8 curiositeiten over de tong

Wist je dat geen twee tongen gelijk zijn? Leer enkele fascinerende curiositeiten over de tong in dit artikel!
8 curiositeiten over de tong

Laatste update: 30 maart, 2022

Hij helpt ons om te praten, te eten, te kauwen, smaken te herkennen, en zelfs om hartstochtelijk te zoenen… In dit artikel vertellen we je 8 curiositeiten over de tong, een heel belangrijk orgaan voor ons lichaam.

Hoewel we het meestal niet beseffen, is de tong betrokken bij veel van de activiteiten die we elke dag doen. Om ze te kunnen doen, moet ze een bepaalde vorm hebben en specifieke kenmerken bezitten. Sommige daarvan zijn trouwens heel merkwaardig!

Gezien het belang ervan verdient ze verzorging die we soms over het hoofd zien. Lees verder en ontdek deze curiositeiten over de tong en hoe je hem gezond kunt houden.

Wat is de tong?

Laten we, voor we je wat leuke weetjes over dit lichaamsdeel vertellen, eerst verduidelijken wat de tong is. De tong is een orgaan dat uit verschillende spieren bestaat. Hij is sterk, flexibel en zeer beweeglijk.

Hij is roze van kleur en de bovenkant heeft een uniek, fluweelachtig uiterlijk. Ze is ook bedekt met een speciaal slijmvlies dat haar vochtigheid geeft. Deze eigenschap maakt het mogelijk verschillende functies te vervullen.

Tot zijn belangrijkste rollen behoren kauwen, de vorming van bolus voor de spijsvertering, slikken, en taal. Het is ook verantwoordelijk voor de waarneming van de smaak, textuur en temperatuur van voedsel. Bovendien is het betrokken bij de afweer van het lichaam, want het heeft lymfeweefsel in zijn binnenste.

De verschillende onderdelen van de tong

Zijn delen zijn verdeeld in de volgende sectoren:

  • Bovenste of dorsale zijde
  • Inferieure of ventrale zijde
  • Tongranden
  • De basis
  • De punt

Aan het oppervlak heeft het kleine uitsteeksels, die de linguale papillen zijn. Er zijn vier soorten van:

  • Draadvormige papillen. Dit zijn de talrijkste soort papillen. Ze zijn verantwoordelijk voor de fluweelzachte textuur van de tong. Ze vangen de smaak niet op, maar zijn verantwoordelijk voor de tastzin om de textuur van wat we eten te herkennen.
  • Fungiforme papillen zijn paddenstoelvormig en hebben sensorische eigenschappen. Ze vangen smaak op. Ze komen vooral voor op het achterste deel van de tong.
  • Foliataire papillen liggen aan de zijkanten van de tong. Ze zijn verantwoordelijk voor het afvoeren van speeksel en nemen deel aan de zelfreiniging van dit orgaan. Bovendien nemen ze smaak waar.
  • Circumvallate papillen. Deze worden ook wel caliciforme papillen genoemd. Ze produceren speeksel en liggen in een V vorm aan de basis van de tong – dat wil zeggen, in het achterste deel. Ze vangen ook smaak op.

Onder de tong ligt het frenulum linguae of de tongriem. Het is een membraanachtige structuur die het orgaan met de mondbodem verbindt en als fixatie dient.

Nu je een beetje weet waaruit dit fascinerende orgaan bestaat, is het tijd om enkele fascinerende curiositeiten over de tong te onderzoeken.

8 curiositeiten over de tong

1. Hij geneest snel

Hoewel op de tong bijten vrij vaak voorkomt en erg vervelend is, genezen deze verwondingen meestal snel. In feite is een van de curiositeiten van de tong dat ze snel geneest.

Dankzij de weefsels die ze vormen en het voortdurende contact met speeksel verdwijnen wondjes, zweertjes en kleine laesies op het oppervlak ervan in korte tijd. In het algemeen genezen oppervlakkige verwondingen binnen een paar dagen. Diepere houden meestal niet langer dan drie weken aan.

