Je tong goed schoonmaken: tips en trucs

Door je tong goed te reinigen kun je een gezonde en functionele mond krijgen. Ontdek hoe je dat op de juiste manier doet.
Je tong goed schoonmaken: tips en trucs
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 21 februari, 2023

Het verzorgen van de gebitshygiëne is iets wat de meesten van ons behoorlijk ingebouwd hebben. Maar je tong goed schoonmaken hoort ook bij deze routine en niet iedereen weet hoe dat moet.

Het vergeten van de tong tijdens het mondspoelen komt nogal eens voor. En, zoals we je in dit artikel zullen laten zien, brengt het verwaarlozen van dit orgaan problemen met zich mee voor de gezondheid en het goed functioneren van de mond.

Als je weet hoe belangrijk het is om je tong te reinigen en als je weet hoe je dat correct moet doen, zal dat je helpen om dit aspect van de mondhygiëne niet te vergeten. Je zult zien dat het heel eenvoudig is en je veel voordelen oplevert. Lees verder en we vertellen je er alles over.

Het belang van het correct reinigen van je tong

De tong is een beweeglijk orgaan, verankerd aan de mondbodem en samengesteld uit verschillende spiergroepen die bedekt zijn met slijmweefsel. Ze speelt een fundamentele rol in de mondholte. Ze is betrokken bij kauwen, bolusvorming, slikken, orale hydratatie, spraak en de smaakzin.

De tong heeft zenuwuiteinden en een grote irrigatie, waardoor ze veel pijn doet en bloedt als ze gewond raakt. Zijn normale uiterlijk is roze, vochtig en beweeglijk.

Bovendien is zijn dorsum bedekt met papillen die het oppervlak een karakteristiek fluweelachtig uiterlijk geven. Sommige van deze structuren zijn betrokken bij de smaakwaarneming. Andere kunnen aanraken, hebben lymfatische functies, of produceren speeksel.

De tong goed schoonmaken is belangrijk om dit orgaan gezond te houden en zijn functies normaal te laten verlopen. Anders zouden bacteriën in de mond woekeren en voedselresten zich ophopen op het oppervlak.

Een tong zonder goede hygiëne is vatbaar voor verschillende problemen:

  • Halitose of slechte adem (Spaanse link).
  • Veranderingen in de smaakzin.
  • Veranderingen in de normale flora van de mond, met de ontwikkeling van mycose.
  • Het uiterlijk verandert door ophoping van vuil. De tong ziet er wit of zwart uit en het oppervlak wordt gladder.
  • Het bevordert de vestiging van pathogene bacteriën die cariës, gingivitis, parodontitis en andere infecties veroorzaken.

Een paar minuten per dag de tijd nemen om je tong schoon te maken voorkomt deze problemen. Een goed verzorgde tong zal zijn functies kunnen blijven vervullen.

Bovendien zul je geen last hebben van een slechte adem, smaakveranderingen of problemen met kauwen, slikken of spreken. Daarom is het de tijd die je besteedt aan het schoonmaken ervan waard. Blijf lezen en we vertellen je hoe je dat moet doen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
8 curiositeiten over de tong

Hoe maak je je tong goed schoon?

Vader en zoon aan het tandenpoetsen
Bij poetsen gaat het niet alleen om de tanden. Ook de tong moet op dit moment verzorgd worden.

Door je tong elke dag goed te reinigen kun je dit orgaan gezond houden. Hier volgen enkele tips en trucs om te overwegen bij het schoonmaken van dit deel van je mond.

1. Neem tonghygiëne op in je tandenpoetsroutine

Het eerste wat je moet doen om je tong goed te reinigen is tonghygiëne opnemen in je tandenpoetsroutine. Als je het onderdeel maakt van je tandenpoetsroutine, is er minder kans dat je het poetsen vergeet of uitstelt.

Elke dag, na de maaltijd, moet je je tanden en tandvlees minstens 2 minuten poetsen. Hiervoor gebruik je een borstel met zachte haren en een tandpasta met fluoride.

Daarnaast moet je de hygiëne compleet maken door te flossen. Dit verwijdert ziektekiemen en voedselresten die zich tussen de tanden ophopen en waar poetsen niet bij kan.

Zorgen voor een goede hygiëne van het gebit voorkomt resten en bacteriën die later op de tong terecht kunnen komen. Beginnen met de hygiëne van de tanden is de eerste stap voordat je overgaat tot het reinigen van de tong.

2. De tong schoonmaken

Om de tong goed schoon te maken is een tongschraper ideaal. Dit is een hulpmiddel dat bedoeld is om bacteriën en vuil van het oppervlak van het orgaan te verwijderen.

Maar als je geen tongschraper hebt, kun je je tong toch schoonmaken. Het gebruik van de haren van de borstel of de achterkant van de borstel kan het gebrek aan een schraper goedmaken en je helpen.

