Jumping Fitness: hoe kun je dit doen?

Jumping Fitness is een geweldige aerobe training om gewicht te verliezen, het uithoudingsvermogen te verbeteren en de impact op de gewrichten tijdens de training te verminderen. In dit artikel vertellen we je wat het is en hoe je het kunt doen.
Jumping Fitness: hoe kun je dit doen?

Laatste update: 09 augustus, 2022

Jumping Fitness, of body jumping, is een discipline die in 2001 in Tjechië is ontstaan. Instructeurs Jana Svodova en Tomas Burianek combineerden de principes van aerobics met een trampoline om de impact op de gewrichten te minimaliseren en de lessen dynamischer te maken.

Sessies duren 45 tot 60 minuten, met muziek om de oefeningen te begeleiden en met variaties in de intensiteit van de bewegingen. Daarom is het gerelateerd aan andere trainingsvormen zoals:

  • bodypump
  • bodybalance
  • fitboxing
  • pilates
  • spinning

Deze trainingsvorm verschilt van alle anderen omdat jumping fitness op een trampoline gedaan wordt. De laatste jaren is er een toenemende belangstelling van sportscholen en sportliefhebbers.

Tegenwoordig kun je lessen vinden in meer dan 30 landen en ze zijn in opkomst als een alternatief voor conventionele aerobe bewegingsvormen. Daarom laten we je zien hoe je aan jumping fitness kunt doen en enkele voordelen ervan.

Wat zijn de voordelen van jumping fitness?

Jumping fitness kan pijn in gewrichten helpen voorkomen

De belangrijkste reden om aan jumping fitness te doen is het ontlasten van de gewrichten. Sommige aerobe disciplines hebben grote impact op de knieën, enkels en heupen. Dit kan uiteindelijk leiden tot slijtage, pijn, ontsteking en letsel.

Gelukkig helpt de trampoline waarop je de oefeningen doet de stress op deze gebieden aanzienlijk te verlichten, omdat deze als een soort opvangkussen dient voor elke beweging. Op de trampoline voer je een veelvoud aan aerobe oefeningen uit, die voordelen bieden zoals:

  • Het verminderen van episoden van depressie: alle vormen van fysieke activiteit zijn positief voor het psychisch welzijn. Dit bewijs geeft echter aan dat aerobe disciplines extra goed kunnen zijn in dit geval (Engelse link).
  • Het helpt om het gewicht onder controle te houden: in combinatie met een uitgebalanceerd dieet kan jumping fitness je helpen je gewicht op peil te houden of  af te vallen. Jumping fitness combineert verschillende intensiteiten van aerobe bewegingen, wat volgens studies gunstig is voor gewichtsverlies (Engelse link).
  • Het houdt cholesterol- en triglycerideniveaus onder controle: studies hebben bevestigd dat het uitvoeren van fysieke activiteit met gemiddelde en hoge intensiteit helpt om cholesterol en triglyceriden onder controle te houden (Engelse link).
  • Het verlagen van de bloeddruk: 45 tot 60 minuten activiteit op de trampoline helpt om de bloeddruk te verlagen. Het is ideaal voor mensen die lijden aan hypertensie of als preventieve methode. Verschillende onderzoeken toonden dit aan (Engelse link). In ieder geval is een voorafgaande evaluatie door een cardioloog raadzaam voordat iemand met deze trainingen begint.
  • Het draagt bij aan het uitvoerend functioneren: dit is de verbetering van de cognitieve capaciteit, aandacht, geheugen en concentratie. Dit is wat het bewijs suggereert (Engelse link), dus het is een van de redenen waarom aerobe activiteit wordt aanbevolen voor oudere volwassenen.
  • Het is een cardioprotectieve activiteit: vooral als je het met hoge intensiteit doet, hoewel is aangetoond dat aerobe oefeningen met gemiddelde intensiteit ook positieve gevolgen hebben voor het hart.

Hoe voer je jumping fitness uit?

Zoals we al zeiden, omvat jumping fitness lessen van 45 tot 60 minuten. Soms kun je sessies van 30 minuten vinden voor degenen voor wie jumping fitness nieuw is.

Een trainer die ook verantwoordelijk is voor het selecteren van de muziek die als begeleiding dient zal de sessie leiden. In theorie helpt deze muziek om de bewegingen te begeleiden en het tempo te bepalen om van gemiddelde naar hoge intensiteit te gaan.

De trainer selecteert de bewegingen op basis van het niveau van de deelnemers, het doel van de les en de ervaring van de trainer. Dit alles vindt plaats op een trampoline die al dan niet een ondersteunende handgreep heeft. Hieronder zullen we weergeven hoe een gemiddelde les is opgebouwd.

1. Warming-up

Zoals bij elke andere discipline, begint jumping fitness met het opwarmen en strekken van de spieren. Hoewel het mogelijk is om beide naast de trampoline te doen, is het doel van de eerste 5 minuten van een typische les om je spieren voor te bereiden als je eenmaal op de trampoline bent. De trainer zal dus met behulp van de muziek, het volgende gebruiken als opwarmroutine:

  • Zachtjes springen met de benen volledig gestrekt.
  • Zachtjes springen met klappen en knieliften.
  • Sprongen met een draai van 90 graden en weer terugkeren in de beginpositie.
  • Schaar- of T-sprongen.
  • Sprongen van links naar rechts.
  • Springen zoals je doet met touwtjespringen.

