Routines en gewoonten voor thuiswerken

Wanneer je vanuit huis werkt, is het een goed idee om goed je schema's te plannen en enkele routines vast te stellen. In dit artikel geven we je enkele aanbevelingen.
Routines en gewoonten voor thuiswerken

Laatste update: 28 januari, 2021

Momenteel werken veel mensen vanuit huis vanwege de coronavirus-pandemie. Dit wordt vaak telewerken of werken op afstand genoemd. Dit betekent dat de desbetreffende persoon al zijn arbeidstaken blijft uitvoeren met behulp van computers of op een andere manier. Het is voor thuiswerken belangrijk om bepaalde routines te hebben.

Thuiswerken is namelijk niet altijd gemakkelijk. Sommige banen zijn zelfs helemaal niet geschikt voor deze optie. Ondertussen weten degenen die het wel kunnen doen, dat op deze manier werken ook niet zonder uitdagingen is.

Thuis een correcte routine volgen is vaak ingewikkelder omdat we meer vrijheid hebben in ons schema en het gemakkelijker is om bij andere activiteiten betrokken te raken:

 • er zijn meer afleidingen.
 • het concentratieniveau neemt vaak merkbaar af.

Daarom gaan we in dit artikel een reeks gewoonten en routines uitleggen die je kunnen helpen de dagen van quarantaine te doorstaan. Op deze manier kun je thuis blijven werken zonder het risico te lopen dat je niet al je taken kunt voltooien.

Noodzakelijke voorwaarden bij thuiswerken

Routines voor thuiswerken zijn belangrijk

Om thuis te kunnen werken is het essentieel om een aanvaardbare overeenkomst te bereiken met je bedrijf of je baas. Er moeten beslissingen genomen worden over:

 • het werk dat je moet doen.
 • hoe iedereen met elkaar zal communiceren.
 • de verwachte resultaten.

Als je vanuit huis werkt, is het raadzaam om altijd verbonden en toegankelijk te zijn. Op deze manier kunnen alle relevante werknemers van hetzelfde bedrijf met elkaar blijven communiceren. Om dit te doen is een goede internetverbinding essentieel.

Bovendien stellen veel online platforms ons in staat om op afstand te communiceren. Programma’s voor videogesprekken zoals Skype of Google Hangouts maken het bijvoorbeeld mogelijk om conferenties of vergaderingen te houden. Hetzelfde geldt voor whatsapp.

Dit is echt een van de belangrijkste punten. Deskundigen bevelen ten minste drie videoconferenties per dag aan voor de werkteams. Hoewel dit overdreven lijkt, kunnen ze nuttig zijn:

 • om ‘s ochtends mee te beginnen.
 • voor een follow up gedurende de dag.
 • om ten slotte de werkdag af te sluiten.

De juiste plek kiezen voor thuiswerken

De plek waar je gaat werken is erg belangrijk. Als je thuis bent, moet je de beschikbare ruimtes goed verdelen. Je kunt rust- en ontspanningsruimtes namelijk beter niet combineren met werkplekken.

Bij het kiezen van je thuiskantoor moet je er rekening mee houden dat de plek een goede internetdekking heeft, zoals we eerder al vermeldden. In het ideale geval gebruik je iedere dag dezelfde ruimte om je taken uit te voeren. Het moet dus altijd beschikbaar voor je zijn.

 • Je moet ook alles wat je nodig hebt bij de hand hebben, bijvoorbeeld papier, pennen, je computer, enz.
 • Het is zeer af te raden om je werk zittend in bed of op de bank te doen.
 • Ook moet je ervoor zorgen dat je niet wordt afgeleid door een televisie in de buurt.

Als er ook kinderen in huis zijn, is het ‘t beste om ook voor hen een routine op te stellen. Door ze gestimuleerd te houden met boeken of huiswerk kunnen zij zich ook beter concentreren. Het is echter ook belangrijk dat ze pauzes nemen, net als op school.

Stippel je planning uit

Maak een goede planning voor je werk

Om correct vanuit huis te kunnen werken, is het raadzaam om een vast schema aan te houden, net als bij ons werk dat we normaal op kantoor doen. Het idee is ook om gewoon door te gaan met je normale persoonlijke hygiënroutines zoals douchen en aankleden voordat je aan het werk gaat. Deze kleine details zullen je helpen om je er meer van bewust te zijn dat je je normale taken uitvoert.

Als je je goed kunt concentreren, heb je met thuiswerken waarschijnlijk meer vrije tijd. Aarzel niet om ook een trainingsroutine in je dagelijkse schema op te nemen. Lichaamsbeweging kan je namelijk helpen je prestaties te verbeteren. Het helpt je ook om je geest leeg te maken en je gezondheid te verbeteren.

Houd in gedachten dat thuiswerken in zekere zin een levensstijl is en dat het dus belangrijk is om aandacht te besteden aan al je routines en gewoonten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.