaag voorstellen, helpt je om complicaties te voorkomen.
Hoe je tijdens de lockdown de bloedsomloop in je benen kunt verbeteren

Laatste update: 28 januari, 2021

Het is belangrijk om de bloedsomloop in je benen tijdens de lockdown niet te negeren. Zoveel tijd thuis doorbrengen maakt het gemakkelijk om in een meer zittende levensstijl te vervallen.

En dit geldt vooral voor degenen die in kleine huizen of appartementen wonen. Vandaag willen we je vertellen wat je kunt doen om actief te blijven en complicaties te voorkomen.

Het is niet nodig om een sportschool bij je thuis te bouwen of ingewikkelde routines uit te voeren. Het regelmatig uitvoeren van een paar eenvoudige oefeningen zal de bloedcirculatie in je benen tijdens de lockdown helpen verbeteren. De sleutel is consistentie, meer nog dan intensiteit.

Bloedsomloop in je benen tijdens de lockdown

Verschillende oefeningen voor de benen

Het is belangrijk om de juiste tijd en plaats te vinden om tijdens de lockdown regelmatig beenoefeningen uit te voeren. Het eerste dat je moet weten, is dat bloed vanuit het hart je ledematen bereikt en vervolgens via je aderen weer terugkeert.

Om dit echter goed te laten gebeuren, moeten we onze benen in beweging houden. Onze spieren werken als een soort pomp om dit proces te optimaliseren.

Dit proces van bloed dat terugkeert naar het hart staat bekend als aderlijke terugkeer. Wanneer iemand gedurende een lange tijd niet beweegt, dan loopt hij of zij het risico om een aderziekte (Spaanse link) te ontwikkelen.

Dit verklaart waarom het zo belangrijk is om tijdens de lockdown voor de bloedsomloop in je benen te zorgen. Het is essentieel voor iedereen om oefeningen of bewegingen te kiezen die geschikt is voor zijn of haar leeftijd en gezondheidstoestand. Het idee hier is niet om je lichaam te forceren, maar eerder om het te stimuleren.

Basisoefeningen om de bloedsomloop in je benen te verbeteren

Er is een reeks basisoefeningen die voldoen aan de doelstelling om de circulatie in de benen tijdens de isolatie te verbeteren. Deze worden aanbevolen voor diegenen die niet veel aan lichaamsbeweging doen of die een gezondheidsbeperking hebben. De basisoefeningen zijn de volgende:

  • Lopen. Het is het beste om elke dag 30 minuten te lopen. Natuurlijk, als je tijdens de lockdown niet naar buiten kunt, dan kun je binnen lopen. Het is natuurlijk niet zo prettig als buiten wandelen, maar het is belangrijk als het om de circulatie in je benen gaat.
  • Touwtjespringen. Deze oefening helpt om calorieën te verbranden en beweegt de belangrijkste spieren van het lichaam. Je kunt het beste 15 minuten touwtjespringen. Als je er echter niet aan gewend bent, begin dan met 3 minuten en bouw de tijd op. Als je andere gezondheidsproblemen hebt, overleg dan eerst met een arts.
  • Simpele bewegingen. Je kunt elke dag een half uur lang eenvoudige oefeningen uitvoeren. Zo moet je je benen strekken en je tenen buigen in sets van 20. Je kunt ook sets van 5 minuten op je tenen lopen. En tot slot kun je squats doen.

Andere oefeningen om te overwegen

Andere oefeningen die goed zijn voor het verbeteren van de bloedsomloop in je benen tijdens de lockdown zijn onder andere de volgende beenoefeningen:

  • Maak cirkels met je benen: ga met je gezicht naar boven liggen met je knieën gebogen en de voetzolen plat op de grond. Til het andere been op en maak cirkels in de lucht zonder je bekken te bewegen. Draai vijf keer in de ene richting en vijf keer in de andere. Verander dan van been en herhaal de cyclus 5 keer.
  • Benen kruisen: ga met je gezicht naar boven liggen en til je benen op. Scheid ze van elkaar, maar niet verder dan de breedte van je schouders. Adem dan in terwijl je je benen in de lucht kruist en adem uit terwijl je terugkeert naar je oorspronkelijke positie. Voer elke keer 5 sets van 5 been kruisingen uit.
  • Fietsoefeningen: Ga nogmaals met je gezicht naar boven op de grond liggen. Hef je benen op en beweeg ze alsof je aan het fietsen bent.

Een verkwikkende massage

Been met spataderen

Een andere mogelijkheid om de bloedsomloop in je benen tijdens de lockdown te verbeteren is door middel van een revitaliserende massage. Je kunt deze massage zelf doen, maar het is nog beter als je iemand anders het voor je laat doen.

De beste tijd om je massage te doen is rond het middaguur, dit is wanneer je benen het meest moe zijn. Tegelijkertijd is het geweldig als je wat rozemarijnolie (Engelse link) bij de hand hebt. Natuurlijk kun je ook olijfolie of cosmetische olie gebruiken.

  • Breng eerst de olie op je handen aan en wrijf ze tegen elkaar.
  • Plaats vervolgens je handen op je benen en masseer met opgaande bewegingen, beginnend bij je enkels en naar boven bewegend.
  • Herhaal de actie nog een keer, maar leg deze keer meer druk op elk gebied.
  • En doe tot slot hetzelfde aan de achterkant van je benen.

Verbeter tijdens de lockdown de bloedsomloop in je benen

De lockdown kan het ingewikkeld maken, zo niet onmogelijk, om met veel normale dagelijkse activiteiten door te gaan. Vergeet echter niet dat je gezondheid net zo belangrijk is als altijd, en de gezondheid van je benen vereist op dit moment speciale aandacht.

Het is daarom belangrijk om te zoeken naar manieren om je onderste ledematen te bewegen om complicaties zoals trombose, te voorkomen en verminderen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.