Dit zijn enkele van de bewegingen voor de warming-up, die essentieel zijn om blessures te voorkomen en maximale spierprestaties te bereiken. Geen enkele trainingssessie mag beginnen zonder een goede warming-up.

Ook interessant om te lezen:
De voordelen van het doen van de plank

2. Joggen

Het is mogelijk om het joggen aan te passen aan een trampoline, dus iedere sessie van jumping fitness bevat deze bewegingsvorm gedurende enkele minuten. Het is minder belastend voor de gewrichten en veiliger om te doen voor bepaalde groepen mensen.

Over het algemeen is de intensiteit gemiddeld, hoewel er momenten kunnen zijn dat het tot een hoge piek stijgt. Het vereist meer stabiliteit in de spieren van je romp en kuiten en de quadriceps, omdat de kleine veranderingen die het gevolg zijn van het terugkaatsende effect van de trampoline ertoe leiden dat het zwaartepunt bij elke stap uit balans raakt.

3. Aerobics op de trampoline

Een jumping fitness-sessie

Aerobics is een van de meest ondergewaardeerde bewegingsvormen. Eén sessie met hoge intensiteit kan tot 500 calorieën verbranden, dus alle lessen jumping fitness bevatten een vorm van dansen. De oefeningen worden gekozen afhankelijk van de deelnemers. Ze kunnen daarom variëren van Zumba tot buikdansen.

Voor meer comfort kunnen grote trampolines worden gebruikt, waardoor het basisoppervlak groter wordt voor meer bewegingsvrijheid. Om te proberen een hoger calorieverbruik te realiseren, is het heel gebruikelijk de de trainer wijzigingen aanbrengt in de sprongen en meer improviseert.

4. Oefeningen met gewichten

Hoewel niet bij alle sessies gewichten gebruikt worden, is het wel mogelijk bij een jumping fitness-sessie. In dit geval worden aerobe en anaerobe activiteiten gecombineerd in een enkele routine en wordt ook spierversterking bereikt. Uiteraard is het gewicht beperkt tot slechts een paar kilo om de essentie van de discipline te behouden en ongelukken met de trampoline te voorkomen.

De meeste bewegingen kunnen aangepast worden om de gewichten erbij te gebruiken, hoewel klassieke anaerobe oefeningen ook kunnen worden gedaan met toevoeging van het springen. Het hangt allemaal af van je conditie en doelen.

Overwegingen als je thuis aan jumping fitness wilt gaan doen

Dit waren een paar voorbeelden van hoe een les jumping fitness eruit ziet. Niets belet je om het thuis te doen, hoewel je vooraf wel een aantal details moet overwegen:

  • Zorg dat je een trampoline kiest die je gewicht kan dragen.
  • Maak de ruimte vrij om stoten te voorkomen bij het uitstrekken van je benen en armen.
  • Zorg ervoor dat de contactpunten goed op de grond staan. Als de trampoline deze niet heeft, overweeg dan om antislip-rubbers toe te voegen.
  • Draag sportkleding waarin je vrij kunt bewegen.
  • Draag goede sportschoenen voor betere stabiliteit. Nadat je meer ervaring hebt opgedaan, kun je lessen op blote voeten proberen.
  • En tot slot, ga niet door met een sessie als je druk op je borst voelt, overmatig ongemak in het bekkengebied of spierpijn hebt.

Naast dit alles moet je ook weten dat er enkele contexten zijn waarin jumping fitness contra-indicaties heeft. Deze omvatten situaties waar er sprake is van urine-incontinentie, duizeligheid, enkelverstuikingen of recente gewrichtsblessures. Het wordt ook niet aanbevolen na 5 maanden zwangerschap. Je kunt echter een medisch specialist raadplegen als je vragen hebt.

Onthoud ook tot slot dat je gemiddeld 5 of 6 lessen nodig hebt om vertrouwd te raken met de bewegingen en de balans op de trampoline. Daarom is het het beste om te voorkomen dat je mogelijkheden overschrijdt om letsel of oponthoud te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chiu, C. H., Ko, M. C., Wu, L. S., Yeh, D. P., Kan, N. W., Lee, P. F., … & Ho, C. C. Benefits of different intensity of aerobic exercise in modulating body composition among obese young adults: a pilot randomized controlled trial. Health and quality of life outcomes. 2017; 15(1): 1-9.
  • Dimeo, F., Bauer, M., Varahram, I., Proest, G., & Halter, U. Benefits from aerobic exercise in patients with major depression: a pilot study. British journal of sports medicine. 2001; 35(2): 114-117.
  • Guiney, H., & Machado, L. Benefits of regular aerobic exercise for executive functioning in healthy populations. Psychonomic bulletin & review. 2013; 20(1): 73-86.
  • Mann, S., Beedie, C., & Jimenez, A. Differential effects of aerobic exercise, resistance training and combined exercise modalities on cholesterol and the lipid profile: review, synthesis and recommendations. Sports medicine. 2014; 44(2): 211-221.
  • Pal, S., Radavelli-Bagatini, S., & Ho, S. Potential benefits of exercise on blood pressure and vascular function. Journal of the American Society of Hypertension- 2013; 7(6): 494-506.
  • Swain, D. P., & Franklin, B. A. Comparison of cardioprotective benefits of vigorous versus moderate intensity aerobic exercise. The American journal of cardiology. 2006; 97(1): 141-147.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.