Laetrile of amygdaline: gebruik, eigenschappen en risico's

In de populaire cultuur staat laetrile of amygdaline als vitamine B17 bekend. Het is echter niet echt een vitamine B-complex. Waar wordt het dan voor gebruikt?
Laetrile of amygdaline: gebruik, eigenschappen en risico's

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Laetrile is ook bekend als amygdaline of vitamine B17. Een aantal experts zijn het echter niet eens met de laatste term, omdat dit eigenlijk een medicijn is dat gezuiverde amygdaline bevat, gewonnen uit de zaden van verschillende planten die tot de onderfamilie Amygdaloideae behoren.

Zoals beschreven in een artikel in de National Library of Medicine (Engelse link), wordt het voornamelijk in rauwe noten, zaden, groenten en fruitpitten, zoals pruimen, abrikozen en appels aangetroffen.

Hoewel er wordt gezegd dat het geneeskrachtige eigenschappen heeft, is het gebruik ervan controversieel vanwege het gebrek aan solide bewijs. Wat moet je er echter nog meer over weten?

Laetrile of amygdaline: wat je moet weten

Laetrile of amygdaline is de naam van een medicijn dat Dr. Ernst T. Krebs Jr. in de jaren vijftig creëerde. Een recensie in het medische tijdschrift CA: A Cancer Journal for Clinicians (Engelse link) merkt op dat Krebs geloofde dat deze stof ‘kankercellen zou kunnen doden.’

En hoewel het in de jaren zeventig populair werd, werd het in veel Amerikaanse staten verboden, omdat studies de veiligheid en werkzaamheid in twijfel trokken.

Er werd zelfs gemeld dat het een hoog risico op cyanidevergiftiging veroorzaakt, wat zeer ernstig kan zijn. In de natuur is gezuiverde amygdaline in de volgende voedingsmiddelen aanwezig (Engelse link):

  • Zaden: gierst, lijnzaad en boekweit.
  • Rauwe noten: bittere amandelen, rauwe amandelen en macadamianoten.
  • Groenten: onder andere wortelen, selderij, taugé, bonen.
  • Pitten: van abrikozen, kersen, peren en pruimen.

Hoewel niet goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA), is het in pilvorm of voor intraveneuze of intramusculaire injectie verkrijgbaar. Veel sites op internet hebben succesverhalen over deze behandeling, maar de waarheid is dat de wetenschap deze resultaten niet ondersteunt. In alle gevallen is het risico op bijwerkingen groot.

Belangrijkste toepassingen van laetrile of amygdaline

Hand met een infuus

Het bekendste gebruik van laetrile heeft met het veronderstelde anticarcinogene potentieel te maken. Volgens de voorstanders draagt het bij aan een mechanisme dat als apoptose bekend staat, dat de groei van kankercellen remt.

Het lichaam breekt amygdaline in drie stoffen af: waterstofcyanide, benzaldehyde en prunasine. Volgens een publicatie in de Cochrane Database of Systematic Reviews (Engelse link) is waterstofcyanide de belangrijkste antitumorverbinding in laetrile. In het bijzonder hebben wetenschappers drie mogelijke werkingsmechanismen tegen deze ziekte gesuggereerd:

  • Ten eerste dachten wetenschappers dat kankercellen enzymen bevatten die amygdaline in cyanide om zou kunnen zetten.
    Dit zou voorkomen dat de kanker groeit (Engelse link). Studies hebben echter aangetoond dat deze hypothese niet correct is.
  • Een aantal suggereerden ook dat een tekort aan vitamine B17 (amygdaline) het optreden van kanker zou kunnen beïnvloeden.
    Studies hebben ook dit weerlegd (Engelse link), aangezien amygdaline geen vitamine is en niet van nature in het lichaam aanwezig is.
  • De laatste hypothese suggereerde dat waterstofcyanide ervoor zou kunnen zorgen dat kankercellen zuurder worden, wat in hun dood zou resulteren. In verband hiermee, hebben studies aangetoond (Engelse link) dat de stof zowel gezonde als kwaadaardige cellen vernietigt.

Tot op heden is het onderzoek naar deze stof beperkt en wordt het alleen in het laboratorium en met dieren gedaan. De resultaten zijn bovendien gemengd en controversieel. Voorlopig beschouwen wetenschappers het niet als een geschikte behandelingsoptie om kanker te bestrijden.

Andere mogelijke voordelen

Veel van het onderzoek naar laetrile bespreekt de mogelijke antitumoreffecten. Toch heeft ander onderzoek vastgesteld dat het verschillende gezondheidsvoordelen kan hebben. Het is echter belangrijk om te weten dat het bewijs om dit alles te ondersteunen vrij zwak is.

Bloeddruk verlagen

Een studie in de Journal of Al-Ma’moon College (Engelse link) meldde dat amygdaline behulpzaam was bij het verlagen van de systolische bloeddruk tot 28,5%. Op dezelfde manier verlaagde het de diastolische bloeddruk met maximaal 25%. Laetrile zou dus een positief effect op de gezondheid van het hart kunnen hebben.

Pijnverlichting

Het Biological and Pharmaceutical Bulletin (Engelse link) meldt dat amygdaline een ontstekingsremmend en pijnstillend effect heeft. Dit betekent dat het de pijn van aandoeningen zoals artritis heeft kunnen verminderen. Er zijn succesvolle studies op dieren uitgevoerd maar er zijn proeven op mensen nodig.

Immunomodulator

Een aantal wetenschappers geloofden dat laetrile het vermogen heeft om de functies van het immuunsysteem te stimuleren. In onderzoek dat in The Journal of Microbiology, Biotechnology, and Food Sciences is gerapporteerd (Engelse link) verbeterde deze stof het vermogen van immuuncellen om zich aan prostaatkankercellen te hechten.

