Leer hoe je schoonmaakspullen reinigt en desinfecteert

Terwijl huishoudelijke schoonmaakmiddelen hun werk doen, verzamelen ze ziektekiemen; het ontsmetten van deze hulpmiddelen voorkomt gezondheidscomplicaties. Hier is hoe.
Leer hoe je schoonmaakspullen reinigt en desinfecteert
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 13 maart, 2023

Wanneer heb je voor het laatst je schoonmaakdoekjes, borstels en ander huishoudelijk schoonmaakspullen gewassen? Hoe heb je dat gedaan? Schoonmaken en desinfecteren van schoonmaakgereedschap is een gewoonte die dagelijkse oefening vereist.

Goed onderhouden gereedschap werkt beter, gaat langer mee, en hoopt geen ziektekiemen op die je dan langzaam en onbewust door het huis verspreidt.

Er is ook het renovatiescenario – d.w.z. de tijd om het oude weg te gooien en nieuw gereedschap in optimale omstandigheden te gebruiken. We leren je hoe je deze instrumenten moet schoonmaken, met als doel hun prestaties te verlengen en gezondheidscomplicaties te voorkomen.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Hoe op een natuurlijke manier roestvrij staal te reinigen

Het belang van schoonmaken en desinfecteren van schoonmaakspullen

Aanbevelingen voor het schoonmaken en desinfecteren van je huis

Het is waar dat huishoudelijke schoonmaakspullen in contact komen met schoonmaakmiddelen, maar dit is onvoldoende om ervoor te zorgen dat micro-organismen zich niet hechten. Het hanteren van producten zonder handschoenen en zonder je te houden aan instrumentensanering verhoogt het risico op ziekte.

  • Zoals de Mayo Clinic uitlegt (Engelse link), zitten microben in de bodem, in de lucht, in het water en op elk oppervlak.
  • Door ruimtes regelmatig schoon te maken, verwijder je ziektekiemen, maar je elimineert ze niet volledig, beweert (Engelse link) een publicatie van het Sant Joan de Déu-ziekenhuis.

Dit is wat er gebeurt met het keukengerei dat je niet ontsmet. Ze hopen ziekteverwekkers op die kruisbesmetting veroorzaken en de gezondheid verstoren.

Dergelijk gereedschap zou meer bacteriën samenklonteren dan er bijvoorbeeld in een toilet of douchekop zitten. Stel het ontsmetten van materialen dus niet uit en overweeg onmiddellijke vervanging van wegwerphulpmiddelen.

Als je huishoudelijke hulpmiddelen schoon zijn, werken ze beter en ben je minder tijd kwijt aan de klusjes.

We laten je zien hoe je verschillende schoonmaakspullen kunt schoonmaken en desinfecteren

Heet water, de wasmachine en bleekmiddel zijn enkele handige hulpmiddelen bij het schoonmaken van gebruiksvoorwerpen. Wat het desinfecteren betreft, is het aangewezen om rekening te houden met het soort voorwerp en van daaruit de volgende methoden toe te passen.

Dusters

Vrouw stoft af
Ontsmetting is niet hetzelfde voor een synthetische plumeau als voor een plumeau.

De duster is een magneet voor stof en een trekker voor huisstofmijt. Neem ter preventie de stofdoek mee naar een ongebruikte ruimte of het erf en tik er zachtjes op zodat het stof op de grond valt. Zuig ten slotte de deeltjes op.

  • Eureka Magazine on Science Education and Dissemination wijst erop (Spaanse link) dat de uitwerpselen van spinachtigen een bron zijn van allergenen en een trigger voor ademhalingsproblemen.
  • Medicina & Laboratorio vermeldt (Spaanse link) van haar kant dat allergische conjunctivitis, sinusitis en otitis in verband staan met huisstofmijten.

Om een totale kiemverwijdering te garanderen, onderzoek je ook de samenstelling van het instrument. Als het van synthetische vezels is gemaakt, reinig het dan met een handstofzuiger; plumeaus moeten worden afgespoeld met water, zeep en aan de lucht worden gedroogd.

Bezems en borstels

Breng bezems naar een open ruimte en schud ze uit. Gebruik dan een oude kam om het vuil uit de haren te halen. Het komt voor dat ze, terwijl je ze gebruikt, pluizen, haren en ander vuil meeslepen.

Als desinfecterende aanvulling voor bezems meng je water met een scheutje afwasmiddel in een emmer, laat het 5 minuten weken en spoel het uit tot er geen schuim meer uitkomt. Sommige mensen voegen een vleugje bleekmiddel aan de formule toe.

Een soortgelijke situatie geldt voor borstels voor het schoonmaken van meubels, gordijnen en kleding. De keukenborstels kunnen in de vaatwasser en kamerborstels kun je besproeien met waterstofperoxide; dit alles moet gebeuren nadat je het vuil eraf hebt geschud met een kleinere borstel.

