Een witte tong laten verdwijnen met 7 natuurlijke remedies

Een witte tong is meestal een teken van een slechte mondhygiëne of van een ophoping van bacteriën. Daarom moeten we hier aandacht aan besteden en op zoek gaan naar een remedie om het te behandelen.
Een witte tong laten verdwijnen met 7 natuurlijke remedies
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

De tong is één van de belangrijkste en nuttigste lichaamsdelen. Het laat ons spreken en smaken onderscheiden. We moeten de tong dus altijd schoon houden. Een witte tong is het gevolg van de ophoping van bacteriën en dode cellen. Het is een signaal dat er met onze gezondheid iets mis kan zijn. Je kan een witte tong laten verdwijnen op een natuurlijke manier.

Wanneer je begint te merken dat je tong wit is, dan zal je alleen enkele vlekjes zien. Maar wanneer het probleem erger wordt, dan zullen deze plekjes groter worden. Uiteindelijk zullen ze de volledige tong bedekken.

Heb jij dit probleem vastgesteld? Probeer in dat geval deze natuurlijke remedies om een witte tong te laten verdwijnen. Er zijn middeltjes voor alle smaken. Dus maak je geen zorgen. Je zal absoluut een remedie vinden die jou bevalt.

Een witte tong laten verdwijnen met natuurlijke remedies

1. Probiotica

Probiotica tegen een witte tong

Probiotica zijn bacteriën die de microben in de mond bestrijden en de reactie van het immuunsysteem verbeteren. Dit helpt om een witte tong te voorkomen. Het vermindert ook de ontsteking en bestrijdt tegelijkertijd de microben die zich in het lichaam opgestapeld hebben.

 • Om probiotica binnen te krijgen kan je dagelijks yoghurt eten of capsules met probiotioca nemen.
 • Yoghurt is een geweldig idee als je ook geïnteresseerd bent in een evenwichtig dieet.
 • Je vindt de capsules gemakkelijk in natuurwinkels.

2. Glycerine

Glycerine is een geweldig hulpmiddel. Het zal een witte tong laten verdwijnen. Het verwijdert immers de bacteriën in de mond en verhindert dat ze zich ophopen.

Als je wilt dat het een langdurig effect heeft dan moet je glycerine dagelijks gebruiken. In het ideale geval breng je het één keer per dag aan als het probleem mild is. Is je tong meer aangetast dan moet je het twee keer per dag aanbrengen.

 • Je hoeft alleen maar een klein beetje glycerine met een zachte tandenborstel aan te brengen.
 • Borstel je tong gedurende twee minuten. Spoel daarna de mond met warm of koud water.

3. Kokosolie

Een witte tong bestrijden met kokosolie

Kokosolie bevat antibacteriële ingrediënten. Die bestanddelen doden de opgestapelde bacteriën in de mond. Wil je echt het gewenste effect behalen en een witte tong laten verdwijnen, gebruik dan biologische kokosolie van een hoge kwaliteit.

Ingrediënten

 • 1 theelepel kokosolie (5 g)
 • een zachte tandenborstel

Bereiding

 • Was je mond met kokosolie ‘s morgens onmiddellijk nadat je wakker geworden bent.
 • Besteed hierbij vooral aandacht aan de tong. Borstel de tong gedurende drie tot vier minuten.
 • Daarna spoel je de mond met koud water. Poets dan je tanden met je gebruikelijke tandpasta.

4. Aloëverasap

Aloëvera bezit schimmelwerende, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Op een zachte manier verwijdert het de witte laag die zich op de tong vormt.

We bevelen aan om natuurlijk aloëverasap te gebruiken dat je net uit de plant gehaald hebt. Dat is een veel betere keuze dan de commerciële producten.

 • Om de mond te spoelen gebruik je twee eetlepels aloëverasap. Neem de nodige tijd om de volledige mond grondig te spoelen.
 • Daarna poets je met je gewone tandpasta.

5. Zuiveringszout

Zuiveringszout helpt bij een witte tong

Zuiveringszout is een exfoliërend middel. Het neutraliseert de zuurgraad van de tong. Op die manier helpt het om een witte tong snel te bestrijden.

Dit is belangrijk. Een evenwichtige zuurgraad vermindert namelijk het vermogen van de bacteriën om zich te vermenigvuldigen en te groeien.

Citroen vult het effect aan en helpt om de tong te genezen.

Ingrediënten

Bereiding

 • Meng het zuiveringszout met het citroensap en maak een pasta.
 • Smeer dan de pasta op je tandenborstel. Borstel nu de tong gedurende twee minuten.
 • Spoel de mond met koel water. Daarna poets je opnieuw met je gewone tandpasta.

6. Zeezout

Zeezout is nog een andere onfeilbare remedie. Met dit eenvoudige middel kan je een witte tong laten verdwijnen. Je kan ook gewoon zout gebruiken. Maar we bevelen zeezout aan omdat het groter kristallen heeft. Dit zorgt ervoor dat het een beter middel is om te exfoliëren.

Zout verwijdert de dode cellen die zich op de tong ophopen. Het is ook een geweldig ontsmettingsmiddel en doodt de bacteriën.

 • Het enige wat je nodig hebt, is een snufje zeezout. Breng het rechtstreeks aan op je tong.
 • Borstel dan de tong met een tandenborstel gedurende drie minuten. Daarna spoel je de mond met warm water.

7. Kurkuma

Een witte tong laten verdwijnen met kurkuma

Kurkuma werkt antibacterieel. Het helpt om de witte laag te verwijderen die zich op de tong vormt. Om zijn kracht te versterken bevelen we aan dat je een beetje citroensap toevoegt. Dat zal het gemakkelijker maken om de tong te borstelen.

 • Het enige wat je hoeft te doen is een theelepel kurkuma met citroensap mengen.
 • Gebruik dan deze pasta om de tong gedurende drie minuten te borstelen. Daarna spoel je de mond met koud water.

Tips om een witte tong te vermijden

Zoals je kan zien, bestaan er vele natuurlijke remedies die de bacteriën die zich op de tong ophopen verwijderen.

Daarnaast hebben we nog enkele aanbevelingen die je kunt toepassen zodra je het probleem opgelost hebt. Je kan de volgende voorzorgsmaatregelen nemen zodat het probleem niet terugkeert.

 • Poets minstens drie keer per dagje tanden. Dit lijkt misschien een vanzelfsprekend advies. Toch komt het vaak voor dat we een poetsbeurt overslaan, met name na de lunch.

Heb je gemerkt dat er te veel bacteriën aanwezig zijn? Dan is het nodig dat je zo goed mogelijk je mondhygiëne onderhoudt.

 • Gebruik nu en dan één van deze natuurlijke remedies. Wanneer je de witte vlekken op je tong verwijderd hebt, kan je één keer per week de remedie aanbrengen die jou bevalt.
 • Drink ook voldoende water. Het zorgt niet alleen voor je hydratatie. Het water zal ook helpen om de bacteriën te verwijderen die zich in je mond verzameld hebben.

Ken jij nog een andere remedie tegen een witte tong? Laat ons weten welke remedie voor jou het best werkt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mayo Clinic Staff. (2016, March 12). Oral lichen planus
  org/diseases-conditions/oral-lichen-planus/home/ovc-20196706
 • Mouth ulcers. (2016, March 15)
  uk/conditions/mouth-ulcer/pages/introduction.aspx
 • Types and causes of mouth problems. (2015, July 30). Retrieved from
  org/about-cancer/coping-with-cancer/coping-physically/mouth/types-and-causes-of-mouth-problems

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.