Bijwerkingen van behandelingen tegen kanker

Er zijn veel verschillende behandelingen tegen kanker mogelijk. Patiënten vragen zich echter vaak af welke bijwerkingen ze hebben. Lees er meer over in dit artikel.
Bijwerkingen van behandelingen tegen kanker
Jael Garrido Dominguez

Geschreven en geverifieerd door de arts Jael Garrido Dominguez.

Laatste update: 09 augustus, 2022

De meeste patiënten hebben vaak vragen over de bijwerkingen van verschillende behandelingen tegen kanker. Bij het zoeken naar de beste arts voor hun behandeling zoeken sommige mensen op internet naar antwoorden.

Na het lezen van de beschikbare informatie hebben ze echter vaak nog meer vragen. Ze vragen zich bijvoorbeeld niet alleen af wat de bijwerkingen zijn van de diverse behandelingen tegen kanker, maar ook welke behandeling voor hen geschikt is.

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we echter eerst vermelden dat kanker een term is om naar een groep ziekten te verwijzen. Hoewel ze allemaal gemeenschappelijke kenmerken kunnen hebben, hebben de meeste hun eigen oorsprong en verspreiden ze zich op verschillende manieren.

Door deze verschillen zijn bepaalde behandelingen beter geschikt voor bepaalde soorten kanker dan voor andere varianten. Wat altijd belangrijk is, is om steun en begeleiding krijgen als je te horen hebt gekregen dat je kanker hebt.

Er zijn verschillende soorten kankerbehandelingen, maar in dit artikel zullen we de bijwerkingen van de volgende behandelingen tegen kanker met je doornemen:

  • chirurgie
  • chemotherapie
  • radiotherapie

Behandelingen tegen kanker en de bijwerkingen

Bijwerkingen van chirurgie

Artsen opereren patiënt

Hoewel de meeste bijwerkingen van een operatie verband houden met het orgaan dat wordt geopereerd en hoe de operatie werd uitgevoerd, kunnen we enkele bijwerkingen noemen die voorkomen bij alle soorten operaties.

Pijn

Het is normaal dat je pijn voelt in het deel van het lichaam waar je een operatie hebt ondergaan. De intensiteit van de pijn hangt echter af van onder andere:

Wondinfectie

Bij een operatie wordt in de huid gesneden. Deze incisies kunnen dienen als toegangspoort voor micro-organismen die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Meestal treden infecties op in de eerste dagen na de operatie.

Tijdens een infectie kun je ontsteking, pijn en roodheid rond de wond ervaren. Je kunt ook koorts of ettervorming hebben. Het is belangrijk om je arts te vertellen als je een van deze symptomen hebt.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Vader laat tattoo zetten van litteken van zoons operatie

Bijwerkingen van chemotherapie

Chemotherapie gaat vaak gepaard met een uitgebreide lijst met bijwerkingen. Hieronder zullen we het hebben over enkele van de meestvoorkomende bijwerkingen.

Bloedarmoede

De overgrote meerderheid van chemotherapeutica heeft een negatieve invloed op het functioneren van het beenmerg. Dit veroorzaakt onder andere veranderingen in de celproductie van de patiënt, wat mogelijk kan leiden tot bloedarmoede.

Misselijkheid en overgeven

Dit is de meestvoorkomende bijwerking van behandelingen tegen kanker en van chemotherapie. Het treft ongeveer 80% van de mensen die deze behandeling ondergaan.

Veranderingen in stoelgang

Chemotherapie veroorzaakt diverse veranderingen in je lichaam. Sommige van deze veranderingen kunnen in je darmen plaatsvinden. Afhankelijk van de gebruikte chemotherapie kan de behandeling zowel diarree als obstipatie veroorzaken.

Haaruitval

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zal haarverlies tijdens chemotherapie afhangen van het gebruikte medicijn. Deze bijwerking verschilt sterk van persoon tot persoon.

Bijwerkingen van radiotherapie

Een patiënt die radiotherapie krijgt

Radiotherapie, ook wel bestralingen genoemd, kan bijwerkingen veroorzaken die in relatie staan tot de hoeveelheid ontvangen straling. Daarnaast treden bijwerkingen eigenlijk alleen op in de bestraalde gedeeltes van het lichaam. De bijwerkingen van deze behandelingen tegen kanker houden dus verband met onder andere:

  • de ontvangen dosis.
  • andere behandelingen die tegelijkertijd worden gegeven.
  • de gevoeligheid van de patiënt.

Zoals we al zeiden, zijn de bijwerkingen ook afhankelijk van waar de patiënt de straling krijgt. Vermoeidheid is in bijna alle gevallen aanwezig, evenals irritatie van de huid die het bestraalde deel van het lichaam bedekt. Als je bestraling van de buikstreek ondergaat, kun je veranderingen in de darmwerking ervaren, evenals misselijkheid en braken.

Wat moeten we onthouden over de bijwerkingen van behandelingen tegen kanker?

Bijwerkingen variëren afhankelijk van de behandelingen tegen kanker en de patiënt die de behandeling ondergaat. Er zijn daarnaast veel verschillende soorten behandelingen tegen kanker. De meestvoorkomende behandelingen zijn echter nog steeds chirurgie, chemotherapie en radiotherapie.

Afhankelijk van de locatie, de intensiteit en het type kanker kunnen de bijwerkingen anders zijn. Neem altijd contact op met je arts als je vragen of opmerkingen hebt over de symptomen die je ervaart.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ferreiro, J., García, J. L., Barceló, R., & Rubio, I. (2003). Quimioterapia: efectos secundarios. Gaceta Médica de Bilbao100(2), 69-74.
  • Verdú Rotellar, J. M., Algara López, M., Foro Arnalot, P., Domínguez Tarragona, M., & Blanch Mon, A.. (2002). Atención a los efectos secundarios de la radioterapia. Medifam12(7), 16-33. Recuperado en 08 de marzo de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1131-57682002000700002&lng=es&tlng=pt.
  • American Cancer Society. (2017, 10 febrero). Efectos secundarios del tratamiento del cáncer. Recuperado 8 marzo, 2020, de https://www.cancer.gov/espanol/cancer/tratamiento/efectos-secundarios

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.