Een goede slaapkwaliteit kan hersenziekten voorkomen

Een geavanceerde studie in Barcelona toont aan dat een goede slaapkwaliteit essentieel is om hersenziekten te voorkomen. In feite hebben meerdere onderzoeken door de jaren heen tot vergelijkbare conclusies geleid.
Een goede slaapkwaliteit kan hersenziekten voorkomen

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Op 19 februari 2020 heeft het wetenschappelijke tijdschrift Plos One een nieuwe studie (Engelse link) over het belang van een goede slaapkwaliteit uitgebracht. Volgens de publicatie is er bewijs dat voldoende slaap hersenziekten kan voorkomen.

De studie is uitgevoerd door onderzoekers van het Barcelona Brain Health Initiative (BBHI)-project, gesponsord door het Institut Guttmann en La Caixa, in Barcelona (Spanje).

Ze baseerden het op gegevens die via online vragenlijsten waren verzameld, onder vrijwilligers tussen de 40 en 65 jaar die geen gezondheidsprobleem hadden die met het onderwerp te maken had.

In totaal volgden ze het slaappatroon van 4.500 mensen gedurende een jaar. Zo stelden ze dus vast dat een goede slaapkwaliteit bepalend is voor het verminderen van het risico op neurologische of neuropsychiatrische aandoeningen. Ze bevestigden ook dat deze ziekten de normale slaap veranderen.

De studie

Het onderzoek naar een goede slaapkwaliteit en de effecten ervan op hersenziekten begon in 2017 met 4500 vrijwilligers. Hiervan bleven 2353 mensen gedurende een volledig jaar gegevens verstrekken. Van de laatste werden er bij 73 uiteindelijk nieuwe neurologische en neuropsychiatrische ziekten vastgesteld.

De wetenschappelijk directeur van het onderzoek, Dr. Álvaro Pascual-Leone, benadrukte in zijn eindrapport het belang van een gezonde levensstijl. De resultaten van de studie laten zien dat het een doorslaggevende factor is voor het behoud van een goede gezondheid van de hersenen. Dit komt omdat een lage fysieke activiteit de slaap beïnvloedt.

Daarnaast wees Dr. Gabriele Cattaneo, een van de auteurs van de studie, erop dat vrouwen die niet goed slapen een hoger risico op een depressie lopen. De studie vond ook een verband tussen een slechte slaapkwaliteit en de aanwezigheid van andere ziekten, zoals hepatitis en hypertensie.

Goede slaapkwaliteit – een doorslaggevende factor

Vrouw ligt wakker in bed

Laten we duidelijk zijn dat het onderzoek van de BBHI niet de eerste is die over de relatie tussen slaapkwaliteit en het voorkomen van hersenziekten spreekt. In april 2019 verklaarden de experts die op het XXVII Nationale Congres van de Spaanse Vereniging voor Neurowetenschappen bijeen waren gekomen iets soortgelijks.

Tijdens dat evenement bespraken en debatteerden de specialisten over de kwaliteit van rust- en hersenziekten. Ze gaven in hun conclusies aan dat er veel nieuw bewijs is.

Dat wil zeggen, het zou een bidirectionele relatie tussen slaapstoornissen en neurodegeneratieve ziekten kunnen zijn. Onder deze pathologieën komen Parkinson en Alzheimer het meest voor.

Daarnaast bevestigden ze dat slaapproblemen in veel gevallen jaren vóór de eerste symptomen van dementie optreden. Mensen moeten deze factor daarom als waarschuwingssignaal behandelen. Op hun beurt verslechteren mensen met hersenaandoeningen sneller als ze ook een slaapstoornis hebben.

Dit is althans het geval volgens dr. Sandra Giménez Badia, een klinische neurofysioloog in het Hospital de la Santa Creu y Sant Pau in Barcelona. Ze verstrekte verschrikkelijke informatie door te zeggen dat tot 70% van de mensen met een vorm van dementie ook slaapproblemen heeft.

Slaap en de ziekte van Alzheimer

Zoon stelt oudere vader gerust

Parkinson en Alzheimer hebben veel met slaapstoornissen te maken. De Pasqual Maragall Foundation, gespecialiseerd in Alzheimeronderzoek, heeft in het tijdschrift Alzheimer’s Research & Therapy een studie gepubliceerd.

Het geeft aan dat onderzoekers, na 1.638 mensen te hebben geanalyseerd, concludeerden dat degenen met slaapstoornissen een lager volume vertoonden in de hersengebieden van de precuneus of posterieure cingulate cortex.

Die hersengebieden nemen deel aan processen zoals geheugen en intellectuele prestaties. Dat is ook de plek waar de eerste tekenen van achteruitgang verschijnen, voornamelijk in de vroege stadia van de ziekte van Alzheimer.

Daarnaast vonden ze ook veranderingen in de witte massa van de hersenen. Er waren ook sterkere effecten van slapeloosheid bij dragers van de genetische variant APOE-ε4.

Dit betekent met andere woorden dat er een verband bestaat tussen slapeloosheid en het risico op de ziekte van Alzheimer. Hoewel de details nog niet bekend zijn, wordt het verband nog bestudeerd.

Iemand met een slechte slaapkwaliteit is ook vatbaarder voor verschillende gezondheidsproblemen. Neem slapeloosheid, onderbroken slaap en alle vormen van onvoldoende rust dus niet licht op. Dit komt omdat voor al deze voorwaarden een professionele raadpleging voor gedetailleerde monitoring vereist is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Echávarri, C., & Erro, M. E. (2007). Trastornos del sueño en el anciano y en las demencias. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra (Vol. 30, pp. 155-161). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.