Bezems en borstels kun je het beste wassen met warm water, omdat dat de haren niet slijt. Kies altijd voor spoelen in plaats van weken. Als je echter voor het laatste kiest, combineer dan water met bleekwater of zuiveringszout, zonder te vergeten daarna af te spoelen.

Dweilen

Hoewel een dweil onmisbaar is voor glanzende vloeren, pakt hij vaak elke soort vuil op; zelfs het onzichtbare. Gooi na gebruik van dit gereedschap het weekwater weg en ga over tot het wassen en drogen van de mop, zodat hij geen slechte geur krijgt of bacteriën herbergt.

Belangrijk feit: water is het hoofdingrediënt, maar op zichzelf doet het niets. Voeg een beetje azijn toe, dat goede effecten heeft en minder riskant is dan bleekmiddel.

  • Het Journal of Applied Microbiology beveelt azijnzuur (de chemische naam van de oplossing) aan voor algemeen huishoudelijk gebruik, zolang de schoonmaakformules vers bereid zijn (Engelse link).
  • BMC Microbiology stelt ook voor om azijn te combineren met citroenzuur, omdat dat een betere concentratie geeft en effectiever zou zijn (Spaanse link).

Toiletborstels

Toiletborstels worden vaak in de badkamer gehanteerd en moeten worden ontsmet met heet water en bleek- en ontsmettingsmiddelen. Het advies is om ze in een emmer met water en de op het productetiket aangegeven hoeveelheid bleekmiddel te doen.

Laat ze een half uur staan. Als je na een half uur nog steeds vuil opmerkt, verleng dan het weken nog een paar minuten. Wacht met opbergen tot het droog is.

Sponzen

Keukensponzen zijn een broedplaats voor bacteriën. In feite deelde Scientific Reports een experiment (Engelse link)  waarin deze gebruiksvoorwerpen een grote diversiteit aan bacteriën vertoonden; daarom adviseren ze ze elke week te vervangen.

Een spons trekt bacteriën aan van etensresten, huid en andere oppervlakken. Micro-organismen vinden in deze voorwerpen een vochtige en comfortabele omgeving, met de voedingsstoffen die ze nodig hebben om te woekeren. Was een spons na gebruik met wasmiddel, knijp hem uit en hang hem in de zon.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Wat is “Reinheid” en hoe kun je het toepassen in je huis?

Microvezeldoeken

Schoonmaakmiddelen en doeken
Microvezeldoeken zijn uitstekend geschikt om schoon te maken, maar je moet niet vergeten ze ook schoon te maken.

Volgens de instructies op het etiket van de doek kun je ze met de hand of in de wasmachine wassen. Voor het eerste alternatief maak je ze afzonderlijk vochtig in een pasta van zuiveringszout en water, wrijf ze in, laat ze een half uur zitten, en spoel ze dan uit. Warm zeepwater werkt ook.

Als de wasmachine wordt gebruikt, doe er dan geen andere stukken in die niet bij het huishoudelijk toilet horen. Vergeet niet dat deze doeken geïmpregneerd zijn met vuil.

Voor een diepe reiniging kun je het beste heet water en enzymatisch wasmiddel gebruiken. Gebruik geen wasverzachter, want dat bedekt de stof en belemmert de desinfectie.

In alle gevallen moet je de microvezeldoeken na het spoelen in de zon leggen.

Stofzuiger

Stofzuigers moeten maandelijks worden schoongemaakt, hoewel deze periode varieert met de frequentie van het gebruik. De specificaties voor het schoonmaken hangen af van elke fabrikant. De gangbare praktijk isechter om de zak of het reservoir te verwijderen, ze te wassen en weer op te nemen.

De buitenkant van de stofzuiger kan worden schoongemaakt door hem af te nemen met een in alcohol gedrenkte doek. Het mondstuk wordt gereinigd van pluizen en haren.

Bovendien worden de luchtfilters vervangen als ze verlopen zijn. Vervang ze door HEPA (high-efficiency particle arresting) filters, want die zijn het krachtigst in het uitroeien van stof, huismijt, schimmel en andere irriterende allergenen, volgens Medline Plus (Engelse link).

Laatste aanbevelingen voor het reinigen en desinfecteren van schoonmaakspullen om de levensduur ervan te verlengen

De meeste schoonmaakspullen hebben een beperkte levensduur, maar als je hun reinheid en juist gebruik bijhoudt, gaan ze langer mee. Daartoe is het handig om niet-corrosieve zepen en schoonmaakmiddelen te gebruiken, en om de hoeveelheid chemicaliën en ontsmettingsmiddelen te doseren.

Laat niet te veel dagen voorbijgaan; reinig en ontsmet je gereedschap zodra je klaar bent met het gebruik ervan. Vergeet niet een ruimte te hebben om deze materialen los op te bergen; ophangen in plaats van ze met de vloer in aanraking te laten komen is het beste. Berg ze ook niet nat op, want vocht is gunstig voor ziektekiemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.