Kunnen light-producten je dik maken?

Light-producten werden populair als optie om afslankdiëten aan te vullen. Zijn ze echter wel zo goed als ze lijken? In dit artikel vertellen we je meer over deze producten.
Kunnen light-producten je dik maken?

Laatste update: 27 december, 2024

Light-producten trekken vaak de aandacht van mensen die worstelen met overgewicht. Maar zijn ze wel zo goed als ze beweren te zijn?

Laten we eerst bedenken dat alles wat met lichaamsgewicht te maken heeft steeds meer een van de belangrijkste gezondheidsproblemen van onze eeuw is geworden. Het hebben van overgewicht is een risicofactor voor het ontstaan van ziekten, naast het bepalen van de prognose ervan. Daarom moet geleidelijk een reeks dieetveranderingen worden doorgevoerd.

Juist deze zorg om de lichaamssamenstelling heeft geleid tot de massamarketing van light-voedingsmiddelen. Deze producten beloven gewoonlijk een lagere calorische dichtheid dan hun tegenhangers. Ze zijn echter niet altijd de beste optie. Waarom dat zo is? Hierna leggen we de geheimen achter deze reeks voedingsmiddelen uit.

Light-producten bevatten minder calorieën

Wat light-producten kenmerkt is dat ze minder calorieën leveren dan hun normale variant. Dit gebeurt vaak door het vetgehalte in het product te beperken. In veel gevallen blijft de hoeveelheid eenvoudige suikers in het voedsel echter gelijk of wordt deze zelfs verhoogd.

De gevaren van voortdurende consumptie van eenvoudige koolhydraten zijn tegenwoordig bekend, en je kunt er alles over lezen in een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Bioscience (Engelse link).

Anderzijds is het verwijderen van vet uit voedsel, tenzij het van het trans-type is, meestal geen goed idee. Vetoplosbare vitamines, zoals de vitamines uit de D-groep, zitten in deze voedingsstof. Door geen of heel weinig vet te eten verminderen we de inname van micronutriënten aan het lichaam.

Om met het geval van vitamine D (Engelse link) door te gaan: mensen die een vetbeperkt dieet volgen hebben vaak te maken met een endemisch tekort aan deze voedingsstof. Als we de bijdrage ervan verder verminderen, kunnen we op middellange tot lange termijn te maken krijgen met verschillende gezondheidsproblemen.

De reserves van deze microvoedingsstof zijn beperkt. Bovendien wordt het tekort eraan in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten of ontstekingsziekten, volgens een artikel gepubliceerd in het Annual Review of Me dicine (Engelse link).

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Kan je door light-frisdrank aankomen?

Light-producten kunnen aanzetten tot overmatige consumptie

Light-producten
Light-producten bevatten inderdaad minder calorieën dan hetzelfde voedsel in hun normale versie. Dit maakt het echter niet altijd een betere optie.

Ook al is de calorische dichtheid van lichte producten lager dan die van hun tegenhangers, toch zijn we soms geneigd hiervan een grotere hoeveelheid in te nemen in de wetenschap dat we met een lichter product te maken hebben. Daarom is de totale verbruikte energie groter dan wanneer we kiezen voor de klassieke variant.

Alsof dit nog niet genoeg is, impliceert een grotere hoeveelheid van dit product een nog grotere bijdrage van enkelvoudige suiker en zelfs additieven. Zo kan deze vorm van consumptie onze gezondheidstoestand op middellange en lange termijn beïnvloeden.

Hoe een dieet correct te plannen

In plaats van te zoeken naar het minst calorierijke voedsel op de markt, is het beter ons dieet te baseren op verse producten. Vermindering van de consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen is gunstig voor de vermindering van calorieën, suikers en additieven.

Dit vertaalt zich steevast in een vermindering van het risico om complexe ziekten te ontwikkelen, zoals diabetes, obesitas en andere stofwisselingsstoornissen die verband houden met bewerkte voedingsmiddelen (Engelse link).

Verder moeten we kiezen voor minder agressieve bereidingswijzen waarvoor weinig tot geen olie nodig is. Zo beperken we de productie van stoffen die giftig en schadelijk zijn voor het lichaam, zoals acrylamide.

Anderzijds moeten we de inname van gezonde vetten niet verwaarlozen. Deze zijn het best te vinden in vette vis, noten en plantaardige oliën. Het beperken van de inname van dierlijk vet (hoewel er op wetenschappelijk niveau enige controverse bestaat) en transvet kan leiden tot een betere gezondheid.

Wees voorzichtig met light-producten!

Sla
Het kiezen van vers voedsel boven bewerkt voedsel is een van de beste manieren om een gezond dieet te handhaven.

Light-producten bieden ons een versie met minder calorieën. Dit is echter geen reden om onszelf te vertrouwen en te stoppen met het zorgvuldig lezen van de etiketten. In veel gevallen is de caloriereductie het gevolg van een onderdrukking van vetten. Men kan dan de smakelijkheid compenseren door grotere hoeveelheden te consumeren en eenvoudige suikers te gebruiken.

Dit, gevoegd bij de neiging om meer van dit soort producten te consumeren vanwege het gebrek aan zorg over de calorische balans, kan leiden tot een geleidelijke verslechtering van de kwaliteit van ons voedsel.

Een gezonde levensstijl is er een die variatie en evenwicht van voedingsmiddelen combineert met regelmatige lichaamsbeweging. Om dit te bereiken moeten we de consumptie van verse producten verhogen en die van bewerkte producten verminderen.

Hoewel het mogelijk is om een verscheidenheid aan producten van het lichte type te kiezen, is het geen goed idee om de consumptie van gezonde vetten te verwaarlozen, vooral de enkelvoudig en meervoudig onverzadigde soort.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Freeman CR., Zehra A., Ramirez V., Wiers CE., Volkow ND., et al., Impact of sugar on the body, brain and behavior. Front Biosci (Landmark Ed), 2018. 23: 2255-2266.
  • Wang TJ., Vitamin D and cardiovascular disease. Annu Rev Med, 2016. 67: 261-72.
  • Luick, B. (2020). Advances in Food and Nutrition Research. Journal of Nutrition Education and Behavior52(3), 336. https://doi.org/10.1016/j.jneb.2019.06.010

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.