Recente studies over laetrile

Uitvergroting kankercellen

Verschillende onderzoeken die in de afgelopen jaren gedaan zijn hebben zich op de anticarcinogene effecten van laetrile gericht. Een van hen, gerapporteerd in het International Journal of Nanomedicine in 2020 (Engelse link), ontdekte dat een combinatie van amygdaline met een enzym dat bèta-glucosidase (ß-glu) wordt genoemd, hielp bij het elimineren van prostaatkankercellen.

In hetzelfde jaar meldde een studie in Current Molecular Pharmacology (Engelse link) dat amygdaline bepaalde borstkankercellen kan doden en op zijn beurt de verspreiding ervan door het lichaam kan voorkomen.

De meest recente studie, gepubliceerd in maart 2021 in het Journal of Biomolecular Structure & Dynamics (Engelse link), vond dat amygdaline apoptose induceert en potentieel heeft voor kankertherapieën. Hierbij waren de resultaten echter niet overtuigend.

Mogelijke bijwerkingen

Er is ook bewijs (Engelse link) met betrekking tot de mogelijke bijwerkingen die laetrile kan veroorzaken, waarvan de ernstigste waterstofcyanidevergiftiging is. Wat dit betreft, omvatten klinische symptomen het volgende  verschijnslen:

Deze symptomen verergeren meestal als amygdaline oraal of samen met vitamine C wordt ingenomen (Engelse link). Het overmatig eten van fruit, groenten of andere voedingsmiddelen die de stof van nature bevatten, kan ook een effect hebben.

Wat moet je over laetrile of amygdaline onthouden?

Laetrile, amygdaline of vitamine B17 is als een alternatieve remedie tegen kanker gesuggereerd. Er is echter geen solide bewijs om de gunstige effecten op de menselijke gezondheid te bewijzen.

Als gevolg hiervan heeft noch de FDA, noch enige andere officiële regelgevende instantie het goedgekeurd als geneesmiddel. Integendeel, ze waarschuwen dat het consumeren ervan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt en ze raden aan om het te vermijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • National Center for Biotechnology Information (2021). PubChem Compound Summary for CID 656516, Amygdalin. Retrieved July 15, 2021 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Amygdalin.
  • Unproven methods of cancer management. Laetrile. CA Cancer J Clin. 1991 May-Jun;41(3):187-92. doi: 10.3322/canjclin.41.3.187. PMID: 1902140.
  • Bolarinwa, I. F., Orfila, C., & Morgan, M. R. A. (2014). Amygdalin content of seeds, kernels and food products commercially-available in the UK. Food Chemistry, 152, 133–139. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.11.002
  • Milazzo, S., Ernst, E., Lejeune, S., & Schmidt, K. (2005). Laetrile treatment for cancer. In Stefania Milazzo (Ed.), Cochrane Database of Systematic Reviews. John Wiley & Sons, Ltd. https://doi.org/10.1002/14651858.cd005476
  • GAL EM, FUNG FH, GREENBERG DM. Studies on the biological action of malononitriles. II. Distribution of rhodanese (transulfurase) in the tissues of normal and tumor-bearing animals and the effect of malononitriles thereon. Cancer Res. 1952 Aug;12(8):574-9. PMID: 14945048.
  • Biaglow, J. E., & Durand, R. E. (1978). The Enhanced Radiation Response of anin VitroTumour Model by Cyanide Released from Hydrolysed Amygdalin. International Journal of Radiation Biology and Related Studies in Physics, Chemistry and Medicine, 33(4), 397–401. https://doi.org/10.1080/09553007814550311
  • Greenberg DM. The case against laetrile: the fraudulent cancer remedy. Cancer. 1980 Feb 15;45(4):799-807. doi: 10.1002/1097-0142(19800215)45:4<799::aid-cncr2820450432>3.0.co;2-6. PMID: 6986971.
  • Hwang HJ, Kim P, Kim CJ, Lee HJ, Shim I, Yin CS, Yang Y, Hahm DH. Antinociceptive effect of amygdalin isolated from Prunus armeniaca on formalin-induced pain in rats. Biol Pharm Bull. 2008 Aug;31(8):1559-64. doi: 10.1248/bpb.31.1559. PMID: 18670089.
  • Halenár, M., Medveďová, M., Maruniaková, N., & Kolesárová, A. (2013). AMYGDALIN AND ITS EFFECTS ON ANIMAL CELLS. The Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2, 2217-2226.
  • Zhou J, Hou J, Rao J, Zhou C, Liu Y, Gao W. Magnetically Directed Enzyme/Prodrug Prostate Cancer Therapy Based on β-Glucosidase/Amygdalin. Int J Nanomedicine. 2020;15:4639-4657. Published 2020 Jun 29. doi:10.2147/IJN.S242359
  • Al-Khafaji K, Taskin Tok T. Understanding the mechanism of amygdalin’s multifunctional anti-cancer action using computational approach. J Biomol Struct Dyn. 2021;39(5):1600-1610. doi:10.1080/07391102.2020.1736159
  • Akyildiz BN, Kurtoğlu S, Kondolot M, Tunç A. Cyanide poisoning caused by ingestion of apricot seeds. Ann Trop Paediatr. 2010;30(1):39-43. doi: 10.1179/146532810X12637745451951. PMID: 20196932.
  • Bromley J, Hughes BG, Leong DC, Buckley NA. Life-threatening interaction between complementary medicines: cyanide toxicity following ingestion of amygdalin and vitamin C. Ann Pharmacother. 2005 Sep;39(9):1566-9. doi: 10.1345/aph.1E634. Epub 2005 Jul 12. PMID: 16014371.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.