Wat zijn de zwarte vlekken op de tong?

Zwarte vlekken op de tong kunnen verschillende oorzaken hebben. Maak je er echter geen zorgen over: er zijn veel mogelijke oorzaken. De meest waarschijnlijke boosdoeners zijn tabak of een slechte mondhygiëne.
Wat zijn de zwarte vlekken op de tong?
Iván Losada

Geschreven en geverifieerd door de arts en chiropractor Iván Losada.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het lijkt misschien raar, maar zwarte vlekken op de tong komen iets vaker voor dan je zou denken. Het is begrijpelijk dat het mensen zorgen baart die ze hebben vaak. De oorzaken zijn echter talrijk en divers.

Ten eerste variëren hun locatie en uiterlijk. Deze vlekken kunnen ook op de rug verschijnen en er zelfs harig uitzien. Ze kunnen ook in andere gebieden verschijnen, in groepen of individueel. Ze zijn meestal tijdelijk, dus om te beginnen hangt hun duur af van waarom ze er zijn.

In het artikel van vandaag leggen we je dus uit wat dan de belangrijkste oorzaken van zwarte vlekken op de tong zijn, samen met hun mogelijke gevolgen.

Wat veroorzaakt de zwarte vlekken op de tong?

Close-up van een tong

Onder normale omstandigheden is de tong rood en bedekt met kleine bultjes, papillen genaamd. Er zijn echter enkele gevallen waarin de papillen kleur verliezen, waardoor ze er als zwarte vlekken uitzien.

Zwarte vlekken op de tong zijn meestal aan een slechte mondhygiëne te wijten. Ze kunnen echter ook een symptoom van mondkanker zijn, problemen met medicatie en roken.

Harige zwarte tong

In dit geval wordt de tong donker en heeft een harig uiterlijk. Het ontstaat, omdat dode huidcellen niet exfoliëren zoals zou moeten. Ze hopen zich dus op en leiden tot zwelling van de papillen.

Dit komt, omdat de papillen verantwoordelijk zijn voor het vangen van bacteriën, voedselresten, tabakssporen, enzovoort. Deze stoffen maken de tong vuil. Dit is een milde en tijdelijke orale aandoening. Veel processen kunnen dit veroorzaken zoals:

 • Het gebruik van antibiotica en irriterende mondspoelingen.
 • Slechte mondhygiëne.
 • Te veel koffie of zwarte thee drinken.
 • Alcoholgebruik en roken.

Zwarte vlekken op de tong hebben zorgt meestal voor ongerustheid. Er is echter geen reden voor, omdat het niet noodzakelijkerwijs tot verdere gezondheidsproblemen leidt en pijnloos is. Het gaat dus meestal om het elimineren van de bovenstaande factoren en het volgen van een goede mondhygiëne.

Misschien ook interessant om te lezen:
Een witte tong laten verdwijnen met 7 natuurlijke remedies

Hyperpigmentatie van de tong

Dit is een goedaardige aandoening die ook tot zwarte vlekken op de tong leidt. Het komt relatief vaak voor bij Afrikaanse en Aziatische mensen. Het komt vaker voor bij mensen tussen de 20 en 30 jaar, hoewel het zich ook bij sommige kinderen manifesteert. Over het algemeen beïnvloedt het de laterale oppervlakken van de tong en de punt.

De oorzaak van deze aandoening is nog onbekend, hoewel wetenschappers de mogelijkheid van een genetische factor onderzoeken. Een aantal studies (Engelse link) blijven proberen het type overerving van deze pathologie aan te tonen.

Schimmelinfectie

Vrouw met een witte tong

Een schimmelinfectie komt vaak voor bij mensen met een slechte mondhygiëne. De zwarte vlekken kunnen echter ook optreden na de inname van bepaalde antibiotica. Dit komt omdat antibiotica de bacteriën van de tong veranderen, inclusief de goede soort.

Beschadigingen en wonden

Hoewel we er zelden bij stilstaan, kan de tong ook blauwe plekken krijgen. Elke klap of beet die het weefsel niet scheurt, kan een kleine blauwe plek op de tong vormen. Het ziet er vaak uit als kleine zwarte vlekken op de tong.

Zwarte vlekken op de tong door medicatie

Zoals we eerder vermeldden, kunnen antibiotica de microbiota van de tong verzwakken (Engelse link). Het is dus gemakkelijker om een schimmelinfectie op te lopen.

Een aantal medicijnen kunnen echter ook zwarte vlekken op de tong veroorzaken. Het mechanisme van deze bijwerking is complex. Het is echter slechts een voorbijgaande situatie. Je tong zal weer normaal zijn zodra je met de medicatie stopt.

Het belangrijkste van zwarte vlekken op de tong

Zwarte vlekken op de tong kunnen om verschillende redenen verschijnen. De meeste gevallen zijn echter te wijten aan slechte gewoonten zoals onjuiste mondhygiëne en roken. Het is dus erg belangrijk om een goede hygiëne te behouden.

De meeste tandartsen raden ook aan om je tanden minstens twee keer per dag te poetsen. Op dezelfde manier moet je dagelijks flossen en gorgelen. Probeer ook met giftige gewoonten zoals roken te stoppen. Tabak veroorzaakt niet alleen zwarte vlekken op de tong, het kan ook tot mondkanker leiden.

Raadpleeg je arts als je veranderingen in de kleur van je tong of een deel van je mond opmerkt. Ze zullen de nodige relevante tests uitvoeren om je te diagnosticeren en kankerverwekkende processen uit te sluiten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Domínguez P, Minguella I. Tractament de la cetoacidosis diabètica. But Soc Cat Pediatr 1989; 49: 385-95.
 • Fernández Y, Palomeque A, Luaces C, Pons M, Gibert A, Martín JM. Tratamiento de la cetoacidosis diabética. Arch Pediatr 1995; 46: 443-6.
 • Rodríguez Hierro F. Diabetes mellitus (I). En: Argente J, Carrascosa A, Gracia R, Rodríguez Hierro F, editores.
  Tratado de Endocrinología Pediátrica y de la adolescencia. Madrid: Edimsa; 1995. p. 943-64.
 • Rodríguez F, Torres M. Diabetes: pauta de actuación en el Servicio de Urgencias ante un posible debut diabético. En: Pou-Fernández J, editor. Urgencias en Pediatría. Protocolos diagnóstico-terapéuticos. Madrid: Ergon; 1999. p. 349-58.
 • Corripio Collado R, Rivera Luján J, Gallach Figueras I. Urgencias endocrino-metabólicas: Diabetes Mellitus. En: Benito J.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.