Kenmerken en oorzaken van een sarcoom

Een sarcoom is een vorm van kanker. Deze soort kanker tast met name het bindweefsel van het lichaam aan en kan zeer agressief zijn. In het artikel van vandaag vertellen we je hoe ze ontstaan en welke behandelingen er beschikbaar zijn.
Kenmerken en oorzaken van een sarcoom

Laatste update: 30 juni, 2020

Vandaag gaan we het hebben over de kenmerken en oorzaken van een sarcoom. Een sarcoom is een vorm van kanker die het gevolg is van abnormale kwaadaardige groei in een aantal lichaamsweefselcellen, nadat deze zich ongecontroleerd beginnen te vermenigvuldigen.

Meestal ontstaan sarcomen in zacht lichaamsweefsel zoals:

  • Lipiden
  • Spieren
  • Kraakbeen
  • Bloedvaten
  • Botweefsel

Een sarcoom is dus kanker van het bindweefsel. Dit uitgebreide weefsel wordt ook wel ‘ondersteunend weefsel’ genoemd.

Het belangrijkste kenmerk is een grote hoeveelheid extracellulaire matrix tussen de cellen. Hoewel sarcomen overal in het lichaam kunnen voorkomen, komen ze vaker in benen en armen voor. Ze kunnen zich ook in de holte van de buik en zelfs in het hoofd manifesteren.

Sarcomen komen niet vaak voor. In feite is minder dan 1% van de kankers die een mens treffen, sarcomen. Daarnaast komt slechts 2% van de sterfgevallen door een sarcoom.

Het komt meestal voor tussen de leeftijd van 40 en 70 jaar. Er zijn er echter enkele die voorkomen tijdens de kindertijd. Over het algemeen komen deze vaker bij mannen dan bij vrouwen voor.

De oorzaken van een sarcoom

Iemand met een lipoom

Zoals bij veel  soorten kanker, zijn er geen specifieke oorzaken voor een sarcoom. Artsen gaan ervan uit dat verschillende factoren samen moeten vallen om een tumor te ontwikkelen en voor de celgroei om uit de hand te gaan lopen en zich sneller dan normaal te vermenigvuldigen.

Als het gaat om sarcomen, dan hebben wetenschappers niet (Engelse link) voor al zijn variëteiten duidelijke risicofactoren kunnen vaststellen. De preventie moeilijk.

De onderzoeken worden echter over de hele wereld voortgezet, terwijl wetenschappers op zoek zijn naar conclusies over deze weke delen-tumoren. Na jaren van onderzoek en ervaring hebben ze echter een paar risicofactoren vastgesteld:

  • Genetische ziekten: er zijn aandoeningen, zoals aangeboren neurofibromatose, en sarcoom is een van hun symptomen
  • Stralingstherapie: de ontwikkeling van tumoren van zacht weefsel kan een bijwerking van bestralingstherapie zijn, of het nu gaat om schildklierproblemen of neoplasmata.
  • Virussen: een aantal infecties vergroten de kans op sarcomen. Een kaposisarcoom is bijvoorbeeld aan verschillende soorten herpes gekoppeld.
  • Lymfoedeem: dit is de ophoping van lichaamsvloeistof in de zachte delen van het lichaam. Wanneer deze situatie in de loop van de tijd aanhoudt en chronisch wordt, dan kan er een proliferatie van weefsels in de vorm van neoplasie plaatsvinden.

Symptomen

Sarcomen zijn meestal niet pijnlijk, tenzij ze dermate gegroeid zijn dat ze druk op sommige lichaamsdelen uitoefenen. Het is daarom moeilijk om ze te diagnosticeren, omdat het even duurt voordat de symptomen verschijnen.

Een ander kenmerk dat het gebrek aan symptomen bepaalt, is dat sarcomen diep vanbinnen (Engelse link) kunnen zitten. Ze zijn dus vaak niet meteen duidelijk waar te nemen.

Dat gezegd hebbende, het meestvoorkomende symptoom is het verschijnen van een bult. Onthoud dat een voelbare knobbel niet altijd aan een sarcoom te wijten is, maar het kan net zo goed een omliggende ontsteking als gevolg van tumorgroei zijn.

Diagnose en behandeling van een sarcoom

Arts helpt iemand een mri in

Wanneer een arts een sarcoom vermoedt, dan zal hij een aantal beeldvormende tests aanvragen om het diagnostische proces te starten. Hij kan een echografie, een MRI of een CT-scan aanvragen.

Als de beelden de aanwezigheid van een neoplastisch proces suggereren, dan is de volgende stap een biopsie. Hiermee moeten ze tot een definitieve conclusie komen die de aanwezigheid van een sarcoom kan bevestigen of uitsluiten.

Wanneer een arts een sarcoom vermoedt, dan zal hij waarschijnlijk een aantal diagnostische beeldvormende tests aanvragen. De therapeutische opties voor een bevestigde diagnose zijn:

  • Chirurgie: veel sarcomen kunnen operatief worden gevriesdroogd en dit lost het probleem in één stap op.
  • Stralingstherapie: dit is meestal een aanvulling op een operatie wanneer vriesdrogen het sarcoom niet elimineert.
  • Chemotherapie: dit is voor sarcomen niet altijd nodig. Artsen adviseren het echter meestal voor ernstige tumoren of voor tumoren die op moeilijk bereikbare locaties zitten.
  • Immunotherapie: dit is een relatief nieuwe behandeling, maar het gebruik van biologische medicijnen tegen kanker is veelbelovend. Immunotherapie tracht het proces te stoppen waarbij de tumorcellen de immuunreactie van het lichaam blokkeren. Deze medicijnen zijn echter duur en niet wereldwijd verkrijgbaar.

Conclusie

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat het verschijnen van een knobbel in een deel van het lichaam een reden is om naar een arts te gaan. Je moet dus een arts raadplegen, zodat hij de nodige tests kan uitvoeren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Von Mehren, Margaret, et al. “Soft tissue sarcoma, version 2.2018, NCCN clinical practice guidelines in oncology.” Journal of the National Comprehensive Cancer Network 16.5 (2018): 536-563.
  • Ratan, Ravin, and Shreyaskumar R. Patel. “Chemotherapy for soft tissue sarcoma.” Cancer 122.19 (2016): 2952-2960.
  • Heslin, Martin J., et al. “Core needle biopsy for diagnosis of extremity soft tissue sarcoma.” Annals of surgical oncology 4.5 (1997): 425-431.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.