Je moet echter uitkijken voor verwondingen op de tong die niet dichtgaan. Ze kunnen een aanwijzing zijn dat er iets mis is, en je moet een arts raadplegen.

2. Hij wordt niet moe

Een van de curiositeiten van de tong is dat dit orgaan niet moe of vermoeid wordt. In feite wordt het niet moe ondanks het feit dat het voortdurend in beweging is.

De tong beweegt een groot deel van de dag om te eten, maar ook om te spreken en te slikken. Hoewel hij niet moe wordt, is het niet de sterkste spier in het lichaam, zoals sommigen beweren. De kaakspieren oefenen meer druk uit; de bilspieren en de quadriceps oefenen meer kracht uit. En het hart werkt het hardst (zonder rust, natuurlijk).

Bovendien, zoals we al gezegd hebben, is de tong niet maar één spier. Ze bestaat eigenlijk uit 17 verschillende spieren die samenwerken. Deze delen werken samen om een flexibel, beweeglijk en zeer resistent orgaan te vormen.

3. Hij heeft meer dan 10.000 smaakpapillen

Smaakpapillen zijn een groep zintuiglijke receptoren die ons in staat stellen om verschillende smaken waar te nemen. Ze kunnen niet met het blote oog gezien worden. Ze zijn namelijk heel klein van formaat en zitten binnenin de linguale papillen.

De papillen die we bij de beschrijving van de tong noemden en die als uitsteeksels op het linguale oppervlak kunnen worden waargenomen, zijn dus eigenlijk niet de smaakpapillen. Ze bevatten ze wel. Een mens kan tot 10.000 smaakpapillen hebben. Ze worden ongeveer om de twee weken vervangen.

Naarmate we ouder worden regenereren sommige ervan niet meer en neemt hun aantal af. Ouderen kunnen zelfs tussen de twee- en vijfduizend smaakpapillen in werking hebben. Dit verklaart waarom kinderen smaak anders waarnemen dan volwassenen.

Lachende vrouw

Smaken proeven

Je moet ook weten dat het niet alleen dankzij onze smaakpapillen mogelijk is de smaak van voedsel te onderscheiden. Daarvoor is ook de reukzin nodig. De combinatie van smaak en reuk resulteert in de echte smaak (Engelse link) van voedsel. Daarom kunnen sommige voedingsmiddelen flauw smaken als we verkouden zijn.

De tong wordt gewoonlijk verdeeld in verschillende zones die de verschillende smaken waarnemen. De waarheid is echter dat alle smaken (zoet, zout, zuur, bitter en umami) in alle delen van de tong gevoeld kunnen worden.

Het is waar dat de meeste smaakknoppen op de tong liggen. Er zijn echter ook andere delen van het lichaam die ze hebben. Smaakreceptoren zijn gevonden achter in de keel, in het strotklepje, de sinussen maar ook in de neus. Zuigelingen en jonge kinderen nemen smaak waar via de slijmvliezen van hun lippen en wangen.

4. Elke tong is uniek

Geen twee tongen zijn gelijk. We hebben allemaal een unieke tong die verschilt van die van anderen. Door de groeven bestaan deze verschillen. Sommige zijn geërfd, andere verworven.

Daarom kan, net als bij vingerafdrukken, het uiterlijk van de tong gebruikt worden als een element van persoonlijke identificatie.

5. Niet iedereen kan hem buigen

Geloof het of niet, maar 60% van de bevolking is in staat de tong in een “U” vorm te buigen. Dat is geen kwestie van oefening of vaardigheid. Dit vermogen is te wijten aan genetische kwesties.

De aanwezigheid van een dominant gen is wat dat deze actie mogelijk maakt. Ondertussen is een ander gen datgene dat andere mensen verhindert dit te doen.

