Effecten van ultrabewerkte voedingsmiddelen op de geestelijke gezondheid

De consumptie van ultrabewerkt voedsel brengt een reeks risico's met zich mee voor de geestelijke gezondheid en voor de werking van het zenuwstelsel die je zou moeten kennen. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Effecten van ultrabewerkte voedingsmiddelen op de geestelijke gezondheid

Laatste update: 19 maart, 2023

Massaal geproduceerde ultrabewerkte voedingsmiddelen hebben een aantal negatieve effecten op onze geestelijke gezondheid. Deze producten concentreren ontstekingsstoffen die de neuronale plasticiteit kunnen aantasten.

Opgemerkt moet worden dat deze reeks voedingsmiddelen wordt gemaakt met kunstmatige additieven van twijfelachtige kwaliteit. Deze zouden ook de microbiota kunnen beïnvloeden, die de doorgang van giftige stoffen naar het hersengebied bepaalt.

Hoe beïnvloeden ultrabewerkte voedingsmiddelen de geestelijke gezondheid?

Volgens onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Neu r ology verhoogt de regelmatige inname van industriële ultrabewerkte voedingsmiddelen de incidentie van dementie en andere neurodegeneratieve pathologieën. Een van de redenen is dat hun aanwezigheid in de voeding de ophoping van gifstoffen in het lichaam beïnvloedt, zoals beta-amyloïde verbindingen.

Het is belangrijk op te merken dat ultrabewerkte voedingsmiddelen ook het ontstaan van vrije radicalen in het lichaam en hun daaropvolgende afzetting in de weefsels kunnen bevorderen. Vanaf dit punt zal de snelheid van de verouderingsprocessen toenemen.

Het is zelfs mogelijk geweest om de inname van deze producten in verband te brengen met een verhoogde kwetsbaarheid bij ouderen, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in The Journals of Gerontology.

Tenslotte zijn er recente onderzoeken (Engelse link)  te vinden die de aanwezigheid van fabrieksmatig bewerkte voedingsmiddelen in de voeding in verband brengen met een hogere prevalentie van depressie bij volwassenen. Het risico is nog groter als de mate van lichamelijke activiteit laag is.

Het verbeteren van je dieet en het vermijden van een zittende levensstijl zijn immers twee belangrijke punten als het doel is om een goede gezondheid te behouden.

In elk geval zijn niet alle ultrabewerkte voedingsmiddelen even schadelijk. Het ergst zijn producten gemaakt zijn met vetten van slechte kwaliteit, zoals geraffineerde kokosolie of palmolie. Deze zijn het meest ontstekingsbevorderend.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit te lezen:
Verbeter je geestelijke gezondheid met deze 7 tips

De effecten van ultrabewerkte voedingsmiddelen op de darmmicrobiota

Hersenen
Op biologisch niveau kunnen de hersenen gifstoffen ophopen van de ultrabewerkte voedingsmiddelen dat we eten.

De nauwe communicatie die bestaat tussen de darm en de hersenen is nu bekend. Ze wordt grotendeels bemiddeld door de microbiota, het geheel van micro-organismen dat het spijsverteringskanaal bewoont.

Daarom zal het behoud van hun diversiteit en dichtheid helpen om het risico op ziekten te verminderen. Daaronder zijn depressie, angst en neurodegeneratieve ziekten.

De voeding kan het functioneren van de microbiota en de eigenschappen ervan in hoge mate bepalen. Eenvoudige suikers, kunstmatige toevoegingen en transvetten hebben een negatieve invloed op de microben van het spijsverteringskanaal. Daardoor is de kans groter dat gifstoffen de darmbarrière passeren en de bloedbaan bereiken en zich vervolgens verspreiden naar verschillende weefsels.

Om dit probleem te voorkomen is het niet alleen nodig om je consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen te verminderen, maar is het ook van cruciaal belang om gefermenteerde voedingsmiddelen van zuivelproducten en vezels in voldoende hoeveelheden in onze routines op te nemen. In die zin bevelen de belangrijkste voedingsrichtlijnen de inname van minstens 25 gram vezels per dag aan om voordelen te ervaren.

