Hoe je met een dieet van een slechte adem af komt

Aangezien een slechte adem veroorzaakt kan worden door een aantal voedingsmiddelen kunnen we het soms ook door middel van voedsel verhelpen. Er zijn daarnaast enkele ingrediënten die als aanvulling helpen om dit probleem onder controle te houden.
Hoe je met een dieet van een slechte adem af komt
Marta Guzmán

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Marta Guzmán.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wil je van die vervelende slechte adem af? Een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben, waaronder het eten van bepaalde voedingsmiddelen. In dit artikel bespreken we enkele trucs om door het dieet een slechte adem te elimineren. Breng ze in de praktijk en krijg de frisse adem die je wilt!

Elimineer een slechte adem door je dieet

Slechte adem of halitose is geen klinisch teken van een gezondheidsprobleem, maar het is erg vervelend. Het wordt meestal door het vrijkomen van gassen als gevolg van bacteriële fermentatie veroorzaakt. Als je hebt gemerkt dat je dit probleem hebt, houd er dan rekening mee dat het niet iets nieuws en dat je niet de enige bent: halitose treft 25% van de bevolking.

Hoewel er veel soorten en intensiteiten zijn van wat als een slechte adem wordt beschouwd, kunnen we ook aangeven dat ongeveer 90% van de gevallen door de miljoenen bacteriën die in de mondholte leven wordt veroorzaakt.

Deze bacteriën kunnen, door voedsel te vergisten, zwavelverbindingen produceren die niet lekker ruiken. Om je een idee te geven, rotte eieren produceren zwavelverbindingen.

Belangrijkste oorzaken van een slechte adem

Mond met een vieze walm

Tandplak

De mond is een van de plaatsen in het lichaam met de grootste hoeveelheid en variabiliteit van microben. Wat geur betreft, is tandplak aan bacteriële verrotting gerelateerd van een cocktail die voedselresten, bloed, cellen en speeksel omvat.

Wanneer het microbiële evenwicht verloren is gegaan, kan tandplak voldoende zwavelverbindingen, diaminen of vetzuren met een korte keten produceren om deze symptomen te genereren.

Voedsel

Er zijn ook verschillende soorten voedingsmiddelen die met een slechte adem in verband worden gebracht. Een aantal van de voedingsmiddelen die een slechte adem veroorzaken zijn onder andere:

 • Ui en knoflook: ze zijn rijk aan zwavelverbindingen die deze karakteristieke geur kunnen produceren, zowel in de mond als later, wanneer we deze absorberen en door longgassen en zweet elimineren.
 • Zuivelproducten: verschillende bacteriën die in de mond leven, kunnen de aminozuren in zuivelproducten fermenteren, waardoor residuen zoals cadaverine of putrescine ontstaan.
 • Vis: over het algemeen kan iedereen de geur van rotte vis herkennen. Na hun dood zullen vissen degraderen en produceren ze biogene amines die in verband met bepaalde soorten slechte adem worden gebracht.
 • Snel fermenterende koolhydraten (FODMAP): dit zijn een soort koolhydraatmoleculen die gemakkelijk worden gefermenteerd door de natuurlijke bacteriën die aanwezig zijn in de mond en de darm, wat de ontwikkeling van gas, een opgeblazen gevoel in de buik, darmmotiliteitsstoornissen en, natuurlijk, een slechte adem bevordert.

Tabak en alcohol

Het frequent consumeren van alcoholische dranken kan de intensiteit van een slechte adem verhogen, omdat ethanol een uitdrogend middel is en de vervluchtiging van bacteriële producten veroorzaakt. Tabak gebruiken heeft ook invloed op de geur en versterkt bovendien de effecten van alcohol.

Tips om door middel van een dieet van een slechte adem af te komen

Water bij een dieet voor een slechte adem

Soms is het voldoende om de eetgewoonten te herzien en het waterverbruik te verhogen om een slechte adem te bestrijden. Toch mogen we de hygiëne ook niet vergeten. Er zijn dus een aantal dingen die je tegen een slechte adem kan doen.

Ontdek de oorzaak van een slechte adem

Het eerste dat je moet doen voordat je met een behandeling begint, is om de oorzaak van je slechte adem te achterhalen. Misschien moet je gewoon voorzichtig zijn met knoflook- en uienconsumptie, of je mond beter gehydrateerd houden.

Vermijd tabak en alcohol

Zoals hierboven vermeld, kunnen tabak en alcohol de symptomen van een slechte adem verergeren. Als je drinkt of rookt, dan is het essentieel om deze gewoonten te vermijden om dit probleem te beteugelen.

Eet maximaal drie maaltijden per dag

Hoe groter het aantal dagelijkse innames, hoe groter de verandering van de orale pH, hoe langer de tijd die bacteriën besteden aan eten afbreken en hoe groter het risico dat voedselresten zich ophopen.

Snacks tussen de maaltijden door zijn bovendien in veel gevallen zoet en smakelijk voor bacteriën. Onnodig om te zeggen dat dit je niet helpt om van een slechte adem af te komen. Het maakt de zaken alleen maar erger.

Zorg voor een goede mondhygiëne en spoel met kokosolie

Volgens studies is poetsen belangrijker dan tandpasta (Engelse link). Als je last hebt van een slechte adem, dan raden we je aan om na het tandenpoetsen regelmatig met kokosolie te spoelen.

Kokosvet is namelijk rijk aan laurinezuur, een stof die bij het bestrijden van verschillende ziekteverwekkers positieve effecten heeft laten zien (Engelse link).

 • Als je dus klaar bent met tandenpoetsen, neem dan een eetlepel kokosolie en spoel er dan 5 tot 10 minuten mee.
 • Je kunt dit proces maximaal 20 minuten doen.
 • Als de tijd is verstreken, slik het dan niet door, maar spuug het uit.

Kauw op bepaalde kruiden

Het kauwen van peterselie, munt, kruidnagel, venkel en een aantal andere kruiden zoals luzerne, kardemom, kamille, mirre, rozemarijn en salie, helpt ook om halitose te behandelen.

Enkele nuttige voedingssupplementen

Een aantal capsules
 • Zink: verschillende onderzoeken (Engelse link) tonen aan dat zinkzouten zwavelverbindingen in geurloze gassen omzetten.
 • Probiotica: over het algemeen is de bacterie die in de mond van gezonde mensen zou moeten blijven Streptococcus salivarius. Bij mensen met een slechte adem zijn echter lage niveaus of zelfs de afwezigheid van deze bacterie vastgesteld. Het lijkt er daarom op dat orale probiotica dit soort problemen kunnen helpen oplossen.

Als je dus van een slechte adem af wilt, verander dan je dieet, matig de inname van snelgistende vezels en probeer kokosoliespoelingen. In veel gevallen zijn deze maatregelen voldoende om dit ongemak te bestrijden. Als de symptomen aanhouden, raden we je aan om een professional te bezoeken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kim JS, Park JW, Kim DJ, Kim YK, Lee JY. “Direct effect of chlorine dioxide, zinc chloride and chlorhexidine solution on the gaseous volatile sulfur compounds. “Acta Odontol Scand. 2014 Nov;72(8):645-50.
 • Jayakumar A, Padmini H, Haritha A, Reddy KP.” Role of dentifrice in plaque removal: a clinical trial.” Indian J Dent Res. 2010 Apr-Jun;21(2):213-7.
 • ratibha PK , Bhat KM, Bhat GS. “Oral malodor: a review of the literature.” J Dent Hyg. 2006 Summer;80(3):8.
 • Scully C, Rosenberg M. “Halitosis.” Dent Update. 2003 May;30(4):205-10.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.