Je wilt misschien ook dit artikel lezen:
Beschrijving van logopedie en het doel

6. De afmetingen ervan variëren

De grootte van de tong varieert bij mensen. Hij kan gemeten worden van het epiglottis of strotklepje (het kraakbeen achter op de tong) tot de punt. Gemiddeld is de tong van een volwassen persoon ongeveer 8,5 cm lang.

In het algemeen hebben vrouwen een kortere tong dan mannen. Het wereldrecord voor de langste tong ter wereld is 10,1 cm en behoort toe aan een Amerikaanse man.

7. Hij kan zwaarder worden

Ook dit is een van de vreemde curiositeiten van de tong. Geloof het of niet, er is een verband tussen het volume van het vet op de tong en zwaarlijvigheid. Als je aankomt in gewicht, wordt je tong ook dikker.

Bovendien kan een grote tong in verband gebracht worden met obstructieve slaapapneu-stoornis. Deze aandoening, waarbij de ademhaling even stopt tijdens het slapen, komt veel voor bij zwaarlijvige mensen (Engelse link).

8. Het uiterlijk van de tong kan wijzen op gezondheidsproblemen

Een gezonde tong ziet er roze uit met kleine bultjes die naar buiten steken. Maar als het uiterlijk verandert, opzwelt, of pijn doet, kan dat een teken zijn dat er iets mis is met je lichaam.

Als je iets vreemds aan je tong opmerkt, kun je het beste naar je tandarts of dokter gaan om de oorzaak van het probleem te achterhalen en snel een oplossing te zoeken. Dit zijn enkele van de veranderingen die op een gezondheidsprobleem kunnen wijzen:

Witte vlekken

Deze kunnen het gevolg zijn van orale candidiasis of leukoplakie, waarvan de laatste veel voorkomt bij rokers en een voorloper is van mondkanker (Spaanse link). Als de vlekken lineair zijn, kunnen ze het gevolg zijn van orale lichen planus, een chronische aandoening die gepaard gaat met stress en andere oorzaken.

Een rode kleur

Dit kan te wijten zijn aan allergieën of een tekort aan bijvoorbeeld vitamine B12 of foliumzuur. Het kan ook een symptoom zijn van roodvonk of de ziekte van Kawasaki. Deze aandoeningen, die vaker bij kinderen voorkomen, hebben andere verschijnselen die het klinische beeld vergezellen en moeten onmiddellijk door een arts behandeld worden.

Een harige tong

Dit is een tong die er harig (Spaanse link), bruin, zwart, of wit uitziet. Dit ontstaat als de linguale papillen in lengte toenemen en bedekt zijn met bacteriën die gepigmenteerd worden. Het is te wijten aan een slechte mondhygiëne en komt voor bij mensen met diabetes, die antibiotica nemen, of chemotherapie ondergaan.

Glad oppervlak

Een gladde tong zonder papillen kan wijzen op een gebrek aan voedingsstoffen zoals ijzer, foliumzuur, of B-vitaminen. Het kan ook het gevolg zijn van mycose, coeliakie, of het gebruik van sommige medicijnen.

Pijnlijke bultjes

Deze kunnen het gevolg zijn van een virus, maar ook door een verwonding, of een zweertje. Ze kunnen ook een teken zijn van mondkanker, vooral als het meer dan twee weken aanhoudt zonder te genezen.

Vergrote tong

Een gezwollen tong of macroglossie kan wijzen op problemen zoals hypothyreoïdie, infectie, allergieën, of ontstekingsziekten. Het kan ook te maken hebben met slaapapneu.

We denken dat je het leuk vindt om te lezen:
Een witte tong laten verdwijnen met 7 natuurlijke remedies

Het belang van de verzorging van je tong

Hierboven hebben we een aantal curiositeiten over de tong verteld. Bovendien speelt de tong een fundamentele rol bij het uitvoeren van veel belangrijke activiteiten, zoals eten en spreken. Om deze functies probleemloos te kunnen uitvoeren is de verzorging van dit orgaan essentieel.