Om de tong schoon te maken, moeten zachte schrapende bewegingen worden gemaakt vanaf het verste achterste gedeelte naar voren, totdat je de punt bereikt. Dit proces moet verschillende keren worden herhaald en ook de zijkanten van het orgaan moeten worden schoongemaakt. Bij elke voorwaartse beweging is het raadzaam de mond te spoelen met water om losse resten te verwijderen.

Sommige mensen hebben vaak problemen met het schoonmaken van hun tong vanwege de kokhalsreflex die ontstaat door de schraper zo ver naar achteren te plaatsen. Een diepe ademhaling voordat je begint helpt. Ook zal het ongemak afnemen naarmate het lichaam aan de gewoonte went.

Zoals gezegd is de tongschraper het beste instrument om de tong goed schoon te maken. Maar als je er geen hebt, zijn er andere manieren (Engelse link) om de hygiëne van dit deel van de mond te waarborgen.

De tongschraper, of schraper

Dit is een klein, gekarteld instrument dat ontworpen is om de tong goed schoon te maken. Het bestaat uit een gebogen, U-vormige of Y-vormige staaf die het tongoppervlak schraapt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen.

Het is heel eenvoudig in gebruik. Zoals de naam al aangeeft, moet de tong zachtjes geschraapt worden.

Daartoe worden bewegingen gemaakt van achter naar voren, dat wil zeggen van het diepste deel van de tong naar het puntje. De hoek moet worden gevarieerd om alle gebieden van het orgaan te bereiken.

Deze handeling wordt verschillende keren herhaald om ervoor te zorgen dat de hele tong wordt schoongemaakt. Bij elke beweging verwijdert de schraper bacteriën, voedselresten en dode cellen die vastzitten in de onregelmatigheden van het tongoppervlak.

Na elke voorwaartse beweging is het een goed idee om de schraper en je mond met water te spoelen. Als je klaar bent, moet je de schraper wassen om hem hygiënisch en in goede conditie te houden tot het volgende gebruik.

Tongborstels

je tong poetsen

Tongborstels zijn ook instrumenten die speciaal gemaakt zijn voor het reinigen van de tong. Ze verschillen van schrapers doordat ze meerdere haren hebben die werken als een borstel of bezem.

Wanneer je ermee over de tong gaat, verwijdert het vuil en ophoping van bacteriën. De sensatie die het bij de persoon veroorzaakt is minder intens dan die van de schraper, dus is het meer geschikt voor mensen met een hoge gevoeligheid in hun tong.

Klassieke tandenborstel

De tandenborstel is een instrument dat ontworpen is om tandoppervlakken te reinigen, die hard zijn. Daarom is het niet het beste instrument voor het reinigen van de tong, die een zacht orgaan is.

Toen onderzoekers (Engelse link) ze vergeleken met tongschrapers, ontdekten ze zelfs dat ze niet zo effectief zijn als de laatste bij het verwijderen van vuil dat zich op de tongrug heeft opgehoopt.

Als er geen ander alternatief is voor het reinigen van de tong, kan een traditionele tandenborstel worden gebruikt. Het is beter om het met dit minder effectieve instrument te doen dan helemaal niet te poetsen.

Er moet een tandenborstel met zachte haren worden gekozen, die uitsluitend bestemd is voor het reinigen van de tong. Daarom zal het een andere borstel zijn dan die voor de tanden.

Een tandenborstel met een in de borstelkop ingebouwde tongschraper

Sommige moderne tandenborstels hebben een geschraapt oppervlak aan de achterkant van de borstelkop voor het reinigen van de tong. Maar de efficiëntie van dit accessoire is nogal beperkt.

De opzetborstel met tongschraper is alleen nuttig voor de hygiëne van de tongpunt. Als het puntinstrument in het achterste gedeelte van de mond wordt geplaatst, veroorzaakt dat meestal veel kokhalzen.

3. Gebruik mondwater

Mondwater
Mondspoelingen vullen het poetsen van de tong aan en zorgen voor een frisse adem.

Om het reinigen van de tong goed af te ronden, is het raadzaam een mondwater te gebruiken. Spoel een paar minuten krachtig met deze vloeistoffen om eventuele resten op de tong te verwijderen.

Vergeet niet het product uit te spugen als je klaar bent, want ze zijn niet bedoeld om door te slikken.

Mondspoelingen bevatten verschillende bestanddelen die de mond helpen beschermen tegen bacteriële tandplak en zorgen voor een frisse adem. Er zijn er met fluoride, antiseptica of natuurlijke ingrediënten (Spaanse link), die in staat zijn ziektekiemen onder controle te houden. Je tandarts kan je vertellen welke voor jou geschikt is.

4. Reinig je tong regelmatig correct

Om de tong correct te reinigen is het niet alleen nodig om het goed te doen, maar is het ook belangrijk om er een frequente gewoonte van te maken. Zoals we al zeiden, door tonghygiëne op te nemen in je tandenpoetsroutine kun je het meerdere keren doen, elke dag.

