Jin Shin Jyutsu: herlaad je lichaam

Wanneer je slechts vijftien minuten per dag vrijmaakt om je vingers te masseren, kan dit al enorm veel voordelen bieden. Het is belangrijk om vooral aandacht te geven aan de vingers die verbonden zijn aan de lichaamsdelen waar je last van hebt.
Lichaam Herladen

In de afgelopen jaren zijn meerdere traditionele Japanse therapieën over de hele wereld bekend geworden als goede oplossingen voor verschillende aandoeningen.

Hoewel veel ziektes werkelijk medische aandacht en behandeling nodig hebben, kunnen deze alternatieven voor sommige aandoeningen wel verlichting bieden.

Het doel is vaak om ervoor te zorgen om lichamelijk en mentaal in balans te komen en om de wisselwerking tussen deze twee dimensies onder controle te houden. Als gevolg kunnen deze therapieën helpen om je lichaam meer energie te geven en stressgerelateerde symptomen onder controle te houden, symptomen als angst en andere negatieve emoties.

Enkele van deze vormen van alternatieve geneeskunde zijn Jin Shin Jyutsu of de ‘Kunst van de Schepper door de mens met begrip en mededogen’ , in 1900 ontwikkeld door de wijze man Jiro Murai met als doel om de ziel en het lichaam via de handen weer met elkaar in balans te brengen.

Deze therapieën zijn gebaseerd op de gedachte dat alles dat bestaat een essentiële energie in zich draagt die zijn levenskracht vertegenwoordigt. Deze energie stroomt op verschillende niveau’s door je lichaam en wanneer het eindelijk een harmonieuze staat bereikt, kan het vrij en onbelemmerd doorstromen.

Wat houdt de Jin Shin Jyutsy-therapie in?

Handen Masseren

Deze therapie gaat uit van de aanname dat er in het lichaam drie voornaamste energiebanen aanwezig zijn:

  • De centrale baan vloeit in een grote ovale vorm van het gezicht, richting de borst, langs de buik, de heupen en uiteindelijk langs de wervelkolom weer naar boven richting het hoofd.
  • De twee andere banen beginnen in de knieën en zijn een soort van toezichthoudende banen.
    • De linker energiebaan draagt de verantwoording om alle lichaamsfuncties aan die kant van het lichaam onder controle te houden en is verbonden aan het verleden, de logica en je genen.
    • De rechter energiebaan controleert de lichaamsfuncties aan die kant van het lichaam en is verbonden aan het heden, de intuïtie en wedergeboorte.
  • Tot slot zijn er diagonale stromingen die de twee toezichthoudende banen met elkaar harmoniseren en je energiesysteem op orde brengen.

Het voornaamste doel van deze methode is om je lichamelijke en emotionele gemoedstoestand in balans te brengen en vrede met jezelf en het universum te ontwikkelen.

Hoe werkt deze alternatieve therapie?

Jin Shin Jyutsu-therapie

Bij Jin Shin Jyutsu is het de bedoeling om alle energie die door het lichaam verspreid wordt op de juiste manier te sturen. De therapie gaat uit van de aanname dat elke plek op je hand verbonden is aan een of meer lichamelijke organen, alsook je emoties. Dit betekent dat je door middel van deze techniek je lichamelijke gezondheid en je emotionele gemoedstoestand kunt verbeteren.

Hoe pas je deze techniek toe?

Zoals we hierboven ook al aangaven, is elk deel van je hand verbonden met een bepaald orgaan in je lichaam. Om deze therapie uit te voeren, is het de bedoeling dat je één vinger voorzichtig wikkelt om het deel dat je wilt genezen.

Als eerste ga je zitten met je handen over elkaar en houd je je handen onder je armen met je duimen naar voren gericht. Zodra je in deze houding zit, adem je één keer heel diep uit, waarbij je de lucht vanaf je schedel tot aan je duimen door je lichaam voelt vloeien. Herhaal dit vervolgens, maar voel de lucht dan langs je ruggengraat naar beneden glijden.

Nadat je deze oefening volledig hebt uitgevoerd, is het de bedoeling dat je elk van je vingers drie minuten masseert. Masseer ’s ochtends je linkerhand en vervolgens ’s avonds je rechterhand. Denk voordat je een van je vingers masseert echter wel na over wat je aan het doen bent en de volgorde waarin je het moet doen.

Massage van de Handen

De duim

De duim is verbonden met je armen en je maag. Wanneer je in beide lichaamsdelen pijn ervaart, kun je last krijgen van emoties als depressie en zenuwachtigheid. De symptomen zijn onder andere nervositeit, buikpijn en hoofdpijn.

De wijsvinger

Deze vinger is verbonden aan je nieren en je blaas, alsook aan emoties als verwarring en angst. Symptomen die hierdoor veroorzaakt worden zijn spijsverteringsstoornissen, rugpijn en tandpijn.

De middelvinger

Je middelvinger is verbonden aan je lever en woede. Misschien heb je last van migraine, problemen met het gezichtsvermogen of vermoeidheid.

Lees ook dit artikel: Stress? Probeer deze Japanse ontspanningstechniek

De ringvinger

Deze vinger is verbonden aan je dikke darm en je longen, alsook gevoelens van depressie en pessimisme. Wellicht ervaar je symptomen als indigestie, astma en moeite met de ademhaling.

De pink

De pink is verbonden aan de gezondheid van je hart en je dunne darm. Ook kan deze vinger in verband worden gebracht met de houding om je anders voor te doen dan je werkelijk bent.

Door deze therapie toe te passen kun je je concentratievermogen verbeteren en de energieniveaus in je lichaam op orde brengen om zo verschillende vormen van ongemak te verlichten.

Je hebt per dag maar vijftien minuten nodig om de voordelen te bemerken.