Wat de tong vertelt over je gezondheid

Wist je dat de kleur van je tong je kan waarschuwen als je een vitaminetekort of infecties hebt? Het kan je vertellen of dit voortkomt uit een slechte hygiene of dat het een groter probleem omvat.
Wat de tong vertelt over je gezondheid
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

De tong is als een spiegel: je kan er naar kijken om te zien of je gezondheidsproblemen hebt. Negeer dit kleine orgaan niet; het kan je allerlei dingen vertellen over je gezondheid dankzij zijn kleur. Vandaag willen we je vertellen wat elke kleur kan betekenen.

1. Aardbeienrood

Rode tong

Als je naar je tong kijkt en je ziet dat deze een aardbeienrode kleur heeft, kan dit betekenen dat je een gebrek hebt aan bepaalde vitaminen. Is hij licht glanzend? Dan betekent dit dat je dieet ijzer en vitamine B12 mist. 

Als je daarnaast opmerkt dat hij ‘dunner’ is dan normaal, kan dit komen doordat je smaakpapillen glad zijn. 

In ernstige gevallen kan je scherpe pijn voelen wanneer je hete drankjes of pittig eten consumeert. Als dit het geval is, raden we je aan om naar de dokter te gaan en je dieet te bespreken.

2. Bruin

Als je merkt dat je een soort bruine of zwarte plak op de tong hebt, kan dit aangeven dat je een slechte mondhygiëne hebt. Ook kan het laten zien dat je een roker bent of een thee- of koffiedrinker. 

Je merkt wellicht ook dat je een slechte adem uit je mond hebt en ervaart een verandering in smaak. Ook kan het zo zijn dat je moeite hebt om smaken te herkennen. 

Probeer deze slechte gewoonten te beperken, niet alleen voor je tong, maar ook voor je gezondheid.

Poets dagelijks je tanden en ook je tong! 

3. Wittig

Witte tong

Als je een erg licht gekleurde tong hebt, of je ziet een laagje dat lijkt op cottage cheese, kan dit een teken zijn van een schimmelinfectie (candida).

Dit type plak komt tevoorschijn wanneer er een hoge productie is van de candida albicansDeze infectie kan worden veroorzaakt door langdurig gebruik van antibiotica, diabetes, een slecht immuunsysteem of een hoge bloeddruk. 

In elk geval is het het beste om naar de huisarts te gaan.

Lees meer over een witte tong:
Natuurlijke remedies voor een witte tong

4. Vouwen in de tong

Als je merkt dat je vouwen of rimpels hebt in je tong, kan dit een teken zijn van ouder worden. 

Deze vouwen zijn niet pijnlijk. Echter, als je een slechte mondhygiene hebt, stijgt het risico op infectie. Een schimmelinfectie kan zich ontwikkelen in de vouw en kan flinke pijn geven.

Om dit probleem op te lossen, kan je het beste de voorgeschreven behandeling van je dokter volgen.

5. Kleine witte puntjes

Als je kleine witte puntjes op je tong ziet, moet je erg voorzichtig en oplettend zijn. Dit kan een teken van iets ernstigs zijn. 

Deze puntjes worden normaal gesproken veroorzaakt door een overmatige celdeling bij mensen die roken

Sommige van deze cellen kunnen kankerachtig zijn, echter is dit niet erg waarschijnlijk. Als ze na een paar weken niet weg zijn, moet je naar de dokter gaan en dit laten onderzoeken.

6. Blaren en rode puntjes

Blaren en rode puntjes op de tong

Als je last hebt van blaren en zweertjes die langere tijd aanwezig blijven, kan dit een symptoom zijn van een ernstige ziekte, zoals tongkanker. 

Als dit het geval is, ga dan onmiddellijk naar de dokter. Hij of zij zal de juiste onderzoeken uitvoeren. 

7. Brandende tong

Een brandend gevoel in je tong kan voorkomen door grote hormonale veranderingenDit komt vaak voor tijdens de menopauze.

Een andere oorzaak kan zijn dat je de verkeerde tandpasta gebruikt. Sommige mensen zijn allergisch voor de component Sodium Laureth Sulfate. Dit is het bestandsdeel dat de tandpasta schuimig maakt.

Als je denkt dat je hier misschien allergisch voor bent, probeer dan een andere tandpasta en kijk of het probleem weggaat. 

8. Pijnlijke zweren

Als je last hebt van pijnlijke zweren op de tong, kan dit worden veroorzaakt door stomatitis.

Deze aandoening komt voornamelijk voor bij kinderen, maar het overkomt 20% van de volwassenen ook.

Zweren zijn tekenen van stress en een verzwakt immuunsysteem. Als ze langer dan een week aanhouden, is het een goed idee om naar de dokter te gaan.

9. Kleine gaten of onregelmatigheden

Dit komt niet veel voor, maar het bestaat wel. Dit zijn zeldzame eigenaardigheden, maar niet gevaarlijk. 

Als ze geen pijn doen, hoef je je hier geen zorgen over te maken. De tong is net een beetje anders dan die van de rest! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.