3 suggesties om met borstkanker om te gaan

Het genezingspercentage van borstkanker neemt voortdurend toe en beslaat nu de meerderheid van de gevallen, vooral wanneer de ziekte zich in de eerste fase bevindt. Vandaag willen we je 3 suggesties doen om je te helpen om met borstkanker om te gaan.
3 suggesties om met borstkanker om te gaan

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Borstkanker is over de hele wereld een van de meestvoorkomende soorten kanker bij vrouwen. Gelukkig is het ook een van de meest onderzochte soorten kanker. Behandelingen verbeteren voortdurend en het genezingspercentage is in gevallen van vroege detectie bijna 90%. Wat is echter de beste manier om met borstkanker en je situatie om te gaan?

Feit is dat geen enkele vrouw erop voorbereid is om deze diagnose te krijgen. Vooral als we bedenken dat minder dan een kwart van de vrouwen die de ziekte ontwikkelen een risicofactor hebben, al dan niet genetisch bepaald.

Suggesties om je te helpen om met borstkanker om te gaan

Vrouw krijgt diagnose borstkanker

Borstkanker is een van de meestvoorkomende soorten kanker onder de bevolking. Er is echter veel onderzoek naar de ziekte gedaan en er zijn veel behandelingsopties beschikbaar.

Het nieuws komt altijd als een ontmoedigende en verontrustende verrassing. De impact ervan kan bovendien voor zowel de fysieke als psychische gezondheid van vrouwen negatieve gevolgen hebben.

Vanaf het begin is het het beste om zo kalm mogelijk te blijven. Het kan moeilijk zijn om borstkanker te accepteren. Niet alleen de diagnose zelf, maar ook de behandeling en al het andere dat de ziekte met zich meebrengt. Er zijn echter enkele nuttige aanbevelingen die vrouwen in hun omstandigheden kunnen helpen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Bevindingen van de WHO over vlees en kanker

Verzamel zoveel mogelijk informatie

Een van de factoren die vrouwen het meest destabiliserend vinden als het om de diagnose van kanker gaat, is de onzekerheid. Om die reden kan het erg nuttig zijn om zoveel mogelijk informatie over je toestand, behandeling en perspectieven te hebben. Op die manier voel je je wat meer op je gemak als het om alle beslissingen gaat die je moet nemen.

Het is voor kankerpatiënten belangrijk om een specialist te vinden die luistert en geduldig en zorgvuldig op alle vragen en zorgen reageert. Met dit in gedachten, noteer voordat je naar een afspraak gaat een lijst met vragen die je hebt.

Ze kunnen te maken hebben met het type kanker dat je hebt, hoe ver gevorderd het is, welke behandelingsopties er beschikbaar zijn, de kansen om het te overwinnen, enz.

Het is bovendien een goed idee om een vriend of familielid te vragen om je bij je eerste afspraken te vergezellen. Op die manier zal het gemakkelijker zijn om te begrijpen en onthouden wat je arts je vertelt.

Als je eenmaal door de eerste periode heen bent, is de beste manier om borstkanker onder ogen te zien, door op je medisch team te vertrouwen. Leg jezelf in hun handen en volg hun aanbevelingen tot in de puntjes op.

Zoek psychologische en emotionele steun om met borstkanker om te gaan

Vrouwen met een pink ribbon

Als je erachter komt dat je borstkanker hebt, dan kan dit verwoestend zijn. Organisaties en emotionele steun kunnen je echter helpen om de verwoestingen te boven te komen.

Naast het ondergaan van een behandeling en het vertrouwen in je team van specialisten, helpen andere belangrijke aspecten vrouwen om hun diagnose onder ogen te zien. Een van deze aspecten is psychologische ondersteuning.

Veel patiënten geloven inderdaad dat ze in orde zijn en dat ze zelfstandig kunnen omgaan met wat er met hen gebeurt. Vroeg of laat storten ze echter in. In die zin staat de hulp van een specialist op deze momenten en gedurende het hele behandeltraject centraal. In feite is psychologische ondersteuning zelfs achteraf gunstig.

De steun van dierbaren, je gezin, je sociale omgeving en zelfs je werkgever en collega is van fundamenteel belang als je met borstkanker wordt geconfronteerd. Deze mensen zullen patiënten een soort emotioneel beschermingsschild bieden dat buitengewoon nuttig zal zijn (Engelse link). Het is belangrijk dat je jezelf toestaat om hun zorg en liefde te accepteren.

Misschien ook interessant om te lezen:
10 waarschuwingstekens van borstkanker

Blijf bezig en blijf positief

Het proces om kanker te verslaan kan lang en ingewikkeld zijn. Een positieve instelling is erg nuttig om deze periode zo goed mogelijk door te komen. Onderzoek heeft op dit gebied tot grote medische vooruitgang geleid en de kans op het overwinnen van borstkanker is groot.

Het is belangrijk om altijd in gedachten te houden dat deze moeilijke tijd de weg naar genezing is (Spaanse link). En als het eenmaal voorbij is, heb je je gezondheid terug. Je geest op andere dingen gericht houden is ook van fundamenteel belang.

Vrouwen die met borstkanker te maken krijgen, moeten beseffen dat hun leven om veel meer gaat dan hun ziekte. Kanker zou niet het enige moeten zijn waar je aan denkt, maar je moet je geest helpen om dat te voorkomen.

Betekenisvol werk is zonder twijfel een grote afleiding. Je moet bovendien zoveel mogelijk proberen om je dagelijkse routine bij te houden en deze zo intact mogelijk te houden. Het is ook handig om naar hobby’s en activiteiten te kijken die je gelukkig maken.

Tijdens de behandeling zul je ongetwijfeld dagen hebben waarop je je uitgeput en zonder kracht voelt. Zelfs als je geen zin hebt om iets te doen, moet je moeite doen om activiteiten te vinden die je leuk vindt. Als je dit doet, dan wordt je leven leuker en wordt het herstel bevorderd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.