De eerste 5 symptomen van tongkanker

De symptomen van tongkanker kunnen ook toegeschreven worden aan andere, minder erge problemen. Toch is het belangrijk ook naar een arts te gaan als je meerdere symptomen hebt, om grotere problemen uit te kunnen sluiten.
De eerste 5 symptomen van tongkanker

Laatste update: 23 september, 2018

Tongkanker, technisch bekend als orofaryngeale kanker, is een van de meest voorkomende kankersoorten. Dat is waarom het cruciaal is om de symptomen van tongkanker te herkennen zodat je het zo snel mogelijk kunt behandelen.

In de meeste gevallen waren mensen met tongkanker hun leven lang rokers of drinkers.  De statistieken geven aan dat het vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen. En de laatste tijd neemt het aantal mensen met mondkanker of tongkanker toe.

Net als bij elke ziekte, zijn er bepaalde symptomen van tongkanker die voorkomen en een indicatie geven van wat er aan de hand is. Als je denkt dat je tongkanker hebt, dit zijn enkele van de eerste 5 symptomen van tongkanker. Houd echter wel in gedachten dat deze symptomen de meest algemene zijn. Het betekend dus niet dat je 100% zeker kanker hebt.

Als je gezondheidsproblemen hebt, onthoud dan dat je naar je dokter zou moeten gaan om onderzocht te worden en om een goede diagnose te krijgen.

Risicofactoren

Doktersbezoek vanwege symptomen van tongkanker

Net zoals mensen waar suikerziekte in de familie voorkomt een grotere kans hebben om suikerziekte te krijgen in hun leven, zijn er ook factoren, gerelateerd aan levensstijl of eetpatroon, die het waarschijnlijker maken dat je tongkanker krijgt.

Enkele van die factoren zijn:

Roken en alcohol drinken

Deze combinatie maakt de kans groter dat je tongkanker krijgt, en ook andere ziektes zoals longkanker, levercirrose en maagkanker.

Actieve rokers lopen grotere kans op het ontwikkelen van kankercellen in het orale gebied. Dit is ook het geval bij mensen die regelmatig alcohol drinken.

Eetpatroon

Als je een eetpatroon hebt met weinig fruit en groente, dan zorgt dat voor een verzwakking van je immuunsysteem en dat maakt je kwetsbaarder voor terugkerende gezondheidsproblemen.

Humaan papillomavirus (HPV)

Mensen met HPV lopen een grotere kans om tongkanker te krijgen, omdat dit virus direct gerelateerd is aan het ontwikkelen van tongkanker en de groei daarvan.

Symptomen van tongkanker

1. Tongzweren

Pijnlijke zweren of wondjes die niet goed op medicijnen reageren, zijn een van de eerste symptomen van tongkanker en mondkanker.

Normaal gesproken zijn zweren al erg pijnlijk en lastig. Het verschil is echter dat deze beduidend gevoeliger zijn en veel vaker voorkomen. Het is belangrijk om ze niet te verwarren met normale zweren of herpes. Let dus vooral op de mate van de pijn en hoe lang het duurt.

2. Pijn

Een van de symptomen van tongkanker is pijn

De pijn die veroorzaakt wordt door tongkanker blijft niet beperkt tot alleen de tong. Het kan zich ook verspreiden door de hele mond en de keel.

  • Je kunt het voelen bij dagelijkse bezigheden zoals vloeistof drinken of voedsel kauwen.
  • Afhankelijk van de pijn bij het slikken of kauwen, kan dit een indicatie zijn van kanker. Het kan echter ook veroorzaakt worden door keelontstekingen, ontstoken amandelen of een allergie.

Let goed op de intensiteit van de pijn en hoelang het duurt. Als het langer dan een week duurt en je ziet andere symptomen van tongkanker, zoals plekjes op je tong, dan is het raadzaam om je te laten onderzoeken door een dokter en om een goede diagnose te krijgen.

3. Plekjes op je tong

Plekjes zijn belangrijke symptomen van tongkanker. Ze zijn meestal wit (leukoplakie) of rood (erythoplakie) en houden langer dan twee weken aan. Als dat bij jou het geval is, moet je naar een dokter gaan om uit te vinden wat er aan de hand is.

Als je dokter denkt dat het nodig is, zal hij of zij een biopsie laten doen om de plekjes te analyseren.

4. Onplezierige geur

Mond controleren door dokter

Een slechte geur in je mond hebben na de hierboven genoemde symptomen, is volkomen normaal. Het kan opgelost worden door je tanden en je tong te poetsen, maar het zal terugkomen en kan vergezeld gaan van een bloedsmaak.

5. Bloedende tong

Veel mensen die last hebben van bloedingen in het gebied rond de tong verwarren het met bloedend tandvlees of zweren. Dat is waarom het belangrijk is om erachter te komen waar het bloeden vandaan komt.


De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.