Je tong elke dag schoonmaken helpt om hem gezond te houden. Anders kan de ophoping van bacteriën op het oppervlak ervan tot verschillende problemen leiden.

Denk daarbij aan problemen zoals een slechte adem, smaakveranderingen, veranderingen in de normale flora van de mond, het ontstaan van mycose, of een pijnlijke tong zijn enkele voorbeelden. Hieronder geven we enkele tips om je tong schoon en gezond te houden.

Tips

  • Mondhygiëne. Het poetsen en flossen van je tanden en het schoonmaken van de tong moeten deel uitmaken van je dagelijkse hygiëne-routine. Dit helpt om zowel bacteriën als voedselresten uit de mond te verwijderen.
  • Gebruik een tongschraper. Dit is een hulpmiddel waarmee je het oppervlak van de tong kunt schrapen en het vuil dat zich daar ophoopt kunt verwijderen. Om dit te doen moet je de bewegingen van achter naar voren maken terwijl je een lichte druk uitoefent en ze dan een paar keer herhalen. Als het niet mogelijk is dit hulpmiddel te pakken te krijgen, moet het met een borsteltje gedaan worden.
  • Observeer de tong. Je tong uitsteken en controleren hoe hij eruit ziet en hoe schoon hij is, helpt om de hygiëne te verbeteren en bovendien de gezondheid in de gaten te houden.
  • Gebruik mondspoelingen. Het gebruik van een mondspoelmiddel met fluoride aan het eind van je mondhygiëne routine helpt om je mond te beschermen tegen tandplak en zorgt bovendien voor een frisse adem.
  • Bezoek aan de tandarts. Halfjaarlijkse bezoeken aan de tandarts helpen om te controleren of alles goed gaat.

Het opnemen van tongreiniging in je mondhygiëne-routine is gemakkelijk en stelt je in staat om voor je gezondheid te zorgen. Bovendien zul je op dit orgaan kunnen rekenen om je dagelijkse bezigheden zonder problemen uit te voeren!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wang, S. H., Keenan, B. T., Wiemken, A., Zang, Y., Staley, B., Sarwer, D. B., … & Schwab, R. J. (2020). Effect of weight loss on upper airway anatomy and the apnea–hypopnea index. The importance of tongue fat. American journal of respiratory and critical care medicine201(6), 718-727.
  • Jugé, L., Olsza, I., Knapman, F. L., Burke, P. G., Brown, E. C., Stumbles, E., … & Bilston, L. E. (2021). Effect of upper airway fat on tongue dilation during inspiration in awake people with obstructive sleep apnea. Sleep44(12), zsab192.
  • Cardona-Hernández, M. Á., del Carmen Padilla-Desgarennes, M., Fernández-Cuevas, L., Salazar-Villegas, K. N., & Landini-Enríquez, V. (2019). Lengua negra vellosa. Comunicación de un caso. Revista del Centro Dermatológico Pascua27(3), 92-95.
  • Marisette, B. N. (2020, September). LENGUA” NEGRA” PRESENTACIÓN DE UN CASO. In Estomatologia2020.
  • Nogueras Valdés, J. C. (2018). Líquen plano oral y Cancer oral.
  • Altozano-Rodulfo, P., & Sierra-Santos, L. (2019). Lengua blanca: leucoplasia verrucosa proliferativa. Revista Clínica de Medicina de Familia12(3), 163-166.
  • Germán Villanueva-Sánchez, F., Haidé Escalante-Macías, L., Zambrano-Galván, G., Carlos Cuevas-González, J., & Araceli Maya-García, I. (2018). Liquen plano bucal. Reporte de un caso y revisión de la literatura. Revista Alergia de Mexico65(4).
  • Cruz, S. D., Anabalón, I. S., de la Maza Acevedo, J., & Vidal, G. P. (2021). Diagnóstico Diferencial de Leucoplasia Verrucosa Proliferativa en Lengua: Reporte de un Caso. Applied Sciences in Dentistry1.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.