Leef gezonder en verwijder een aantal dingen uit je huis

Hoe gezond ben jij? Als je een gezond leven wil, dan is het een goed idee om geen plastieken bewaardozen of niet-klevende braadpannen te gebruiken. Want in hun samenstelling zitten giftige bestanddelen.
Leef gezonder en verwijder een aantal dingen uit je huis

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoe gezond denk je dat je bent? Denk je dat je huis een gezonde plek is? Zou je het nog gezonder kunnen maken?

Want thuis voelen we ons veilig. Vandaag willen we het echter even hebben over een aantal dingen die je beter uit je huis verwijdert. Zo zal je ervoor zorgen dat je huis gezonder is.

Je zal vaststellen dat sommige dingen niet zo ‘onveilig’ lijken. We beschouwen ze zelfs vaak als ‘noodzakelijk’ in ons dagelijks leven. Het verontrustende is dat een aantal van die dingen problemen met de gezondheid kunnen veroorzaken. Dit komt zelfs meer voor dan hoe vaak we erover horen in de media.

In dit artikel geven we een aantal voorbeelden!

Leef gezonder en verwijder een aantal dingen uit je huis

1. Kunstmatige zoetstoffen

Zoetstoffen

Dit zijn de eerste zaken waarmee je moet stoppen als je gezonder wil zijn. Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en sucralose zorgen ervoor dat het lichaam vet opstapelt.

Kunstmatige zoetstoffen gebruiken verhoogt het risico op diabetes. Het kan ook de bloedsuikerspiegel beïnvloeden wanneer je deze ziekte hebt.

Voedingsmiddelen en dranken met kunstmatige zoetstoffen zijn even slecht voor de gezondheid. Een voorbeeld hiervan zijn de light frisdranken.

Kunstmatige zoetstoffen beïnvloeden de insulinereactie van het lichaam en verhogen je lichaamsgewicht. Bovendien stimuleren ze:

Een van de redenen dat kunstmatige zoetstoffen deze problemen bevorderen, is omdat ze veranderingen veroorzaken in de darmflora. Bovendien veranderen ze de manier waarop het metabolisme werkt.

Deze chemische stoffen veroorzaken ook een intolerantie voor glucose. Dat maakt de behandeling om diabetes onder controle te houden moeilijker.

2. Plastic voedselopbergers

Het tweede item wat je uit je huis moet verwijderen, zijn plastic bewaarbakken en flessen. Daarmee bedoelen we ook de bakjes waarin je voedsel bewaart.

Hierdoor kun je het aantal chemicaliën waaraan het endocriene systeem wordt blootgesteld, verminderen. Voorbeelden van chemische stoffen zijn bisfenol A en ftalaten.

Want het endocrien systeem regelt:

  • Het humeur
  • De groei en het ontwikkelingsproces
  • De manier waarop de weefsels werken
  • Het seksuele systeem en het voortplantingssysteem

Als je flessenwater drinkt en voeding eet die lange tijd bewaard werd is in een plastic bakje, dan loop je toch het risico om te lijden aan:

  • Problemen met het voortplantingssysteem
  • Hoge bloeddruk
  • Verschillende soorten kanker

Het probleem is dat na verloop van tijd en na voortdurend wassen, de plastic bewaardozen deeltjes beginnen af te scheiden die jij opneemt zonder dat je het merkt.

Wat je het beste kan doen, is glazen opbergbakken en -potten gebruiken. Je kan er zelfs vinden die vrij zijn van chemische stoffen.

3. Braadpannen met een anti-aanbaklaag

Pan Afwassen

Gebruik je gewoonlijk pannen met een anti-aanbaklaag? Het is inderdaad heel waarschijnlijk dat je niet graag hebt dat het eten aanbakt als je aan het koken bent. En aangezien je een praktische persoon bent, kies je dan voor de beste optie. Je moet echter weten dat je absoluut deze artikelen moet verwijderen als je gezonder wil leven.

Het is beter om bak- en kookpannen met anti-aanbaklaag te vervangen door keramische of glazen artikelen.

Het probleem met anti-aanbakpannen is dat de stof die ervoor zorgt dat de voeding niet blijft plakken, perfluoroctaanzuur bevat. Deze chemische stof kan kanker veroorzaken.

In perfluoroctaanzuur zit fluoride en dat is het element dat de eigenschap heeft ervoor te zorgen dat iets niet blijft kleven. Wanneer je de pan echter verhit, dan verdampt de fluoride. En dat is het probleem. Zodra de fluoride verdampt, is het onmogelijk om de aanwezigheid van de fluoridegassen op te merken. Je ademt ze in zonder dat je het weet.

4. Luchtverfrissers

Luchtverfrissers en ontgeurders bevatten vaak dichlorofenol. Dit is een chemische stof die vroegtijdige puberteit kan veroorzaken en kan leiden andere gezondheidsproblemen, zoals kanker.

Ftalaten zijn een andere soort chemicaliën die vaak voorkomen in luchtverfrissers. Zoals we al zeiden, tasten die het endocriene systeem aan.

Als je problemen hebt met onaangename geuren in je huis, probeer dan eens om alternatieve middelen te gebruiken in plaats van luchtverfrissers.

We geven je een aantal suggesties:

  • Zet elke dag de deuren en de ramen open. Zo zorg je ervoor dat het huis voldoende verlucht wordt en dat de luchtkwaliteit in het huis beter wordt.
  • Gebruik etherische oliën van een goede kwaliteit. Hiermee kan je een lekkere geur geven aan je huis.
  • Zet verse bloemen in je huis.
  • Brand elke dag wat geurige essences.

We weten dat velen van ons luchtverfrissers gebruiken, maar je zou echt eerst aan je gezondheid moeten denken voordat je ze verder blijft gebruiken.

5. Voorverpakte kruiden

Kruiden

Kruiden en specerijen bevatten een grote hoeveelheid antioxidanten, mineralen en vitaminen. Ze zorgen ervoor dat je zo veel mogelijk voedingsstoffen in je voeding hebt zitten. Als je echter op een volwaardige manier wil profiteren van hun positieve effecten, dan moet je altijd checken of je inderdaad verse kruiden gebruikt.

Met de voorverpakte kruiden die je in de supermarkt koopt, is er een probleem. Ze zijn namelijk bewerkt en door een conservatieproces gegaan. Dat betekent meestal dat er chemische stoffen aan de kruiden zijn toegevoegd om te vermijden dat ze hun smaak en textuur verliezen.

We raden je dus aan natuurlijke kruiden te kopen op de plaatselijke markten. Of je kan ze ook in je eigen tuin kweken. Op dit manier ben je er altijd zeker van dat je verse kruiden bij de hand hebt.

Verwijder al deze dingen uit je huis. Je zal een gezonder leven leiden! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rebecca J. Brown, Mary Ann De Banate, Kristina I. Rother. Artificial Sweeteners: A systematic review of metabolic effects in youth. (2010).
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2951976/
    • Rudel, R. A., Gray, J. M., Engel, C. L., Rawsthorne, T. W., Dodson, R. E., Ackerman, J. M., … & Brody, J. G. (2011). Food packaging and bisphenol A and bis (2-ethyhexyl) phthalate exposure: findings from a dietary intervention. Environmental health perspectives119(7), 914.
    • Sajid M, Ilyas M. PTFE-coated non-stick cookware and toxicity concerns: a perspective. (2017).

    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28913736

    • Anne Steinemann. Fragranced consumer products: exposures and effects from emissions. (2016).
    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093181/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.