Het is belangrijk om de tong minstens twee keer per dag te reinigen. Het is heel belangrijk om dat voor het slapen gaan te doen, omdat we ‘s nachts minder speeksel afscheiden. Zo kunnen we de nacht doorkomen met een schone mond en hebben we meer controle over schadelijke bacteriën.

Dit voorkomt de ophoping van bacteriën, de vorming van witachtige tandplak en een slechte adem. Het ervaren van het comfort van een schone tong is meestal voldoende motivatie om dit gebied te blijven verzorgen.

Hoe weet je of de tong schoon is?

Aan het eind van de mondreinigingsroutine is het raadzaam je tong voor een spiegel uit te steken en te observeren. Aan de hand van het oppervlak kun je controleren of de hygiëne goed is uitgevoerd.

Na het goed schoonmaken van de tong ziet het oppervlak er roze uit. Als je daarentegen witte of gelige plekken ziet, komt dat doordat de tong niet helemaal schoongemaakt is.

Als de tong er witachtig uitziet, komt dat meestal door de aanwezigheid van bacteriën op het oppervlak. Maar andere keren kan het de manifestatie zijn van mondaandoeningen, zoals bijvoorbeeld orale candidiasis, korstmossen of leukoplakie.

Als de tong na herhaaldelijk poetsen zijn gebruikelijke roze kleur terugkrijgt, is er geen reden tot zorg. Als de witachtige kleur echter aanhoudt, is het nodig een tandarts te raadplegen om de situatie te beoordelen.

Wanneer naar de tandarts?

Je tong goed schoonmaken tips en trucs

Om de tong normaal te laten functioneren, is het belangrijk de hygiëne te verzorgen. Maar het is ook nodig om hem goed te verzorgen door regelmatig de tandarts te bezoeken.

Tijdens routinebezoeken observeert de tandarts het uiterlijk van de tong en beoordeelt hij de beweeglijkheid ervan. Op die manier kunnen ze een eventuele aandoening vroegtijdig vaststellen.

Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan het uiterlijk van de tong. Zoals we al zeiden, kun je door dit orgaan te observeren als je klaar bent met schoonmaken eventuele ongewone veranderingen ontdekken.

Het is belangrijk om de tandarts of arts te bezoeken als een van deze verschijnselen op de tong verschijnt:

  • Pijn.
  • Ernstige brandwonden.
  • Rode vlekken of plekken.
  • Gladdere plekken op de tong.
  • Harig uiterlijk van de tong.
  • Wondjes die na een paar dagen niet genezen zijn.
  • Een oppervlak met een gele of zwarte verkleuring.
  • Witte plekken die niet verdwijnen met schoonmaken.
  • Zweertjes of bultjes die niet na een paar weken verdwijnen.

Een schone en gezonde tong

Het correct schoonmaken van de tong is heel eenvoudig en de moeite waard. Het hebben van een gezonde tong is essentieel voor reguliere taken, zoals eten, praten en proeven.

Het kan even duren voordat je er een gewoonte van maakt om je tong bij je mondhygiëne te betrekken. Als je merkt hoe goed het voelt om dit deel van je mond schoon en fris te hebben, zul je het zeker niet meer vergeten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barba, L., & Valerio, I. (2020). Halitosis: Principios básicos sobre su origen y tratamiento Revisión narrativa. Odovtos International Journal of Dental Sciences22(1), 47-59.
  • Singh, S., Singh, D., & Macedo, M. B. L. (2022). Dispositivos para remoção da saburra lingual: revisão de literatura. Research, Society and Development11(6), e54411629554-e54411629554.
  • Gallego, A. P. (2022). La patología lingual. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria29(5), 256-260.
  • Félix Corrales, C. A. (2018). Relación entre la remoción del cubrimiento lingual y los niveles de compuestos volátiles sulfurados utilizando un limpiador lingual vs un cepillo dental.
  • Pedrazzi, V., Sato, S., de Mattos, M. D. G. C., Lara, E. H. G., & Panzeri, H. (2004). Tongue‐cleaning methods: a comparative clinical trial employing a toothbrush and a tongue scraper. Journal of periodontology75(7), 1009-1012.
  • Jiménez, A. I. V., & Bolaños, F. J. (2016). Lengua vellosa negra. Reporte de caso clínico. Odovtos-International Journal of Dental Sciences18(1), 29-33.
  • Villalobos, O. J., Salazar, C. R., & Ramírez de Sánchez, G. (2001). Efecto de un enjuague bucal compuesto de aloe vera en la placa bacteriana e inflamación gingival. Acta odontológica venezolana39(2), 16-24.
  • Van Tornout, M., Laleman, I., Dadamio, J., Degeest, S., Vancauwenberghe, F., & Quirynen, M. (2014). Halitosis y cubrimiento lingual. Periodoncia y osteointegración24(1), 17-21.
  • Danser, M. M., Gómez, S. M., & Van der Weijden, G. A. (2003). Tongue coating and tongue brushing: a literature review. International journal of dental hygiene1(3), 151-158.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.