Niet alle vezels genereren hetzelfde effect. Degene die meer invloed heeft op de microbiota is de oplosbare soort. Het neemt in omvang toe met water en fermenteert. Dit dient als energetisch substraat voor bacteriën en dankzij dit worden ontstekingsremmende verbindingen, zoals vetzuren met een korte keten, gesynthetiseerd. Butyraat zou een voorbeeld zijn.

Een gezonde microbiota om depressie te behandelen

De microbiota-darm-hersenas wordt steeds meer bestudeerd. Recent onderzoek (Engelse link) heeft aangetoond dat het mogelijk is om klinische beelden van geestelijke gezondheid te verbeteren met een juiste recompositie van de microbiota.

Met andere woorden, probiotica kunnen in de nabije toekomst worden toegevoegd aan de behandeling van depressie. Modulatoren van de bacteriële flora zouden de respons van patiënten op antidepressiva kunnen verhogen.

Volgens dezelfde gedachte zou het verminderen van ultrabewerkte voedingsmiddelen in het dieet juist een beschermende factor zijn voor de geestelijke gezondheid. Vermindering ervan in je dieet kan de microbiota verbeteren en daarmee zou het risico van progressie naar depressieve of angstige klinische toestanden worden beheerst.

Vind je dit artikel leuk? Misschien wil je ook dit artikel lezen:
Ultrabewerkte voedingsmiddelen versnellen de cellulaire veroudering

Ultrabewerkte voedingsmiddelen schaden de geestelijke gezondheid

Man in bed
De rol van voeding zou de sleutel zijn in de behandeling van depressieve toestanden, naast het gebruik van medicijnen.

Ultrabewerkte voedingsmiddelen hebben een negatief effect op de geestelijke gezondheid van mensen. Ze verhogen namelijk de niveaus van ontsteking en oxidatie in het lichaam. Ze kunnen zelfs toxische elementen bevatten die zich ophopen in de weefsels en het normale fysiologische functioneren verstoren. Daarom moet hun aanwezigheid in je dieet zoveel mogelijk beperkt worden.

Het aanhouden van goede routines zal je geestelijke gezondheid helpen verbeteren. Een onmisbaar aspect is de kwaliteit van je slaap, evenals lichaamsbeweging en gezonde gewoonten.

Geestelijke gezondheid is complex en multi-causaal. De verbetering of verslechtering ervan kan niet worden toegeschreven aan één enkele factor. Toch lijkt de negatieve rol van ultrabewerkte voedingsmiddelen duidelijk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Li H, Li S, Yang H, et al. Association of Ultraprocessed Food Consumption With Risk of Dementia: A Prospective Cohort [published online ahead of print, 2022 Jul 27]. Neurology. 2022;10.1212/WNL.0000000000200871. doi:10.1212/WNL.0000000000200871
  • Sandoval-Insausti H, Blanco-Rojo R, Graciani A, et al. Ultra-processed Food Consumption and Incident Frailty: A Prospective Cohort Study of Older Adults. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2020;75(6):1126-1133. doi:10.1093/gerona/glz140
  • Gómez-Donoso C, Sánchez-Villegas A, Martínez-González MA, et al. Ultra-processed food consumption and the incidence of depression in a Mediterranean cohort: the SUN Project. Eur J Nutr. 2020;59(3):1093-1103. doi:10.1007/s00394-019-01970-1
  • Castañeda Guillot, Carlos. “Microbiota intestinal y trastornos del comportamiento mental.” Revista Cubana de Pediatría 92.2 (2020).
  • Jimenez-Badilla, Iveth, and Luis Acuña-Amador. “Evidencias clínicas del uso de moduladores de la microbiota intestinal para el tratamiento de trastornos mentales: una revisión bibliográfica sistemática.” Psiquiatría Biológica 28.2 (2021): 100315.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.