In de zomer je tanden verzorgen

Tijdens de zomer is je kans op gevoelige tanden groter. Buitenactiviteiten kunnen bovendien de gezondheid van de mond negatief beïnvloeden.
In de zomer je tanden verzorgen

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wil je leren hoe je in de zomer je tanden moet verzorgen? Gedurende deze maanden ben je vaker het huis uit, ga je vaak op vakantie, ga je uit eten en eet je ijs. Je drinkt koolzuurhoudende dranken, je eet meer snoep, enzovoort. Wat als je bovendien geen goede mondhygiëne beoefent?

Vaak vergeet je om meerdere keren per dag je tanden te poetsen of te flossen. Gelukkig zijn er enkele belangrijke tips om je tijdens de zomer bij het verzorgen van je tanden te helpen. Breng ze in de praktijk!

Gevoeligheid van de tanden

De aandoening die het meest in de zomermaanden voorkomt is gevoeligheid van de tanden. Dit komt, omdat mensen meer koud en zoet voedsel consumeren. Overgevoeligheid van het gebit is een gevoel dat ontstaat wanneer de kou in contact komt met het tandvlees.

Volgens het medische blad ‘Sensibilidad Dentaria’ kan het veel verschillende oorzaken hebben (Spaanse link). Onder hen zullen we onder andere de volgende benadrukken:

  • Blootstelling van de tandwortel door terugtrekkend tandvlees.
  • Tandvleesaandoening.
  • Zure voedingsmiddelen die het glazuur aantasten.
  • Blootstelling van dentine.
  • Afslijten van glazuur.
  • Agressief poetsen, waardoor erosie van het glazuur ontstaat.
  • Tandenknarsen.

Hoe bereikt de prikkel de onderkant van het tandvlees?

Vrouw eet ijs

Dentine bestaat uit een microtubulaire structuur (Engelse link). De microtubuli zijn zo gerangschikt dat de stimulus gemakkelijk van het dentine naar de pulpa kan gaan. Het dentine wordt van nature door een dunne laag beschermd, ofwel glazuur als het de kroon is, of cement als het de wortel is.

Door om een van de bovengenoemde redenen te worden blootgesteld, gaat de stimulus door de microtubuli in het dentine en bereikt het de pulpa, waar de zenuwen de informatie ontvangen en in de vorm van pijnsignalen verzenden.

Diagnose

The Journal of Dentistry zegt (Engelse link) dat in dit geval de pijn altijd als gevolg van de prikkel van zoet, koud, zuur of warm voedsel en dranken verschijnt. De pijn kan bovendien bij het inademen van koude lucht of poetsen optreden.

Het is een intense pijn van korte duur. Als de pijn aanhoudt, dan is het het beste om hulp van een tandarts te zoeken om een nauwkeurige diagnose te stellen.

Behandelingsopties

Het aanpakken van slechte voedingsgewoonten en correct leren poetsen zijn de twee belangrijkste punten. Er is bovendien een breed scala aan farmaceutische producten beschikbaar om de aandoening professioneel te behandelen. Deze omvatten tandpasta, gels of medicinale mondspoelingen. Deze producten moeten altijd door de tandarts worden aanbevolen.

Tips voor het verzorgen van tanden in de zomermaanden

Vrouw is haar tanden aan het poetsen
  • Drink veel water om uitdroging te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat je voldoende speeksel aanmaakt om je tanden te sparen en dat je tandvlees en lippen niet uitdrogen.
  • Eet een uitgebalanceerd dieet dat voornamelijk uit groenten, fruit en vis bestaat.
  • Probeer de consumptie van frisdrank en koolzuurhoudende dranken te beperken, aangezien deze zuur zijn en een grote hoeveelheid suiker bevatten. Deze twee consumpties kunnen namelijk je tanden beschadigen (Engelse link).
  • Zorg ervoor dat je bij buitenactiviteiten of bij het sporten ongelukken vermijdt. Gebruik indien nodig een gebitsbeschermer. In geval van een tandheelkundig trauma, dien je onmiddellijk een tandarts te raadplegen.
  • Beoefen een goede mondhygiëne. Het is belangrijk om na elke maaltijd je tanden te poetsen, ook als je op vakantie bent. Het gebruik van mondwater en tandzijde is ook belangrijk. Vergeet niet dat het belangrijkste moment van de dag om te poetsen voor het slapengaan is. Je moet je tanden elke keer dat je poetst ongeveer 2 minuten poetsen.
  • Wees voorzichtig met chloor. Het chloor dat in water in zwembaden aanwezig is kan namelijk de pH van de mond veranderen en demineralisatie van het glazuur veroorzaken. Om dit effect tegen te gaan, is dan de beste oplossing om een door een tandarts aanbevolen fluoridetandpasta en mondwater te gebruiken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Goede mondhygiëne bij kinderen: wat kun je doen?

Verzorg je gebit ook in de zomer

Om in de zomer voor je gebit te zorgen, moet je dus op je gewoonten voor mondhygiëne letten en op alle factoren die gevoeligheid van je tanden kunnen veroorzaken.

Zorg er daarnaast voor dat je goede eetgewoonten hebt en neem preventieve maatregelen wanneer je aan activiteiten deelneemt waarbij je letsel op kan lopen. En natuurlijk, als je ongemak of vragen hebt, maak dan een afspraak met een vertrouwde tandarts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pashley DH. How can sensitive dentine become hypersensitive and can it be reversed?. J Dent. 2013;41 Suppl 4(0 4):S49–S55. doi:10.1016/S0300-5712(13)70006-X
  • Cunha-Cruz J, Wataha JC, Heaton LJ, et al. The prevalence of dentin hypersensitivity in general dental practices in the northwest United States. J Am Dent Assoc. 2013;144(3):288–296. doi:10.14219/jada.archive.2013.0116
  • Goldberg M, Kulkarni AB, Young M, Boskey A. Dentin: structure, composition and mineralization. Front Biosci (Elite Ed). 2011;3:711–735. Published 2011 Jan 1.
  • Mishra MB, Mishra S. Sugar-Sweetened Beverages: General and Oral Health Hazards in Children and Adolescents. Int J Clin Pediatr Dent. 2011;4(2):119–123. doi:10.5005/jp-journals-10005-1094
  • Tortolini P. Sensibilidad dentaria. http://scielo.isciii.es/pdf/odonto/v19n5/original3.pdf
  • Front Biosci (Elite Ed). Author manuscript; available in PMC 2012 May 27.
    Published in final edited form as: Front Biosci (Elite Ed). 2011 Jan 1; 3: 711–735. Published online 2011 Jan 1. Dentin: Structure, Composition and Mineralization. http://scielo.isciii.es/pdf/odonto/v19n5/original3.pdf
  • Journal of Dentistry. 2013 Sep; 14(3): 136–145. Dentin Hypersensitivity: Etiology, Diagnosis and Treatment; A Literature Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3927677/
  • Int J Clin Pediatr Dent. 2011 May-Aug; 4(2): 119–123. Published online 2010 Apr 15. Sugar-Sweetened Beverages: General and Oral Health Hazards in Children and Adolescents. doi: 10.5005/jp-journals-10005-1094

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.